Meteosensibilitatea, intre mit si realitate

Durerile de cap, durerile articulare si nervozitatea ori somnolenta sunt adesea puse pe seama meteosensibilitatii, insa chiar exista o sensibilitate la schimbarile vremii sau este doar un mit bine inradacinat in mentalul colectiv?

Specialistii sustin ca femeile sunt mai predispuse meteosensibilitatii, spre deosebire de barbati, asta din cauza hormonilor feminini. De asemenea, copiii mai mici de 3 ani sunt foarte sensibili la schimbarile meteorologice din cauza ca sistemul nervos nu este format in totalitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele de la oras sunt mai afectate de meteosensibilitate, in comparatie cu cele care traiesc la sat intrucat cei din urma au o conexiune mai puternica cu naturat si sunt, deci, mai adaptati schimbarilor meteorologice.

Totul in natura este energie. Suprafata pamantului este incarcata pozitiv, in timp ce norii, in partea de jos, sunt incarcati energetic negativi. Moleculele si atomii dintre cer si pamant poarta atat incarcatura negativa, cat si incarcatura pozitiva. Studiile facute in domeniu au scos la iveala fatul ca particulele care poarta incarcatura negativa au un efect pozitiv asupra corpului uman, iar particulele care poarta incarcatura pozitiva au un efect negativ asupra organismului. Incarcatura negativa stimuleaza sistemul nervos central, sistemul respirator precum si productia de serotonina, cunoscuta ca fiind “hormonul fericirii”. Pe de alta parte, incarcatura pozitiva afecteaza respiratia, oxigenarea organismului si coagularea sangelui, cauzand simptome precum ameteli, somnolenta, dureri de cap sau slabiciune musculara.

Mai mult decat atat, organismul este afectat si de schimbarile presiunii atmosferice ce se petrec odata cu schimbarea vremii, dar si de schimbarile temperaturii de afara.

Simptome meteosensibilitate

 • Dureri de cap
 • Tahicardie, durere in zona pieptului
 • Respiratie accelerata
 • Agravarea simptomelor sau afectiunilor cardiovasculare, pulmonare si neurologice
 • Insomnii
 • Anxietate
 • Stare generala de rau
 • Ameteli
 • Greata
 • Oboseala si probleme de concentrare
 • Dureri articulare

Daca aceste simptome apar de fiecare data cand vremea de schimba, este posibil sa fie vorba despre meteosensibilitate. Bineinteles, poate fi vorba si despre o serie de coincidente.

 

 

Simptomele difera de la o persoana la alta si, in general, sunt accentuate odata cu inaintarea in varsta dar si in perioadele in care avem un stil de viata sedentar sau suntem in convalescenta.

Simptomele pot aparea cu o zi sau doua inainte de schimbarile meteorologice, insa apogeul il ating abia cand schimbarea s-a produs.

Cazurile de suicid, de atac de cord, de ulcer hemoragic si de migrene inregistreaza o crestere in zilele in care vremea se schimba.  Cu toate ca nu exista dovezi clare care sa confirme legatura dintre schimabrile meteorologice si aceste cazuri, specialistii banuiesc ca exista o legatura.

Cum poti sa previi sau sa ameliorezi simptomele cauzate de meteosensibilite

Simptomele meteosensibilitatii pot fi prevenite sau ameliorate prin adoptarea unor masuri de precautie.

Renunta la substantele care stimuleaza creierul – alcoolul, cafeaua si ceaiurile trebuie consumate in cantitati limitate ori chiar evitate in zilele in care vremea este instabila. Aceste substante excita creierul, accentuand simptomele meteosensibilitatii.

Foloseste creme antiinflamatoare pe articulatii – amelioreaza inflamatia articulara aplicand creme speciale prentru reducerea durerilor articulare.

Fa miscare – sportul elibereaza endorfine, care te vor face sa te simti mai bine, combatand astfel efectele vremii instabile. Mergi la sala de fitness, inoata in piscina sau alearga – orice tip de miscare este benefic si te ajuta sa combati meteosensibilitatea.

Ajuta-ti organismul sa faca fata – ceaiurile calmante precum cel de tei sau lavanda, calciul, magneziul si vitaminele efervescente te pot ajuta sa faci fata meteosensibilitatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0