Acid Folic: Beneficii • Importanta • Semne ale deficientei • Sarcina

1. Acidul folic – informații generale
   a. Ce este acidul folic?
   b. Proprietățile acidului folic
   c. Rolul acidului folic în organism
   d. Simptome ale deficitului de acid folic
   e. Cauze ale carenței de acid folic
2. Cum se administrează acidul folic?
   a. Surse de acid folic
   b. Modul de administrare a acidului folic
3. De ce este important acidul folic pentru organism?
   a. Beneficiile acidului folic pentru organism
   b. Acidul folic în timpul sarcinii
   c. Contraindicațiile administrării de acid folic
   d. Efecte secundare și supradozaj cu acid folic

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Acidul folic – informații generale

Acidul folic (vitamina B9) face parte din complexul de vitamine B și are rol în prevenirea anomaliilor congenitale și în funcționarea sistemului nervos. Află din acest articol care sunt sursele de acid folic, cum se administrează și ce beneficii are pentru organism.

Ce este acidul folic?

Acidul folic este o formă solubilă în apă a vitaminei B. Acesta este un ingredient cheie în producerea acidului nucleic care stă la baza materialului genetic. Este important de menționat că folatul se regăsește în mod natural în alimente, în timp ce acidul folic este forma sintetică a vitaminei B9, cea care se regăsește în suplimentele alimentare. Încă din anul 1998, alimente precum cerealele, pâinea, pastele și nu numai, au fost fortificate (îmbogățite) cu acid folic.

Proprietățile acidului folic

Acidul folic este esențial pentru producerea globulelor roșii, dar și pentru repararea ADN-ului și a ARN-ului. Alte funcții ale acestuia în organism:

  • Contribuie la divizarea și multiplicarea celulară
  • Contribuie la menținerea sănătății cerebrale
  • Menține auzul ascuțit în ciuda procesului natural de îmbătrânire

Acidul folic este în mod deosebit important pentru femeile însărcinate, având o mulțime de efecte benefice pentru mamă, dar mai ales pentru făt.

Rolul acidului folic în organism

Imediat ce absoarbe acidul folic, organismul îl transformă în forma activă a folatului. Folatul este necesar în cadrul mai multor procese metabolice, care nu se pot desfășura în lipsa acestuia. Așadar, e indicat să asigurăm organismului doza zilnică de 400 micrograme de acid folic sau folat, astfel încât acesta să funcționeze așa cum trebuie. Acidul folic are mai multe funcții în organism.

  • Acidul folic contribuie la formarea celulelor noi, mai ales a globulelor roșii. De aceea, persoanele care au deficit de acid folic/ folat pot suferi de anemie.
  • Sintetizarea și repararea, la nevoie, a ADN-ului și a ARN-ului sunt, de asemenea, acțiuni la care contribuie acidul folic.
  • Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea măduvei osoase și a coloanei vertebrale a fătului, de aceea este recomandat ca femeile însărcinate să ia suplimente pe bază de acid folic. Vitamina B9 reduce considerabil riscul de malformații congenitale.
  • Acidul folic ajută organismul să absoarbă substanțele nutritive din alimentele consumate.
  • Homocisteina este o substanță chimică din sânge, care se formează atunci când un aminoacid nu funcționează așa cum trebuie. În cantități reduse, e normal să avem homocisteină în organism, însă un nivel prea mare poate cauza o serie de probleme de sănătate, începând de la ateroscleroză și până la tromboze venoase ori complicații în sarcină. Studiile arată că un nivel mare de acid folic poate reduce homocisteina din sânge.

Simptome ale deficitului de acid folic

Deficitul de acid folic poate pune sănătatea în pericol. Într-o asemenea situație, se recomandă atât consumul alimentelor bogate în folat, cât și suplimentele pe bază de acid folic.

Deficitul de acid folic poate crește considerabil riscul de defecte de tub neuronal la nou-născut. De aceea, suplimentele pe bază de acid folic sunt recomandate femeilor însărcinate.

Anemia megaloblastică apare în urma deficitului de acid folic ori din cauza lipsei de vitamina B12. În primă fază, aceasta poate fi asimptomatică, însă în unele situații pot apărea afectările neurologice, de aceea este important ca acest tip de anemie să fie diagnosticat și combătut.

Un nivel prea ridicat de homocisteină în organism poate fi asociat și cu stările depresive. Totodată, și un nivel redus de acid folic în organism este asociat cu depresia.

