Andropauza: cum se manifestă și ce soluții există în ameliorarea simptomelor?

Există voci care susțin că nu numai femeile trec printr-o serie de modificări hormonale odată cu înaintarea în vârstă, ci și bărbații experimentează un soi de menopauză masculină, caracterizată tot de fluctuații hormonale. Ce semne indică prezența andropauzei și ce se poate face pentru o stare fizică și psihică mai bună în această perioadă?

Această teorie a andropauzei este susținută de faptul că unii bărbați au remarcat o ușurare a unor simptome specifice, odată cu administrarea tratamentului hormonal pe bază de testosteron. Specialiștii susțin că andropauza ar apărea în momentul în care nivelul de testosteron din organism înregistrează o scădere bruscă, la fel ca în cazul estrogenului la femei. 

Testosteronul este hormonul produs de testicule, care nu este responsabil numai pentru activitatea sexuală, ci și pentru energia fizică și mentală, pentru menținerea masei musculare precum și pentru reglarea reacțiilor de tip „luptă sau fugi”.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este andropauza?

Andropauza este un termen folosit pentru a descrie o perioadă de schimbări hormonale și de sănătate asociate cu îmbătrânirea masculină. Andropauza se referă la scăderea treptată a nivelurilor de testosteron și la schimbările fizice, emoționale și sexuale care pot însoți acest proces. 

Cum spuneam, andropauza este un concept discutabil în rândul comunității medicale și există controverse cu privire la modul în care este definită și diagnosticată. Cu toate acestea, unii experți recunosc că bărbații pot experimenta schimbări semnificative în funcția sexuală, nivelul de energie și starea de spirit pe măsură ce îmbătrânesc.

Ce semne pot indica prezența andropauzei?

Simptomele care pot apărea, la bărbați, în jurul vârstei de 50 de ani sau chiar mai devreme, odată cu reducerea nivelului de testosteron în organism, sunt următoarele:

  • Oboseală
  • Slăbiciune și apatie
  • Depresie
  • Disfuncții de natură sexuală
  • Probleme de concentrare
  • Stimă de sine scăzută
  • Dezvoltarea sânilor
  • Reducerea densității osoase
  • Pierderea motivației
  • Infertilitate

Această „menopauză la bărbați” reprezintă un subiect de discuție controversat în lumea medicală întrucât, spre deosebire de cazul femeilor, la bărbați declinul nivelului de testosteron se produce de obicei treptat, fiind un proces mult mai lent decât cel al dispariției estrogenului. Testosteronul nu dispare însă, definitiv, din organismul bărbatului. Un bărbat sănătos din punct de vedere medical poate produce spermă până la vârste extrem de înaintate (peste 80 de ani).

Cum poate fi identificată andropauza?

Pentru a putea identifica prezența andropauzei, medicii pot face următoarele lucruri:

  • Examinare fizică
  • Anamneză
  • Analize de sânge, printre care și cele prin care se măsoară nivelul de testosteron din organism.

Cum poate fi tratată andropauza?

Medicul poate recomanda pacientului terapia cu testosteron ca tratament pentru andropauză, dar și o serie de modificări la capitolul stil de viață, care îl pot ajuta pe acesta să se simtă mai bine.

Terapie cu testosteron

Dacă nivelul este scăzut, se poate folosi terapia hormonală pe bază de testosteron, pentru ușurarea următoarelor simptome specifice andropauzei: pierderea interesului pentru sex, depresia și oboseala.

Testosteronul se regăsește sub diverse forme, începând de la capsule, geluri, plasturi cutanați și până la injecții. Medicul este cel în măsură să aleagă forma potrivită de administrare a testosteronului pentru fiecare pacient în parte. Ca și în cazul terapiei cu estrogen folosită de femei, și cea pe bază de testosteron folosită de bărbați poate avea efecte nedorite. De pildă, această terapie hormonală poate crește riscul de cancer de prostată. 

Adoptarea unei diete sănătoase

O alimentație sănătoasă este una bogată în legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, pește și săracă în zahăr și grăsimi saturate poate fi utilă pentru a trata simpromele andropauzei. De asemenea, se recomandă evitarea excesului de alcool și renunțarea la fumat.

Practicarea unui sport 

Un sport practicat de mai multe ori pe săptămână sau o altă formă de mișcare (plimbări zilnice, grădinărit etc.) sunt necesare pentru o stare bună de sănătate, în general.

Tratamentul pe bază de antidepresive

Un bărbat la andropauză poate avea nevoie de un tratament cu antidepresive în caz de apatie, pierderea motivației și stimă de sine scăzută care durează mai mult de câteva săptămâni. Acestea vor fi prescrise de un medic specialist și este necesar să fie luate conform instrucțiunilor acestuia.

