Cum apare si cum evolueaza procesul de artroza?

Articulatiile sunt structuri anatomice care dau mobilitate si stabilitate sistemului musculo-scheletal.

In functie de structura lor si de gradul de mobilitate, exista in organism doua tipuri de articulatii:

  • unele care au cavitatea articulara, sunt tapetate de o membrana sinoviala, contin lichid sinovial si permit o gama larga de miscari (si sunt denumite articulatii sinoviale)
  • si unele sinartrodiale (precum articulatiile intervertebrale, articulatia sacroiliaca, etc.), care nu au cavitate articulara, nu contin lichid sinovial si care permit doar miscari limitate.

Cum functioneaza articulatia genunchiului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Articulatia genunchiului este un tip de articulatie sinoviala. Cartilajul articular de la nivelul genunchiului are rolul de a reduce fortele de frecare intre suprafetele articulare, de a repartiza in mod uniform fortele mecanice (sa nu uitam ca genunchii sustin toata greutatea corpului) si de a asigura mobilitate corpului.

Cartilajul articular al genunchiului nu este inervat si nici vascularizat. Si, totusi, cum este "hranit" cartilajul? Nutritia cartilajului este asigurata de vascularizatia osului din vecinatatea cartilajului si de catre lichidul sinovial care se gaseste in mod normal intr-o cantitate mica in cavitatea articulara.

Cartilajul articular este format din celule cartilaginoase (numite condrocite, care sunt celule cu o rata de diviziune foarte scazuta) si o matrice extracelulara (formata din 75% apa, colagen, proteoglicani si alte proteine, enzime, factori de crestere). Forma, rezistenta, elasticitatea cartilajului articular depind de integritatea retelei de colagen, de concentratia de proteoglicani si de modul in care se realizeaza interactiunea dintre diferitele componente: apa, colagen, proteoglicani.

Cum afecteaza gonartroza genunchii

In gonartroza se produce degradarea progresiva a cartilajului articular la nivelul genunchiului. Osul subcondral (adica cel din vecinatatea cartilajului articular), membrana sinoviala, capsula articulara se modifica si ele, odata cu progresia procesului de artroza.

Metabolismul celulelor cartilaginoase se modifica si, in consecinta, proprietatile matricei extracelulare se altereaza (reteaua de colagen sufera leziuni, sinteza de proteoglicani scade, raportul intre condroitin-sulfat si keratan-sulfat se inverseza, in detrimentul condroitin-sulfatului).

Toate acestea determina o crestere a permeabilitatii matricei, continutul de apa creste, ceea ce determina o deteriorare a cartilajului articular si o scadere a rezistentei sale la presiunea determinata de greutatea corpului. Aceasta deteriorare se numeste condromalacie si este ireversibila.

Cartilajul se erodeaza si se subtiaza progresiv, pana cand unele zone de os raman descoperite. Mici fragmente de cartilaj se pot fragmenta, se desprind si migreaza in cavitatea articulara unde determina o reactie inflamatorie locala, iar pacientul poate, la un moment dat, pe un fond de durere articulara cronica, sa aiba o accentuare a durerilor si tumefactie articulara. In stadiile avansate ale gonartrozei, cartilajul se subtiaza pana la disparitie, iar pe radiografie se observa ingustarea progresiva a spatiului articular.

Osul din vecinatatea cartilajului articular sufera si el. Initial, incearca o reparare a distrugerilor care se produc la nivelul cartilajului, o remodelare osoasa care se exprima prin formarea osteofitelor (sau "ciocurilor" osoase) care se pot vizualiza radiologic, pe radiografie.

Din cauza subtierii cartilajului articular de la nivelul genunchiului, capacitatea de amortizare a socurilor produsa de sarituri, caderi este afectata si se produc microfracturi la nivelul osului din vecinatatea cartilajului articular.

Odata cu progresia artrozei, toate acestea se insotesc de ingrosari ale capsulei articulare si de afectare ligamentara.

Cum evolueaza artroza?

Este destul de probabil ca in stadiile timpurii, deterioarea cartilajului ar putea sa fie complet reversibila, gratie capacitatilor de vindecare a leziunilor, in special in cazul pacientilor foarte tineri.

O data ce aceste leziuni au devenit bine stabilite, cartilajul s-a deteriorat vizibil, in special dupa o anumita varsta, va fi foarte greu pentru corpul uman sa repare aceste leziuni, iar artroza va evolua apoi pana va ajunge intr-un stadiu foarte avansat, ceea ce inseamna ca la acel pacient va exista o si mai mare pierdere a cartilajului articular.

Aceasta pierdere a cartilajului evolueaza in 3 forme clinice:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

1.    o deteriorare lenta si progresiva, de-a lungul mai multor decenii;
2.    sau, din contra, o deteriorare foarte rapida ce duce la pierderea cartilajului in 12-24 de luni (cunoscuta sub numele de artroza distructiva, ce are o evolutie rapida)
3.    sau o forma intermediara, in care evolutia bolii este punctata de perioade in care artroza evolueaza foarte rapid si de alte perioade, pe de alta parte, cand artroza nu evolueaza deloc sau evolueaza foarte putin.
 

 

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0