Analize pentru diagnosticarea infertilitatii la barbati

Un cuplu care își dorește un copil și a încercat mai bine de un un an să obțină o sarcină, însă fără succes, trebuie să meargă la un medic specialist, pentru că poate fi vorba de infertilitate. 

Există multe cauze ale infertilității la bărbați și la femei. Iar în peste o treime dintre cazurile de infertilitate, bărbații se confruntă cu această problemă. Pentru diagnosticarea infertilității, medicul poate recomanda bărbaților unul sau mai multe teste, analize și investigații. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Fertilitatea masculină depinde de modul în care corpul produce și eliberează spermatozoizii. În timpul actului sexual, spermatozoizii pătrund în vagin, de unde călătoresc prin colul uterin în uter până la trompele uterine. Acolo, dacă spermatozoizii și ovulul se întâlnesc, are loc fertilizarea ovulului.

Sistemul reproducător funcționează numai atunci când genele, nivelurile hormonale și condițiile de mediu sunt potrivite.

Cauzele infertilității la bărbați

Producerea de spermatozoizi maturi și sănătoși depinde de multe lucruri. Chiar și temperatura scrotului poate afecta fertilitatea. Printre cauzele infertilității masculine se numără: 

  • Tulburări ale spermei
  • Varicocelul
  • Ejaculare retrogradă
  • Infertilitate imunologică
  • Probleme cu hormonii
  • Anumite medicamente
  • Tulburări ale spermei

Din această categorie fac parte problemele legate de producerea și creșterea spermatozoizilor. Spermatozoizii pot:

  • Să nu se dezvolte complet
  • Să aibă o formă ciudată
  • Să nu se miște corect
  • Să fie în număr foarte mic (oligospermie)
  • Să lipsească (azoospermie)

Stilul de viață nesănătos, fumatul, consumul de alcool și administarea anumitor medicamente pot reduce numărul de spermatozoizi. Însă un bărbat se poate confrunta și cu o scădere a numărului de spermatozoizi și din cauza anumitor boli pe termen lung (cum ar fi insuficiența renală), infecțiile din copilărie (cum ar fi oreionul) și problemele cromozomiale sau hormonale (cum ar fi un nivel scăzut de testosteron).

Deteriorarea sistemului reproducător poate duce la diminuarea numărului de spermatozoizi sau chiar la lipsa lor. Potrivit statisticilor, aproximativ 4 din 10 bărbați care se confruntă cu azoospermie, adică cu lipsa spermatozoizilor, au o obstrucție (blocare) în tuburile prin care trec spermatozoizii. Un defect congenital sau o problemă, cum ar fi o infecție, poate provoca un blocaj.

Varicocelul

Varicocelul reprezintă umflarea venelor de la nivelul scrotului. Această problemă este foarte frecventă la bărbații infertili. Varicocelul afectează creșterea spermatozoizilor prin blocarea drenajului sângelui.  

Ejaculare retrogradă

Ejacularea retrogradă apare atunci când sperma ajunge înapoi în corp și nu este ejaculată. Acest lucru se întâmplă atunci când nervii și mușchii vezicii urinare nu se închid în timpul orgasmului (climax). În materialul seminal se pot afla spermatozoizi sănătoși, dar, pentru că materialul seminal nu este eliberat din penis, nu poate să ajungă în vagin.

Ejacularea retrogradă poate fi cauzată de anumite intervenții chirurgicale, medicamente sau probleme de sănătate ale sistemului nervos. Printre semnele care anunță ejacularea retrogradă se numără: urina tulbure după ejaculare.

Infertilitate imunologică

Există situații când corpul unui bărbat produce anticorpi care îi atacă spermă. De regulă, anticorpii apar din cauza unei răni, intervenții chirurgicale sau infecții. Însă, așa cum am menționat, există și situații când anticorpii împiedică spermatozoizii să funcționeze corect. Mai exact, îngreunează spermatozoizii să înoate spre trompele uterine. Totuși, medicii atrag atenția că aceasta nu este o cauză comună a infertilității masculine.

Obstrucţie

Uneori, tuburile prin care se deplasează spermatozoizii pot fi blocate. Iar printre cauzele care duc la obstrucția acestora se numără infecțiile repetate, intervențiile chirurgicale (cum ar fi vasectomia), umflarea sau defectele de dezvoltare. Din cauza unui blocaj, sperma din testicule nu poate părăsi corpul în timpul ejaculării.

Hormonii

Hormonii produși de glanda pituitară dictează testiculelor să producă spermatozoizi. Când nivelurile hormonale sunt scăzute, pot afecta calitatea spermei. 

Anumite medicamente

Anumite medicamente pot modifica producția, funcția și ejacularea spermei, precum cele recomandate în artrită:

Infecțiile tractului genital

Chiar dacă infecția tractului genital este rareori legată de infertilitate, aceasta afectează 2 din 100 de bărbați cu probleme de fertilitate.De regulă, infecțiile tractului genital sunt diagnosticate printr-un test de spermă. O infecție severă a epididimului și testiculelor poate provoca micșorarea testiculelor și blocarea canalului epididimal.

Analize pentru diagnosticarea infertilității la bărbați

Odată ce bărbatul ajunge la cabinetul medicului specialist în infertilitate, acesta îl va întreba despre istoricul său medical, despre medicamentele pe care le ia în prezent și despre obiceiurile legate de viața sexuală, iar apoi vă efectua examenul clinic.

Testiculele vor fi verificate în această etapă, pentru ca medicul să vadă dacă există noduli, zone umflate sau deformate. Ulterior vor fi examinate forma și structura penisului, pentru a se depista eventuale anomalii. Desigur, medicul poate efectua și examinarea prostatei.

