"Sindromul barbatului irascibil": cauze, simptome, tratament

Femeile nu sunt singurele care suferă de simptomele PMS-ului, așa cum este abreviat "sindromul premenstrual". Chiar dacă bărbații nu au menstruație, ei pot avea episoade sau momente de furie ori mânie, atitudini ciudate sau neobișnuit de negative și chiar o scădere a libidoului. 

Toate acestea ar putea fi legate de lipsa unui nivel adecvat de testosteron în organism.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Specialiștii îl numesc "Irritable Male Syndrome" sau, într-o traducere aproximativă, sindromul bărbatului irascibil. Uneori, acesta poate să ne afecteze relația cu persoana iubită, tocmai de aceea este bine să recunoaștem semnele, să încercăm să aflăm cauzele și cum putem trata acest sindrom.

Ești doar morocănos sau poate fi altceva în spatele acestor stări de irascibilitate?

Stereotipul bărbatului în vârstă, veșnic morocănos, ar putea să își aibă originile într-o afecțiune cunoscută sub numele de "irritable male syndrome", pe care am încercat să o denumim sindromul bărbatului irascibil. Clinic vorbind, el se referă la andropauza sau menopauza la bărbați. La fel ca în cazul menopauzei cu care se confruntă femeile, andropauza include o serie de modificări de natură fizică și emoțională care, de asemenea, par să fie dependente de schimbările apărute în nivelurile hormonilor.

Aceste simptome au loc la bărbații în vârstă ca urmare a modificărilor biochimice legate de îmbătrânire, a fluctuațiilor hormonale și a stresului. Se crede că simptomele bărbatului irascibil se datorează scăderii nivelului de testosteron la persoanele de sex masculin în vârstă. 

Sindromul bărbatului irascibil sau iritabil poate avea un impact uriaș asupra relațiilor noastre. Pentru a ști dacă te confrunți cu acest sindrom și cum îl poți trata, este important să recunoști unele dintre cele mai evidente simptome.

Care sunt simptomele sindromului bărbatului irascibil

Așa cum sugerează și numele, principalul simptom este iritabilitatea sau irascibilitatea. Depresia și o încredere în sine scăzută pot fi, de asemenea, simptome. Acestea pot duce la dificultatea de a te concentra, la tulburări de somn și la un nivel scăzut al energiei.

S-ar putea să observi că îți este greu să slăbești și să te recuperezi după ce faci efort fizic sau exerciții simple nu foarte grele. Totodată, spun specialiștii, schimbările hormonale la bărbați pot cauza un apetit sexual scăzut sau pot duce la disfuncție erectilă.

Toate aceste simptome pot afecta modul în care interacționezi cu partenera ta de viață, iar de cele mai multe ori, nu într-un mod pozitiv. Toanele și proasta dispoziție, precum și schimbarea apărută în ceea ce privește libidoul poate să afecteze o relație plină de iubire. Alte simptome, cum ar fi o slabă calitate a somnului, pot afecta multe aspecte ale stării de sănătate a bărbatului, iar în timp, sănătatea și dispoziția lui se pot înrăutăți.

Care sunt cauzele acestei tulburări?

Originea acestui grup de simptome pare să fie influențată de șase factori diferiți, precum:

1. Fluctuațiile hormonale

Andropauza este cel mai adesea cauzată în mod direct de o scădere în producția de testosteron. Testosteronul este un hormon care e creat în mod natural în corp și care este esențial pentru dezvoltarea reproductivă masculină. De asemenea, acest hormon joacă un rol și în alte caracteristici ale bărbatului, cum ar fi masa musculară și părul de pe corp. Din păcate, nivelurile de testosteron încep să scadă treptat la bărbați, începând cu vârsta de 30 de ani.

Testosteronul este asociat cu încrederea (siguranță de sine), cu mișcarea, cu energia și cu apetitul sexual - toate caracteristicile care pot contribui la relații sănătoase. Așa că, cu cât nivelurile de testosteron sunt mai scăzute, cu atât acest sindrom poate să afecteze anumite aspecte care pot influența modul în care bărbatul se raportează la relația cu partenera.

De altfel, este important de menționat că testosteronul este, de asemenea, parțial vinovat pentru anumite comportamente precum agresivitatea, competitivitatea și chiar violența. Potrivit specialiștilor, bărbații cu niveluri excesiv de ridicate de testosteron pot fi iritabili și agresivi. Dar studiile recente arată că majoritatea problemelor hormonale la bărbați sunt cauzate de niveluri prea scăzute de testosteron.

2. Modificări biochimice în chimia creierului

O altă substanță responsabilă pentru apariția sindromului bărbatului irascibil este serotonina. Anumite studii arată că unele dintre cele mai frecvente cauze ale serotoninei scăzute sunt dieta și obiceiurile alimentare. Specialiștii au descoperit că o dietă bogată în proteine și săracă în carbohidrați poate provoca iritabilitate mai mare la bărbați.

Acest studiu a constatat că bărbații își confundă adesea pofta de carbohidrați sănătoși cu pofta de proteine pe bază de carne. Consumul excesiv de proteine atunci când avem nevoie de carbohidrați determină să fim morocănoși, iritabili sau nervoși.

Mai mult, consumul excesiv de alcool influențează și el nivelul serotoninei, mai exact scade drastic nivelul acestui hormon. Acest lucru poate provoca stări depresive, pofte de carbohidrați, tulburări de somn și iritabilitate.

