Ce să faci dacă ești meteosensibil și ai dureri articulare, care se acutizează în sezonul rece

Pacienții care suferă de afecțiuni de tipul osteoartritei, așa cum mai este numită artroza, pot observa în sezonul rece și ploios cum unele simptome se agravează. Din fericire, simptomele de tipul durerilor articulare pot fi calmate cu ajutorul unor măsuri simple.

Osteoartrita este o afecțiune care provoacă leziuni ale cartilajului și țesuturilor înconjurătoare și se caracterizează prin durere, rigiditate și pierderea funcției. Osteoartrita poate fi primară sau secundară. În osteoartrita primară (sau idiopatică), cauza bolii nu este cunoscută, iar aceasta poate afecta doar anumite articulații, cum ar fi genunchiul, sau mai multe articulații.

În osteoartrita secundară, cauza este o altă problemă de sănătate, cum ar fi o infecție, o anomalie articulară apărută la naștere, o leziune, o tulburare metabolică - de exemplu, excesul de fier în organism sau excesul de cupru în ficat ori o boală care a afectat cartilajul articulației, de exemplu poliartrita reumatoidă sau guta.

Recomandările experților DOC

Durerea este primul simptom al osteoartritei, fiind agravată de activități care implică suportarea greutății (cum ar fi statul în picioare). La unii oameni, articulația poate fi rigidă după somn sau orice altă stare de inactivitate, dar rigiditatea dispare de obicei în 30 de minute, în special dacă articulația este mișcată. Pe măsură ce afecțiunea provoacă mai multe simptome, articulația poate deveni mai puțin mobilă și în cele din urmă pacientul poate constata că nu o mai poate îndrepta sau îndoi complet.

În perioadele în care vremea este schimbătoare, unii pacienți meteosensibili cu osteoartrită vor fi nevoiți să își crească dozele medicamentelor prescrise pentru calmarea durerii. Însă, pe lângă medicația prescrisă de specialist, și aceste măsuri pot fi de ajutor dacă ești meteosensibil.

Încearcă să îți încălzeșți corpul cât mai bine

Îmbracă-te în straturi, menține-ți locuința bine încălzită și nu uita să încălzești mașina înainte de a ieși în oraș, pentru că toate aceste măsuri te pot ajuta să alini durerea asociată cu temperaturile scăzute, potrivit National Institutes of Health. Totodată, poți încerca să te încălzești cu o pătură groasă sau cu una electrică ori să îți încălzești hainele pe calorifer înainte de a le purta. În plus, e recomandat să aplici și o compresă caldă pe articulațiile dureroase, ca modalitate bună care te va ajuta să calmezi durerea, deoarece căldura le permite mușchilor să se relaxeze.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Încearcă să previi edemul (umflarea țesuturilor)

Căldura ajută în cazul durerii articulare, dar nu neapărat și în cazul țesuturilor umflate. De exemplu, dacă vremea rea de afară îți agravează artrita de la nivelul mâinilor, încearcă să porți niște mănuși speciale în timpul nopții, pentru a încerca să păstrezi lichidul în interiorul articulațiilor.

Nu uita de mișcare

Înainte de a ieși din casă, în timpul sezonului rece și ploios, încearcă să îți pui în mișcare articulațiile dureroase, pentru a mai alina durerile și a combate rigiditatea. De asemenea, caută să faci o formă de mișcare în fiecare zi; nu sunt recomandate sporturile care pun presiune pe articulații, ci activități fizice precum mersul pe bicicletă sau înotul.

Ai grijă și de starea ta de spirit

Persoanele care suferă de durere cronică se simt adeseori anxioase, deprimate și irascibile, însă în multe cazuri, când au episoade dureroase, o dispoziție bună le ajută să treacă peste multe dintre senzații. Așadar, este important să înveți cum să îți îmbunătățești starea de spirit. Fiecare persoană se poate bucura de altceva. Poate vei obține o dispoziție bună dacă te ocupi de una dintre pasiunile tale (o activitate artistică, un sport, o activitate practică etc.) sau dacă ai conversații cu persoane dragi.