Pentru bărbați, există anumite analize sau teste pentru a se depista cauza infertilității. Aceste teste pot fi:

Analiza spermei (spermograma)

Este vorba de un test prin care medicul verifică problemele de la nivelul spermei, cum ar fi numărul scăzut de spermatozoizi sau acei spermatozoizi care nu se mișcă în mod corespunzător.

Ce presupune analiza spermei (spermograma)

Pacientului i se va cere o mostră de spermă, pentru a fi apoi testată și pentru a se afla informații precum: concentrația de spermatozoizi, motilitatea spermatozoizilor, culoarea spermei, calitatea ei și orice fel de infecții care ar putea afecta bărbatul în cauză, precum și dacă este prezent sau nu sângele în sperma. Numărul de spermatozoizi poate varia, așa că este posibil să fie necesare mai multe mostre.

Când trebuie să repeți spermograma

Atunci când ajungi la cabinetul unui medic specialist în infertilitate, ca bărbat, este important să știi că analiza spermei este un test folosit pentru a măsura cantitatea și calitatea spermei tale. În cazuri rare, există un rezultat anormal când sperma este analizată pentru prima oară. Dacă se întâmplă acest lucru, pacientul trebuie să repete testul și ideal ar fi ca această analiză să se repete după trei luni.
Chiar și așa, dacă rezultatele arată că numărul tău de spermatozoizi este extrem de scăzut sau că nu ai deloc spermatozoizi în lichidul seminal, spermograma ar trebui repetată cât mai curând posibil.

Testul care depistează bacteria Chlamydia trachomatis (clamidioza)

O mostră din urina pacientului va fi testată pentru a se verifica astfel dacă este prezentă bacteria Chlamydia trachomatis, pentru că această bacterie poate afecta fertilitatea bărbatului. În cazul în care bărbatul are clamidioză, medicul lui îi vă prescrie antibiotice.

Bineînțeles, testul pentru depistarea infecției cu Chlamydia nu trebuie trecut cu vederea. Chlamydia poate afecta fertilitatea, însă antibioticele pot trata infecția aceasta.

Se efectuează și teste de sânge

Laboratorul de analize va testa mostrele de sânge ale pacientului, pentru a se vedea care sunt valorile testosteronului și ale altor hormoni, cum ar fi FSH și prolactină.

Medicul poate recomanda și ecografia

Medicul îți poate recomanda și efectuarea unei ecografii transrectale, pentru a vedea dacă anumite structuri precum ductul ejaculator sau veziculele seminale sunt slab formate sau blocate.
Ecografia poate să scoată la iveală probleme precum obstrucția canalului ejaculator sau o ejaculare retrogradă (numită și ejaculare "uscată").

Biopsie testiculară

Dacă spermograma arată că bărbatul are un număr foarte mic de spermatozoizi sau că spermatozoizii lipsesc, este posibil să fie nevoie și de o biopsie testiculară. Acest test se poate face cu anestezie generală sau locală și presupune efectuarea unei incizii de dimensiuni reduse în scrot. Ulterior, o bucată mică de țesut din fiecare testicul este îndepărtată și studiată la microscop. Medicul poate recomanda biopsia pentru a identifica o posibilă cauză a infertilității și pentru colectarea spermatozoizilor pentru utilizarea în reproducerea asistată (cum ar fi fertilizarea in vitro sau FIV).

Profilul hormonal

Medicul poate recomanda și verificarea hormonilor, pentru a vedea cât de bine testiculele tale produc spermatozoizi. De asemenea, poate exclude probleme foarte mari de sănătate. De exemplu, hormonul foliculostimulant (FSH) este hormonul hipofizar care dictează testiculelor să producă spermatozoizi. Nivelurile ridicate pot însemna că glanda pituitară încearcă să facă testiculele să producă spermatozoizi, dar asta nu se întâmplă. Analizele acestea sunt extrem de importante, pentru că ele ajută medicul să pună diagnosticul de infertilitate la bărbați.

Ce este un specialist în infertilitate

Un specialist în infertilitate (numit și endocrinolog reproductiv) este un expert în domeniul infertilității. Vei descoperi că specialiștii în endocrinologie reproductivă sunt chiar mai specializați și că își îndreaptă toată atenția asupra anumitor tratamente, metodelor de diagnostic și procedurilor necesare cum ar fi, de exemplu, cazurile de infertilitate la bărbați.

Infertilitatea inexplicabilă

La aproximativ 5%-10% dintre cuplurile care încearcă să conceapă un copil, testele de mai sus au rezultate normale și nu există o cauză aparentă a infertilității. La un procent mult mai mare de cupluri, doar anomaliile minore sunt descoperite (dar care nu sunt suficient de severe pentru a avea drept rezultat infertilitatea). În aceste cazuri, infertilitatea este numită "inexplicabilă".

Cuplurile cu infertilitate inexplicabilă ar putea avea probleme în ce privește calitatea ovulelor femeii, funcționarea trompelor uterine (poate să existe o obstrucție la nivelul unei trompe) sau funcționarea spermatozoizilor. Toate aceste probleme sunt dificil de diagnosticat și/sau de tratat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Society for Reproductive Medicine - https://www.asrm.org/topics/topics-index/unexplained-infertility/
RESOLVE: The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/infertility-faq/whats-an-infertility-specialist/
The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) - https://www.nice.org.uk/guidance/cg156/ifp/chapter/Tests-for-men
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/diagnosis/
RESOLVE: The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/infertility-faq/male-fertility-workup/
Urology Care Foundation 
https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/m/male-infertility


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0