Lipsa de acid folic poate cauza tulburări de memorie, precum și alte probleme de natură cognitivă.

Deficitul de acid folic este asociat cu nivelul ridicat de homocisteină din sânge, de aceea acest deficit crește riscul de infarct miocardic, dar și de alte afecțiuni cardiovasculare.

Carența de folat/ acid folic crește riscul de dezvoltare a unor alergii.

Acidul folic reduce riscul de cancer la stomac, dar și de cancer colorectal, ceea ce înseamnă că deficitul poate fi asociat cu un risc crescut de cancer gastrointestinal.

Sarcina dublează necesarul de acid folic al organismului, iar deficitul de acid folic în timpul sarcinii poate cauza naștere prematură a fătului, dar și avort spontan.

Cauze ale carenței de acid folic

Acidul folic este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că nu rămâne depozitată în grăsimea din celule. Așadar, organismul nu își poate forma o rezervă de acid folic, ci trebuie să i se furnizeze în permanență. Există mai multe motive pentru care organismul nu primește aportul suficient de acid folic.

Alimentația dezechilibrată

O alimentație nesănătoasă, care nu conține foarte multe legume, fructe ori cereale îmbogățite cu acid folic, poate duce la carență de folat. De asemenea, și gătitul excesiv al alimentelor poate duce la pierderea vitaminei B9. Dacă nu consumi suficiente surse de folat, nivelul din organism poate înregistra o scădere în câteva săptămâni.

Absorbția deficitară cauzată de anumite afecțiuni

Unele boli pot să împiedice capacitatea organismului de a absorbi acidul folic din alimente. Boala Crohn, boala celiacă ori afecțiunile renale extreme, care necesită dializă, sunt afecțiunile adesea responsabile pentru deficitul de acid folic.

Perioada de sarcină și de alăptare

În timpul sarcinii, dar și al alăptării, organismul are nevoie de cantități mai mari de acid folic. De aceea, femeile aflate în aceste perioade trebuie să suplimenteze aportul de vitamina B9.

Alcoolismul și fumatul

Atât consumul de alcool, cât și fumatul, pot determina o lipsă de acid folic. De aceea, în rândul persoanelor care suferă de alcoolism, deficitul de acid folic e adesea întâlnit.

Medicația

Unele medicamente precum cele folosite în tratarea poliartritei reumatoide, a cancerului sau a epilepsiei favorizează deficitul de acid folic.

Cum se administrează acidul folic?

Cantitatea de folat / acid folic din organism poate fi mărită atât prin alimentație, cât și prin administrarea de suplimente nutritive pe bază de vitamina B9.

Surse de acid folic

Dacă ești însărcinată, ai fost diagnosticat cu deficit de folat sau, pur și simplu, vrei să suplimentezi cantitatea de vitamina B9 din organism, trebuie să știi că există multe surse de acid folic la îndemână.

Unele alimente sunt surse excelente de folat – trebuie însă să fii foarte atent când le gătești, întrucât își pot pierde din proprietățile nutritive dacă sunt expuse la temperaturi prea mari pentru perioade îndelungate. Iată câteva alimente bogate în conținutul de folat:

  • Sparanghel
  • Broccoli  
  • Varză de Bruxelles
  • Varză
  • Conopidă
  • Gălbenuș
  • Lăptuci
  • Fructe, în special papaya sau kiwi, dar și portocale
  • Mazăre
  • Spanac
  • Semințe de floarea soarelui

Acidul folic poate fi administrat și sub formă de suplimente alimentare. Suplimentele pot fi luate la recomandarea medicului – de pildă, femeilor care rămân însărcinate ori celor care au făcut analizele de sange si au descoperit ca suferă de deficit medicul le recomandă suplimentele alimentare, precum si doza de care au nevoie. Suplimentele cu acid folic pot fi luate, însă, și fără recomandarea medicului, daca pacientul nu suferă de nicio afecțiune pentru care ia tratament care ar putea interacționa cu suplimentele.

Modul de administrare a acidului folic

Modul de administrare diferă de la un pacient la altul, în funcție de motivul pentru care se ia suplimentul alimentar. Se recomandă respectarea indicațiilor medicului ori a celor înscrise pe eticheta produsului.