3. Creșterea nivelului de stres

Pentru corpurile noastre, stresul este sinonim cu schimbarea, fie că este o schimbare bună sau rea. Un nou loc de muncă, un nou membru în familie - toate acestea pot fi schimbări minunate și pozitive. Cu toate acestea, aceste modificări pot provoca tensiune. Tensiunea poate să ducă la apariția unor emoții precum anxietatea sau iritabilitatea.

4. Schimbări de rol și identitate

Societatea se schimbă, dar educația și informațiile pe care le primim în prezent despre rolurile de gen pe care „trebuie” să le îndeplinim sunt confuze. Într-un mediu plin de standarde duble, este dificil să acționezi și să fii pro-libertate personală.

5. Eșecul sau imperfecțiunea iubirii

Iritabilitatea crește atunci când nu suntem conectați cu partenerul nostru. După cum știm, stresul, lipsa comunicării, neînțelegerea și durerea personală sunt, din păcate, foarte frecvente în relații. Acești factori combinați provoacă distanțare emoțională cu partenerii noștri.

6. Creșterea în greutate

Unii specialiști spun și că creșterea în greutate poate fi, de asemenea, un factor care contribuie la iritabilitatea la bărbați. Celulele adipoase nou formate duc la creșterea producției de estrogen. Cu cât nivelurile de estrogen sunt mai mari, cu atât nivelul de testosteron este mai scăzut, ceea ce provoacă iritabilitate la bărbați.

Cum este diagnosticat sindromul barbatului irascibil

Verificarea nivelului de testosteron poate fi făcută cu ajutorul unui test de sânge de rutină. Prin acest test se verifică colesterolul, nivelul zahărului din sânge și alți markeri importanți. Dacă medicul suspectează că suferi de sindromul bărbatului irascibil, poate recomanda și verificarea nivelului de testosteron pentru a determina cauza principală a schimbărilor bruște de dispoziție.

Cât de ridicat sau scăzut este testosteronul în sânge este cel mai mare indicator al situației tale hormonale, oferind posibile indicii despre schimbările bruște ale dispoziției tale.  

Unele afecțiuni subiacente pot fi, de asemenea, vinovate pentru apariția acestui sindrom. De exemplu, faptul că ai diabet poate fi o cauză a disfuncției erectile. Apneea obstructivă în somn, o tulburare de respirație pe timp de noapte, este cunoscută că provoacă scăderea nivelului de energie, afectând capacitatea de concentrare.

Este indicat să ai o conversație deschisă cu partenerul cu privire la simptomele cu care te confrunți, mai ales dacă acestea afectează relația și viața sexuală.  

Tratament sindromul bărbatului irascibil

Dacă sindromul bărbatului irascibil este cauzat în cazul tău de o scădere a nivelurilor de testosteron, una dintre principalele opțiuni de tratament este terapia de terapia de înlocuire a testosteronului, însă la fel ca orice tratament, aceasta are potențiale efecte adverse. Totodată, este important să menții un stil de viață sănătos și să îți ții sub control greutatea, pentru că dacă masa ta corporală este în limite normale, te va ajuta în privința unor probleme pe care le poți evita, cum ar fi diabetul, bolile cardiace, somnul și nivelul energiei.

Poți avea de beneficiat dacă adopți o dietă sănătoasă și eviți alimentele care sunt bogate în grăsimi și zahăr. Limitează consumul de alcool și fă mișcare în toate zilele săptămânii sau măcar în majoritatea zilelor, vreme de cel puțin 30 sau 40 de minute.

Tratamentul sănătății mintale este important dacă relația ta este afectată de acest sindrom. Terapia, alături de un specialist, îți poate arăta cum să îți gestionezi emoțiile într-un mod pozitiv și cum să comunici mai bine cu partenera ta.

Gestionarea sindromului bărbatului irascibil

Pentru a gestiona eficient sindromul bărbatului iritabil, trebuie mai întâi să recunoști simptomele cu care te confrunți, să fii diagnosticat de un specialist și să urmezi tratamentul recomandat de acesta. De altfel, este important să ții cont de câteva sfaturi pentru a avea un stil de viață sănătos chiar și cu sindromul bărbatului iritabil:

  • Învață să recunoști schimbările de dispoziție și să te relaxezi înainte de a răspunde oricărei situații cu care te confrunți.
  • Învață să asculți cu calm atunci când cei din jur vorbesc despre starea ta de spirit sau când personalitatea ta se schimbă.
  • Fă un test pentru a vedea care este nivelul de testosteron și, dacă este cazul, terapie.
  • Învață anumite tehnici utile de reducere a stresului și de relaxare. Poți lua în considerare meditația, yoga sau exercițiile de respirație pentru a te calma atunci când dezvolți emoții negative.
  • Practică exerciții fizice regulate pentru a crește nivelul de endorfine, hormonul „fericirii”. Acest lucru poate ajuta la depășirea simptomelor depresiei și anxietății.
  • Adoptă un plan de alimentație potrivit, care include alimente sănătoase, cum ar fi proteinele slabe, fructele, legumele, cerealele integrale, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi și nuci.
  • Redu consumul de alimente și băuturi cu zaharuri procesate.
  • Alătură-te unui grup de sprijin.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Secondary infertility and the aging male, overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4132591/


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0