Odihnă suficientă

Deși, odată cu vârsta, somnul se poate tulbura și se poate scurta, e important să existe măcar șase ore de somn pe noapte dacă nu se poate ajunge la șapte sau opt. Pentru a avea un somn mai bun, se vor evita mâncatul cu 3 ore înainte de culcare, alimentele cu cofeină nu ar mai trebui consumate după ora 15.00 (dacă pacientul merge la culcare pe la 22.00, 23.00), iar statul cu ochii în ecrane ar trebui de asemenea întrerupt cu o oră înainte de culcare.

Reducerea expunerii la stres

Stresul este parte din viața noastră, a tuturor, însă, pentru a nu ajunge să ne domine existențele, trebuie gestionat. Stresul poate fi combătut prin discuții cu persoane de încredere, prin exerciții de respirație și, eventual, cu ajutorul unor suplimente alimentare antistres, dacă medicul își dă acordul, cum ar fi produse pe bază de magneziu și vitamina B6 sau pe bază de plante (roiniță, floarea pasiunii etc.). Studii recente arată că metoda cea mai eficientă de a gestiona stresul este practicarea zilnică a unei forme de mișcare care să crească ritmul cardiac.

Scăderea nivelului de testosteron este normală

Este normal ca bărbatul să observe, pe măsură ce înaintează în vârstă, un declin al nivelului de testosteron din organism. Medicii estimează o scădere cu 10% pe an a nivelului de testosteron din organism, după împlinirea vârstei de 30 de ani. Statistic vorbind, în jur de 30% dintre bărbații de peste 50 de ani au simptome specifice andropauzei, asociate cu reducerea nivelului de testosteron din organism.

Există și alte situații care cauzează reducerea nivelului de testosteron din corp. De pildă, afecțiunile precum diabetul sau hipertensiunea pot avea, de asemenea, un impact asupra testosteronului.

Ce poți face dacă partenerul tău a intrat la andropauză?

Există câteva recomandări de care poți ține cont, pentru a-ți ajuta partenerul să facă față andropauzei.

Este important să îl îndemni să meargă la medic, pentru un control amănunțit. La cabinet, partenerul tău va discuta cu medicul despre simptomele pe care le are, medicamentele pe care le ia în prezent, opțiunile de tratament și schimbările pe care va trebui să le facă în stilul de viață. Medicul de familie îi poate da trimitere la diverși alți specialiști pentru mai multe investigații și tratamente adecvate.

Statisticile arată că mulți bărbați de vârsta a doua și a treia suferă de depresie, care de multe ori rămâne nediagnosticată, deoarece aceștia nu merg la medic. Spre deosebire de femeile depresive, care sunt triste mereu și plâng mult, bărbații cu depresie au mai degrabă alte simptome: sunt irascibili sau chiar furioși tot timpul, tind să se retragă în muncă sau activități solitare și să cadă în patima unor excese (alcool, tutun etc.). De multe ori, deci, bărbații manifestă semne care pot să nu dea de bănuit că ar fi legate de depresie: muncesc prea mult, consumă alcool în exces și au comportamente care le pot pune viața în pericol. 

Dacă bănuiești că partenerul tău este deprimat, fii alături de el și încurajează-l să ceară ajutorul unui specialist care se ocupă de probleme de sănătate mintală. Nu este nicio rușine să ceri ajutor specializat, mai ales că de multe ori este nevoie doar de câteva ședințe la un psihoterapeut care să asculte și să ofere o serie de îndrumări pentru a gestiona stările negative. 

Dacă nu vrea să meargă singur, propune-i să mergeți împreună sau, dacă nici așa nu este de acord, mergi tu la terapeut și expune-i felul în care se poartă partenerul, cum ți se pare că este afectat și ce impact are acest lucru asupra relației voastre, pentru ca terapeutul să te poată îndruma pe tine legat de cum să-l ajuți.

Exercițiile regulate și mișcarea de orice fel îi este de folos unui bărbat care trece prin andropauză, așa că este bine să îl îndemni să nu fie sedentar, pentru că activitatea fizică este utilă din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Și mai bine ar fi să faceți mișcare împreună, ca să vă motivați reciproc: mergeți să jucați tenis, alergați împreună sau porniți în câte o drumeție prin pădure.

O dietă sănătoasă și echilibrată este cu atât mai importantă în această perioadă, așa că îți poți ajuta partenerul să mănânce mai sănătos, discutând despre ce vă place să mâncați acasă și cum puteți adapta rețetele pentru a fi și gustoase și sănătoase. 

Există o serie de alimente care pot contribui la îmbunătățirea stării de spirit, deoarece ajută la stimularea producției de neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina. De exemplu, alimente precum curcanul, puiul, peștele, ouăle, nucile și semințele sunt surse bune de triptofan, un aminoacid care ajută la producția de serotonină. De asemenea, afinele, căpșunile, portocalele, spanacul, broccoli și morcovii ajută și acestea la obținerea unei dispoziții psihice îmbunătățite.

Newsletter DOC dedicat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - The 'male menopause' 
https://www.nhs.uk/conditions/male-menopause/
Science Direct - Andropause 
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/andropause

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0