  • Pentru tratarea deficitului de acid folic, de exemplu, doza standard este de 250 micrograme la 1 miligram/ pe zi. Pentru femeile însărcinate, însă, se recomandă 400 mcg de acid folic pe zi, sub formă de supliment alimentar.
  • Femeile care au avut o sarcină cu complicații și vor să facă din nou un copil ar trebui să ia 4 miligrame de acid folic pe zi cu o lună înainte de a rămâne însărcinate, iar apoi încă 3 luni. Pentru reducerea riscului de cancer doza zilnică recomandată este de 400 mcg. Dacă nivelul de homocisteină din sânge este cauza pentru care se ia acidul folic, se recomandă o doză de 200 mcg la 15 mg pe zi, însă se poate utiliza și o doză zilnică de 800 mcg la 1 mg.
  • La copiii mai mici de 6 luni se recomandă o doză de 65 mcg de acid folic, care crește la 80 de mcg între 7 și 12 luni.
  • De la un an la trei ani, copiii pot lua 150 mcg folat pe zi, iar cei cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani au voie să ia o doză de acid folic nu mai mare de 200 mcg.
  • Doza crește la 300 mcg după vârsta de 9 ani și la 400 mcg după împlinirea vârstei de 13 ani.
  • Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de o doză zilnică de 500 – 600 mcg.

Pentru prevenirea malformațiilor congenitale, e esențial ca femeia însărcinată să ia suplimente pe bază de acid folic în primele 3 luni de sarcină. Apoi, dacă medicul consideră necesar, poate continua cu administrarea acestuia.

În cazul în care sarcina este programată, femeia ar putea lua suplimente cu acid folic cu o lună, două înainte de concepție. În caz de lipsă de acid folic, suplimentele se vor lua până când nivelul de acid folic din organism se normalizează – acest lucru se poate observa la analizele de sânge.

De ce este important acidul folic pentru organism?

Vitamina B9 aparține complexului de vitamine B și are rol în prevenirea anomaliilor congenitale și în funcționarea sistemului nervos.

Beneficiile acidului folic pentru organism

Această vitamină are o serie de efecte benefice pentru organism, începând de la prevenirea nașterii unui copil cu malformații și până la reducerea riscului cardiovascular sau chiar a celui de cancer.

Acidul folic joacă un rol foarte important în dezvoltarea celulară din timpul fazei embrionice a dezvoltării fătului. Un nivel redus de acid folic în organismul femeii însărcinate este asociat cu defecte de tub neural, adică cu malformații congenitale serioase (ex: spina bifida – afecțiune congenitală a coloanei vertebrale). O serie de studii a arătat că femeile care iau acid folic înainte de sarcină, dar și în primul trimestru al sarcinii, reduc riscul de malformații cu până la 60%. Acidul folic reduce rata nașterilor premature și totodată mărește greutatea la naștere a copilului.

Printre alte beneficii, acidul folic este esențial și pentru dezvoltarea și funcționarea creierului. Deficitul de acid folic este asociat cu declinul cognitiv, mai ales cu afecțiuni precum boala Alzheimer. Studiile pe animale au arătat că acidul folic previne stresul oxidativ din cortexul frontal și îmbunătățește memoria. Pe termen scurt, suplimentele pe bază de acid folic pot îmbunătăți IQ-ul, memoria pe termen scurt și capacitățile locomotorii în rândul adulților/ vârstnicilor cu probleme cognitive.

Cercetări din ultimii ani arată că suplimentele pe bază de acid folic luate pe o perioadă de cel puțin 6 săptămâni au capacitatea de a reduce tensiunea arterială în rândul pacienților hipertensivi. Și riscul de atac de cord și de alte incidente cardiovasculare e redus prin asigurarea unui nivel optim de acid folic.

Pacienții care suferă de lipsă de acid folic sunt mai expuși infecțiilor, comparativ cu cei care nu au asemenea probleme. Deficitul sever de acid folic se manifestă prin anemia megaloblastică. Însă suplimentele pe bază de acid folic combat această problemă și fortifică sistemul imunitar. Mai mult decât atât, o dietă bogată în folat poate mări rezistența la infecție în rândul persoanelor vârstnice.

Un nivel ridicat de hemocisteină în sânge este asociat cu îngroșarea arterelor și cu instalarea aterosclerozei, care la rândul ei crește riscul de infarct sau de accident vascular cerebral. Studiile arată că suplimentele pe bază de acid folic sunt eficiente în reducerea nivelului de hemocisteină, îmbunătățind funcțiile vasculare la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare. 

De asemenea, deficitul de acid folic reduce densitatea oaselor și crește riscul de fracturi. De aceea, persoanele care suferă de carență de acid folic sunt predispuse osteoporozei. Dacă acidul folic lipsește din celulele osoase, se declanșează resorbția osoasă. Suplimentele pe bază de acid folic reduc însă riscul de osteoporoză, menținând oasele sănătoase.