Obișnuiește-te cu ideea că durerea este temporară

Când durerea asociată cu schimbările meteorologice nu îți dă pace, amintește-ți că nu este vorba de o schimbare permanentă în starea articulațiilor tale, ci este o durere pe termen scurt. De fapt, cercetătorii au observat că organismul nostru începe să se obișnuiască treptat cu schimbările meteorologice, așa că va transporta mai mult lichid din articulația dureroasă și îl va circula, astfel încât pacientul își va simți articulațiile mai puțin rigide și mai puțin dureroase. Acestea sunt schimbări de natură fiziologică, ce au loc în relație cu schimbările apărute în presiunea atmosferică.

Ia în calcul un supliment alimentar

Acizii grași Omega 3 au efecte benefice pentru sănătate, fiind utili și pacienților cu dureri articulare. Unele cercetări au arătat că suplimentele cu ulei de pește de mare adâncime, certificate, care conțin acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic, pot reduce inflamația și durerile artciulare și ajută la menținerea mobilității. Cere sfatul medicului legat de administrarea unui astfel de supliment.

Care condiții meteorologice sunt cele mai neplăcute dacă ești meteosensibil?

Analizând rezultatele mai multor studii, concluzia generală este că vremea rece, cu multă umezeală, este cea mai neplăcută, pentru că stimulează durerea pacienților cu o formă de artrită.

Modificările apărute în presiunea atmosferică - o măsurătoare care se referă la greutatea aerului - par să fie mai importante în ceea ce privește nivelul durerii, decât presiunea atmosferică în sine. Asta înseamnă că atât apropierea unui front de aer rece, cât și a unui front de aer cald ar putea să intensifice durerea pe care o simți în articulațiile afectate de boală. Însă odată ce vremea s-a stabilizat, durerea articulară se va diminua.

Un studiu¹ din 2015, realizat pe 810 pacienți cu osteoartrită, publicat în Journal of Rheumatology, a descoperit numeroase asocieri semnificative între umiditate, temperatură și durerile articulațiilor. Efectul umidității asupra durerii a fost mai puternic atunci când vremea a fost mai rece. În esență, cercetătorii și-au dat seama că zilele de iarnă, cu umezeală și temperaturi scăzute, nu sunt tocmai prielnice pentru cei cu artroză.

Într-un alt studiu², din 2014, cercetătorii și-au propus să observe modul în care persoanele vârstnice cu artroză percep sensibilitatea la condițiile meteorologice. Studiul a inclus pacienți din șase țări europene. Majoritatea participanților cu artroză (67,2%) au perceput faptul că vremea le-a influențat durerea, arată rezultatele cercetării. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Participanții meteosensibili au raportat o durere mai intensă decât participanții care nu erau sensibili la condițiile meteorologice. În plus, studiul a mai arătat că pacienții cu artroză din sudul Europei au fost mai predispuși să se declare meteosensibili, în comparație cu cei din nordul Europei.

 
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Osteoarthritis (OA)
https://www.msdmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/joint-disorders/osteoarthritis-oa 
Arthritis Foundation - Weather and Arthritis Pain
http://blog.arthritis.org/living-with-arthritis/weather-arthritis-pain/
Pub Med - The Influence of Weather Conditions on Joint Pain in Older People with Osteoarthritis: Results from the European Project on OSteoArthritis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26329341/
1. Studiul „The Influence of Weather Conditions on Joint Pain in Older People with Osteoarthritis: Results from the European Project on OsteoArthritis”, apărut în J Rheumatol. 2015 Oct;42(10):1885-92. doi: 10.3899/jrheum.141594. Epub 2015 Sep 1, autori: Erik J. Timmermans et al.
Pub Med - Self-perceived weather sensitivity and joint pain in older people with osteoarthritis in six European countries: results from the European Project on OSteoArthritis (EPOSA)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24597710/
2. Studiul „Self-Perceived Weather Sensitivity and Joint Pain in Older People with Osteoarthritis in Six European Countries: Results from the European Project on OSteoArthritis (EPOSA)”, publicat in BMC Musculoskeletal Disorders, 2014, doi: 10.1186/1471-2474-15-66, autori Erik J Timmermans et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0