Artroza avansată (stadiul 4): simptome, cauze, tratament

Osteoartrita sau artroza este o boală cronică degenerativă. Ea provoacă deteriorarea articulațiilor, inclusiv a celor de la mâini și degete, genunchi, șolduri, spate și gât.

Osteoartrita este cel mai frecvent diagnostic și tip de boală articulară artrozică. Este atât de frecventă, încât medicii spun acum că 1 din 2 persoane va dezvolta un anumit tip de OA (osteoartrită) simptomatică la un moment dat în timpul vieții.

Recomandările experților DOC.ro

Este o problemă legată de articulații, astfel încât poate afecta șoldurile, mâinile sau umerii, dar cel mai des întâlnită este la genunchi. Din fericire, OA a devenit din ce în ce mai ușor de tratat, în special atunci când este diagnosticată în stadii incipiente.

Degenerescența progresivă a osteoartritei a fost împărțită în 4 stadii. Primul stadiu este numit stadiul 0. Stadiul 4 este cel mai avansat și cel mai sever al bolii. Iată mai jos câteva semne ale artrozei avansate, de gradul 4:

  • cartilajul este uzat,
  • spațiul dintre oasele articulației este foarte redus,
  • articulația este caldă la atingere și inflamată,
  • lichidul normal care lubrifiază, din articulația ta, este scăzut, deși articulația ar putea fi umflată,
  • ai mai multe osteofite ("ciocuri" osoase), iar oasele se freacă unele de celelalte în articulația afectată de artroză.

Persoanele cu artroză avansată au durere și disconfort când își miscă articulația. Durerea este adeseori severă. Durerea poate fi debilitantă și impiedică persoana să își desfășoare activitățile zilnice.

Stadiul 0 - Normal

Atunci când genunchiul nu prezintă semne de osteoartrită, acesta este clasificat ca fiind în stadiul 0, adică o stare de sănătate normală a genunchiului, fără afectare cunoscută sau semne de deteriorare a articulației.

Stadiul 1 - Minor

Pacienții cu OA în stadiul 1 vor dezvolta o uzură foarte minoră și creșteri de pinteni osoși la capătul articulațiilor genunchiului. Cu toate acestea, în acest stadiu este puțin probabil să simțiți durere sau disconfort. Dacă pacientul nu este predispus la OA, este posibil ca medicii specialiști să nu recomande niciun tratament special pentru stadiul 1. Cu toate acestea, pot fi recomandate suplimente precum glucozamina și condroitina. Considerațiile legate de stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, se pot dovedi, de asemenea, utile.

Etapa 2 - ușoară

În stadiul 2, imaginile de diagnosticare sau radiografiile articulațiilor genunchiului vor arăta o creștere mai mare a pintenilor osoși și, deși spațiul dintre oase pare normal, oamenii vor începe să aibă simptome de durere articulară. În mod obișnuit, zona din jurul articulațiilor genunchiului se va simți rigidă și inconfortabilă, în special atunci când stai jos pentru o perioadă îndelungată, după ce te ridici dimineața sau după un antrenament. Deși cartilajul și țesuturile moi rămân la o dimensiune sănătoasă, există o degradare proteolitică a matricei cartilajului din cauza unei producții crescute de enzime, cum ar fi metaloproteinazele.

Tratamente

Atunci când medicul tău detectează și diagnostichează OA în acest stadiu incipient, este mai ușor să urmezi un plan pentru a opri progresia acestei boli articulare. Există diferite terapii non-farmacologice pentru a ajuta la ameliorarea durerii și disconfortului cauzate în acest stadiu ușor. Multor pacienți li se recomandă un regim strict de exerciții fizice și antrenament de forță pentru creșterea stabilității articulare. În plus, pot fi utilizate orteze, suporturi pentru genunchi sau inserții pentru pantofi pentru a proteja genunchiul de stres.

Stadiul 3 - Moderat

Stadiul 3 este denumit "moderat", în care există o eroziune evidentă a suprafeței cartilajului dintre oase, iar un alt efect este fibrilația care îngustează spațiul dintre oase. Există fragmente de proteoglican și colagen eliberate în lichidul sinovial pe măsură ce boala avansează, în care oasele dezvoltă pinteni la nivelul articulațiilor pe măsură ce acesta devine mai aspru.

Odată cu progresia osteoartritei genunchiului, există o inflamație evidentă a articulației, care provoacă dureri frecvente la mers, alergare, ghemuire, extensie sau îngenunchere. Împreună cu rigiditatea articulației după ce ați stat mult timp în șezut sau când vă treziți dimineața, pot apărea sunete de pocnituri sau pocnituri la mers.

