Ficatul – prevenirea și tratarea afecțiunilor hepatice în medicina chineză

Rolul ficatului, unul dintre cele mai importante organe din corp este să producă sânge, apoi să-l filtreze iar toxinele rezultate să fie eliminate. Sunt forme mai grave de boli și disfuncții ale ficatului ca: ciroză, hepatită sau hepatomegalia unde se recomanda consultul specialistului iar simptomele aferente sunt: grețuri, vărsături, dureri de ficat și de cap, oboseală, paloare, nervozitate accentuată, flexarea greoaie a degetelor.

Medicii chinezi consideră că aceste afecțiuni sunt cauzate de blocajul qi-ului ficatului și al energiei sângelui din interiorul lui. Aceste blocaje sunt produse de stres, depresii, alcool în cantități mari și de proastă calitate, alimente necorespunzătoare (grase, iuți, prăjite sau procesate).

Prevenirea și tratarea afecțiunilor hepatice în tradiția chineză

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- evitarea tulburarior mentale (ficatului îi priesc seninătatea și fericirea)
- relaxați-va ori de câte ori aveți timp
- dormiți minim 7 ore/noapte
- evitați cafeaua, tutunul și alcoolul
- evitați alimentele procesate, grase sau condimentate

Alimente recomandate:
- carne de porc, vită, pui, pește în cantități moderate (fiartă sau la cuptor)
- tofu, ghimbir, curmale, morcovi, roșii, țelină, mere, miere, ceapă și usturoi, pere, pepene verde, fasole, spanac, varză, semințe crude de floarea soarelui
- ceai de petale de trandafir uscate sau de crizantemă

Alte remedii naturale:
- practicați qi gong
- masați ficatul
- nu faceți exerciții sportive solicitante
- masați prima falangă a arătătorului
- rotiți-vă ochii pentru a stimula qi-ul ficatului

Vezica bilizară (numită popular-fierea)

Cunoscută și sub denumirea de “ministrul onorabil” are funcția de a curăța sângele prin secreția unui fluid biliar, dar și să digere și să metabolizeze grăsimile și uleiurile, să asigure rezistența musculară și vitalitatea. În sistemul chinez, durerile de cap care coboară spre umeri, în spatele gâtului și provoacă tensiune reprezintă blocajul meridianului vezicii biliare. Aceasta guvernează îndrăzneala și hotărârea unei persoane și de aici putem deduce dacă funcționează în parametri normali.

Funcția vezicii biliare este aceea de stocare a sărurilor biliare și a colesterolului din ficat. Aceste săruri însă se pot transforma în pietre (acumulare de colesterol cristalizat) provocând inflamații. Mușchii vezicii încearcă să evacueze aceste pietre dar pot apărea blocaje, mai ales în cazul diabeticilor, femeilor trecute de 40 ani și la obezi iar simptomele sunt: dureri mari, inflamații sau chiar icter. Se impune de urgență consult medical.

Simptome: piele gălbuie, urină colorată intens, fecale deschise la culoare, greață, dureri abdominale și de umeri.

Cauze: consum mare de alimente grase, disfuncții hepatice, deficit de vitamina C.

Prevenire și tratare:
- evitarea zahărului, a alimentelor grase și prăjite, lactatelor, uleiului.

Consumați des fibre (cereale, orez nedecorticat, tărâțe și terci de ovăz), suc de sfeclă și de pere.

Consumați dimineața și seara înainte de culcare amestec de ulei de măsline extravirgin și zeamă de lămâie-în cantități egale, după care stați lungiți pe partea dreaptă 15-30 minute (ajută la curățarea vezicii biliare).

Hrana este doctoria noastră

Respectarea unui stil de viață sănătos ne ajută să beneficiem de substanțele nutritive care au o natură bioenergetică esențială. Alimentele sunt împărțite pe categorii în funcție de aceste bioenergii iar medicii chinezi tind să atingă echilibrul optim între diverse tipuri de energie ale alimentelor în procesul de digerare și metabolizare. Aceste energii sunt fie yin, fie yang. Cele yin au efect de calmare și răcorire în timp ce alimentele yang au efect de încălzire și stimulare. În selectarea alimentelor nu trebuie să uităm de echilibrul total (interior și exterior organismului).

Exemplu: dacă suntem într-o stare yin (obosiți, nervoși, apatici) se recomandă să consumăm alimente yang pentru a ne ridica nivelul energetic. Tot la fel, dacă afară e frig, plouă, e înnorat-pentru a anihila aceste energii negative se recomandă să consumăm alimente yang cu efect de încălzire și uscare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alimentele recomandate de medicii chinezi în caz de ficat cu funcție slabă sunt cele acre-conțin energia elementului Lemn iar în cazul în care ficatul este inflamat sau supraactiv se interzice consumul alimentelr acre.

Remedii alimentare pentru echilibrarea elementului Lemn (corespondentul ficatului):
 - cereale (grâu, secară, orz, ovăz)
 - boabe (linte, mazăre verde)
 - legume (soia, salată, broccoli, ardei, fasole-verde)
 - fructe (citrice)
 - carne (pui și ficat de pui)

Este foarte important să privim în ansamblu, să ne respectăm organismul, să gândim pozitiv, să combinăm corect alimentele la fiecare masă dar și să urmăm diete de detoxifiere a ficatului ori de câte ori simțim ca este necesar și în acest fel vom fi sănătoși și fericiți.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0