Pacienții care suferă de depresie au un nivel scăzut de acid folic în organism. Acidul folic este implicat în sinteza serotoninei și a dopaminei. Un dezechilibru la nivelul acestor neurotransmițători poate favoriza instalarea depresiei sau a anxietății. Pe lista de beneficii ale acidului folic se numără și acela că stimulează receptorii de serotonină de la nivelul creierului, ajutând pacientul să învingă depresia. De aceea, suplimentele pe bază de acid folic pot fi luate împreună cu tratamentul pe bază de antidepresive.

Contribuind la formarea acidului nucleic, acidul folic este esențial pentru sinteza, repararea și menținerea ADN-ului. Lipsa acidului folic din organism poate favoriza astfel mutațiile la nivelul celulelor, favorizând apariția cancerului. Carența de acid folic este asociată cu anumite tipuri de cancer. Pe de altă parte, o dietă bogată în folat, precum și suplimentele pe bază de acid folic, pot reduce riscul de cancer de sân, cancer colorectal, cancer pancreatic, la plămâni ori cancer la nivelul esofagului. Însă trebuie să știi că un aport excesiv de acid folic (care depășește recomandările standard) poate favoriza creșterea tumorii.

Acidul folic în timpul sarcinii

Nevoia organismului de folat crește în timpul sarcinii, de aceea sunt recomandate suplimentele pe bază de acid folic. Acidul folic face parte din vitaminele recomandate cu insistență de către medici în primul trimestru de sarcină. Studiile au arătat că o doză zilnică de 400 mcg de acid folic înainte de implantarea sarcinii, precum și în timpul acesteia, poate reduce riscul de malformații congenitale la nivelul creierului și coloanei vertebrale ale fătului. 

Malformațiile congenitale apar în primele 3-4 săptămâni de sarcină, așa că este importat ca în acea perioadă organismul să aibă o cantitate suficientă de acid folic. Dacă sarcina este planificată, medicul va recomanda suplimente cu acid folic de dinainte de concepție. 

Acidul folic luat înainte de sarcină poate reduce cu până la 50% riscul de naștere prematură. Pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate, doza zilnică recomandată este de 400 mcg de acid folic, la fel ca în cazul primului trimestru de sarcina. Între luna a patra de sarcină și ultima lună, doza recomandată este de 600 mcg, iar în timpul alăptării scade la 500 mcg.

Contraindicațiile administrării de acid folic

Acidul folic poate interacționa cu unele medicamente. De pildă, tratamentul îndelungat cu anticonvulsivante (antiepileptice) poate împiedica absorbția acidului folic din suplimente. Și dozele mari de antiinflamatoare au același efect. Discută cu medicul despre tratamentele medicamentoase urmate și suplimentele dietetice și vei afla informațiile de care ai nevoie.

Efecte secundare și supradozaj cu acid folic

Acidul folic este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că poate fi eliminat din organism prin urină destul de repede dacă este nevoie. Efectele adverse apar foarte rar, dacă se consumă doze prea mari de acid folic – peste 15 mg pe zi, timp de mai mult de o lună. În asemenea situații pot apărea tulburări ale somnului, confuzie mentală ori manifestări gastrointestinale.

Dacă iei suplimente pe bază de acid folic și observi unele reacții alergice, ia legătură cu medicul de familie.
Greața și flatulență pot apărea, de asemenea, în caz de supradoză de acid folic, însă numai dacă doza se depășește pentru o perioadă mai mare de 30 de zile. Se recomandă oprirea administrării acidului folic și vizita la medic într-o asemenea situație.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Folic acid
https://www.nhs.uk/medicines/folic-acid/
Harvard T.H. Chan - Folate (Folic Acid) – Vitamin B9 
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/
The American Journal of Clinical Nutrition - Associations between folic acid supplement use and folate status biomarkers in the first and third trimesters of pregnancy in the Maternal–Infant Research on Environmental Chemicals (MIREC) Pregnancy Cohort Study
https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/116/6/1852/6762915?redirectedFrom=fulltext
Studiul „Associations between folic acid supplement use and folate status biomarkers in the first and third trimesters of pregnancy in the Maternal–Infant Research on Environmental Chemicals (MIREC) Pregnancy Cohort Study”, apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 116, Issue 6, December 2022, Pages 1852–1863, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqac235, autori: Marisa A Patti et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0