Tratamente

Se pot administra AINS fără prescripție medicală sau terapii de ameliorare a durerii. Dacă aceste metode nu sunt eficiente, medicul ortoped poate prescrie medicamente mai puternice pentru durere, cum ar fi codeina și oxicodona.

Pacienții care nu au răspuns pozitiv la fizioterapie, la programul de scădere în greutate, la utilizarea AINS pot necesita vâsco-suplimentare, care sunt injecții intraarticulare de acid hialuronic în articulația genunchiului. Artrita moderată a genunchiului poate fi tratată agresiv cu trei până la cinci injecții de acid hialuronic pe o perioadă de 3-5 săptămâni, ceea ce poate dura câteva săptămâni pentru ca tratamentul să înceapă să dea rezultate, dar ameliorarea durerii durează de obicei șase luni.

Stadiul 4 - Severă

Stadiul 4 este considerat a fi sever. În stadiul 4, spațiul articular dintre oase se reduce considerabil, ceea ce determină uzura cartilajului, lăsând articulația rigidă. Distrugerea cartilajului duce la un răspuns inflamator cronic, cu o scădere a lichidului sinovial care provoacă fricțiune, durere mai mare și disconfort la mers sau la mișcarea articulației.

Există o producție crescută de metaloproteinaze sinoviale, citokine și TNF care pot difuza înapoi în cartilaj pentru a distruge țesuturile moi din jurul genunchiului. Stadiul avansat al bolii prezintă dezvoltarea mai multor pinteni care provoacă dureri atroce, ceea ce face ca până și treburile zilnice, inclusiv mersul pe jos și coborârea scărilor, să devină o provocare.

Cât de repede progresează artroza

Progresia artrozei depinde de severitatea bolii în momentul diagnosticului tău, de articulațiile implicate și de starea ta generală de sănătate. Nu există încă medicamente care să poată stopa deteriorarea articulațiilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Progresia bolii pănă în stadiul 4 poate dura ani și chiar decenii. Pentru formele foarte avansate de artroză, managementul durerii și intervenția chirurgicală (sau înlocuirea articulației afectate) ar putea fi recomandate.

Un studiu a arătat că artroza genunchiului progresează mai rapid în cazul oamenilor care:

  • sunt în vârstă,
  • au un indice de masă corporală mare,
  • au mai mult de o articulație afectată de boală.

Care sunt simptomele în artroza avansată?

Durerea și rigiditatea, în special dimineața, sunt principalele simptome ale artrozei. Dacă ai osteoartrită de gradul 4, aceste simptome pot fi severe și debilitante.

Alte simptome în artroza avansată includ:

  • pierderea flexibilității articulației,
  • sunete ca de trosnire sau de măcinare, atunci când pacientul își mișcă acea articulație,
  • "cioturi" osoase sau osteofite formate, care se simt ca niște noduli tari, în zona articulației,
  • umflătură în preajma articulației.

Dacă mâinile sunt cele afectate de artroză, îți va fi greu să faci acele lucruri care implică dexteritate și faptul de a prinde cu degetele obiecte. Dacă articulațiile genunchilor sau șoldurilor sunt afectate de boală, îți va fi extrem de greu să mergi, să urci scările sau să ridici obiecte.

Ce anume determină osteoartrita (artroza) să progreseze?

Cauzele artrozei sunt o combinație între acești factori:

  • factori genetici - genele tale pot fi implicate în dezvoltarea artrozei;
  • greutatea - excesul ponderal pune o presiune suplimentară pe șoldurile și genunchii tăi, lucru care poate determina cartilajul articular să se deterioreze mai rapid;
  • lovituri din trecut - accidentările sau loviturile în zona articulațiilor sau mișcările repetitive pot duce la ruperea și deteriorarea cartilajului și, implicit, la artroză. Dacă mușchii care susțin articulațiile sunt slabi sau dezechilibrați, acest lucru poate duce la ruperea și distrugerea cartilajului.

Tratament în artroza avansată

Pănă ajungi la stadiul 4, pierderea cartilajului și afecțiunile oaselor tale pot reduce drastic activitatea fizică și confortul tău, făcând ca medicamentele și intervenția chirurgicală să fie opțiunile principale de tratament.

Discută cu medicul tău despre alte opțiuni de tratament și despre metodele care te ajută să calmezi durerea din articulații: injecții cu cortizon, injecții cu acid hialuronic, stimularea electrică a nervilor, acupunctura, masaj terapeutic, etc.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Osteoarthritis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5599-osteoarthritis 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0