Suplimente alimentare necesare pentru generația Y (Millennials)

Deși calea recomandată de preluare a nutrienților esențiali este din alimentație, uneori e nevoie și de suplimente pentru a avea parte de toate vitaminele și mineralele care mențin corpul sănătos. De asemenea, carențele de vitamine, mai ales cele severe, se rezolvă cel mai repede și mai ușor cu ajutorul acestora. 

Generația Y, adică persoanele născute între 1981 și 1994, este caracterizată prin muncă la birou și un nivel ușor mai crescut de sedentarism, adesea compensat prin antrenamente dificile la sală sau jogging în parc. Este o generație cu nevoi specifice, mai predispusă la stres și anxietate, care are nevoie de protecție sporită, ce poate fi obținută cu ușurință prin suplimente alimentare. Faci parte din generația Y? Iată care sunt cele mai utile suplimente pentru tine. 

1. Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a organismului. Aceasta ajută în asimilarea calciului și protejează sistemul imunitar. Deficiența de vitamină D poate crește riscul de îmbolnăvire, de deteriorare a oaselor și de cădere a părului. 

Deși, teoretic, îți poți lua doza necesară de vitamina D prin expunerea la soare, dacă faci parte din generația Y, înseamnă că petreci mult timp în fața calculatorului și te bucuri de soare mai mult în vacanțe. În plus, climatul țării noastre ne oferă zile însorite neîntrerupte pentru numai câteva luni în an, ceea ce îngreunează și mai mult absorbția de vitamina D pe cale naturală. 

Ce poți face este să consum regulat pește gras, cum ar fi somonul, gălbenuș de ou și alimente cu vitamina D suplimentată, cum ar fi anumite mărci de lapte, suc natural și cereale, dar și să iei un supplement cu vitamina D.  

2. Magneziu

Magneziul este un mineral deosebit de important, care are un impact direct asupra sănătății oaselor și a nivelului de energie. Cu toate acestea, magneziul este deosebit de benefic și pentru sistemul nervos (reduce stresul și calmează), pentru remedierea problemelor de somn, menținerea funcțiilor musculare și nervoase, dar și pentru echilibrarea nivelului glicemiei în sânge. În plus, magneziul contribuie la formarea proteinelor și oaselor. 

Adesea, deficiența de magneziu apare din cauza unui regim alimentar necorespunzător. Printre alimentele bogate în magneziu se numără: dovleacul, spanacul, anghinarea, fasolea, boabele de soia, orezul brun și nucile. 

Pentru generația Y, magneziul este un aliat de nădejde, susținând funcțiile cognitive și îmbunătățind capacitatea de concentrare. În perioadele foarte stresante la muncă, un supliment cu magneziu cu o concentrație de 300-320 mg poate fi de real ajutor. Cele mai bune forme de magneziu sunt aspartatul, citratul sau lactatul de magneziu – acestea se absorb cel mai repede și bine. 

3. Zinc

Zincul este, de asemenea, foarte util pentru persoanele supuse la stres puternic. Acest mineral promovează sănătatea sistemului imunitar și ajută organismul să utilizeze carbohidrații, proteinele și grăsimile eficient, pentru a le transforma în energie. De asemenea, zincul ajută la vindecarea accelerată a rănilor. 

Pentru a prelua zinc din alimentație, este recomandat să mănânci stridii, carne slabă de vită, semințe de dovleac, spanac, sardine, organe și orez brun. Suplimentele cu zinc sunt, în egală măsură, recomandate, atât ca multivitamine sau suplimente dedicate. Optează pentru un produs ce conține, în medie, 8-11 mg de zinc, ce poate fi luat zilnic. 

4. Acizi grași Omega-3

Dacă petreci mult timp în fața ecranelor cu lumină albastră și depui efort intelectual intens, un supliment cu acizi Omega-3 este foarte recomandat.  Acizii grași Omega-3 susține funcțiile cerebrale, fortifiază sistemul imunitar și protejează sănătatea ochilor. În plus, aceștia pot contribui la frumusețea pielii, părului și unghilor. Nu în ultimul rând, acizii Omega-3 au un caracter puternic antiinflamator și pot preveni afecțiunile cardiovasculare. Pentru performanță cognitivă optimă, alege un complex pe bază de acizi grași Omega-3, seleniu și vitamina B.

Pentru performanță cognitivă optimă, alege un complex pe bază de acizi grași Omega-3, seleniu și fosfatidilserină. Cea din urmă este o fosfolipidă esențială pentru sănătatea creierului. Ajută la stimularea secreției de dopamină, reduce nivelul de cortizol, hormonul responsabil pentru stres, și previne procesele neurodegenerative. 
De asemenea, poți opta pentru un complex ce conține și ulei de Luminița Nopții, bogat în acid gamma linoleic ce se combină foarte bine cu acizii grași Omega-3 și are rezultate dovedite în atenuarea stresului și a simptomelor de ADHD la copii.  

5. Fier

Printre beneficiile fierului se numără îmbunătățirea nivelului de energie și a funcțiilor cognitive, menținerea sănătății celulelor roșii din sânge și întărirea sistemului imunitar. Persoanele care consumă carne roșie în mod regulat beneficiază, în mod normal, de suficient fier. Cu toate acestea, carnea roșie nu este recomandată pentru consum frecvent, iar în anumite situații (cum ar fi pe timpul menstruației, la femei), se pot pierde cantități mai mari de fier din organism, care trebuie suplimentate. 

Dacă ești vegetariană sau vegană, e o idee bună să iei un supliment pe bază de fier, mai ales dacă nu consumi alimente cu fier adăugat. Pentru rezultate cât mai bune, caută un supliment formulat cu sulfat, gluconate sau citrat de fier. 18 mg pe zi este o doză suficientă. 

6. Acid folic

Acidul folic este cunoscut, în special, ca nutrient util în buna dezvoltare a fătului. Cu toate acestea, acidul folic poate fi folositor și pentru persoanele care suferă de depresie și anxietate, precum și de stres. În plus, acidul folic oferă rezultate foarte bune și în atenuarea proceselor inflamatorii din organism. 

Pentru a-l prelua din alimentație, este important să consumi legume cu frunze verzi, fasole, avocado și citrice. Dacă intenționezi să iei un supliment cu acid folic, caută un produs cu o concentrație de 400 mgc de acid folic. Dacă ești însărcinată, vei avea nevoie de un aport de 600 mcg. 

7.  Vitamina B-12

Complexul de vitamine B este ca o unitate centrală, cu opt componente esențiale care converg pentru a oferi organismului suficientă energie peste zi. Fiecare vitamină din complexul de B-uri are rolul său, dar împreună ajută la utilizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților ingerați, în așa fel încât aceștia să fie consumați ca energie. În ceea ce privește vitamina B-12, aceasta susține sănătatea sistemului nervos, a celulelor și a materialului genetic din interiorul celulelor. Persoanele vegetariene și vegane au, de obicei, deficiență de vitamina B-12, pentru că principalele surse alimentare de B-12 sunt de origine animală (carne, pește și ouă). 

Așadar, dacă ești vegetariană, vegană sau, pur și simplu, te simți lipsită de energie, poți opta pentru supliment cu vitamina B-12. O poți lua ca supliment de sine stătător sau într-un complex de multivitamine. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
BBC – Meet the millennials: Who are Generation Y?
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-41036361 
Healthline - According to Nutritionists, These Are the 7 Ingredients Your Multivitamin Should Have
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/best-vitamins-to-take-daily

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0