Fibrilația atrială - cauze, simptome, tratament

Fibrilația atrială este o tulburare a ritmului cardiac, care poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă și alte complicații cardiovasculare. În timpul fibrilației atriale, cele două camere superioare ale inimii (atriile) bat neregulat - în afara coordonării cu cele două camere inferioare (ventriculele) inimii. Simptomele fibrilației atriale includ adesea palpitații, respirație greoaie și slăbiciune.

O preocupare majoră a fibrilației atriale este potențialul de a dezvolta cheaguri de sânge în camerele superioare ale inimii. Aceste cheaguri de sânge care se formează în inimă pot circula către alte organe și pot duce la blocarea fluxului sangvin (ischemie). Tratamentele pentru fibrilația atrială pot include medicamente ori intervenții chirurgicale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Simptome fibrilație atrială

Unele persoane cu fibrilație atrială nu au simptome și nu știu că suferă de această afecțiune până când aceasta nu este descoperită în timpul unei examinări fizice. Cei care au simptome se confruntă cu: 

  • palpitațiile - bătăi neregulate ale inimii;
  • slăbiciune;
  • capacitate redusă de  mișcare;
  • oboseală;
  • amețeală;
  • respirație greoaie;
  • dureri în piept.

Fibrilația atrială poate să fie:

  • Ocazională. În acest caz se numește fibrilație atrială paroxistică. Este posibil să ai simptome care apar și dispar și de obicei durează câteva minute până la câteva ore. Uneori simptomele apar pe parcursul unei săptămâni și astfel de episoade pot apărea în mod repetat. Simptomele  pot dispărea singure sau este posibil să fie nevoie de tratament pentru atenuarea acestora.
  • Persistentă. Cu acest tip de fibrilație atrială, ritmul inimii tale nu revine la normal singur. Dacă ai fibrilație atrială persistentă, vei avea nevoie de tratament, cum ar fi un șoc electric sau medicamente pentru a-ți restabili ritmul cardiac.
  • De lungă durată. Acest tip de fibrilație atrială este continuă și durează mai mult de 12 luni.
  • Permanentă. În acest tip de fibrilație atrială, ritmul cardiac anormal nu poate fi restabilit. Vei avea fibrilație atrială permanentă și vei avea nevoie adesea de medicamente pentru a-ți controla ritmul cardiac și pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

Cum se dignostichează?

Pentru a diagnostica fibrilația atrială, medicul îți va analiza  simptomele, istoricul medical și îți va face un examen fizic. Medicul îți poate recomanda mai multe teste pentru un diagnostic precis, inclusiv:

Electrocardiogramă (ECG). Un ECG utilizează senzori mici (electrozi) atașați la piept și brațe pentru a sesiza și înregistra în timp real impulsurile electrice ce apar la fiecare bătaie a inimii. Acest test este un instrument principal pentru diagnosticarea fibrilației atriale.

Monitor Holter. Acest dispozitiv portabil ECG este purtat în buzunar sau la curea. Înregistrează activitatea inimii timp de 24 de ore sau mai mult, oferind medicului o perspectivă amplă asupra ritmurilor bătăilor inimii.

Analize de sânge. Acestea ajută medicul să excludă anumite afecțiuni, precum bolile tiroidiene sau anumite substanțe din sânge care pot duce la fibrilație atrială.

Test de stres. Testarea stresului presupune efectuarea de teste  în timp ce faci exerciții fizice. 

Radiografie toracică cu raze X. Imaginile cu raze X ajută medicul să vadă starea plămânilor și a inimii. De asemenea, medicul poate utiliza o radiografie pentru a diagnostica și alte afecțiuni care are aceleași semne și simptome ca fibrilația atrială.

Tratament fibrilație atrială

Tratamentul potrivit este ales în funcție de următorii factori: de cât timp pacientul suferă de fibrilația atrială, de cât de deranjante sunt simptomele și în funcție de cauza care stă la baza fibrilației atriale.

În cadrul tratamentului se are în vedere:

În unele cazuri, este posibil să ai nevoie de un tratament mai invaziv, cum ar fi procedurile medicale care utilizează catetere.

La unele persoane, un eveniment specific sau o afecțiune de bază, cum ar fi boala tiroidiană, pot declanșa fibrilația atrială. Tratarea afecțiunii care cauzează fibrilația atrială poate ajuta la ameliorarea problemelor de ritm cardiac.

În mod ideal, pentru a trata fibrilația atrială, ritmul cardiac este resetat la normal. Pentru a corecta această problemă de sănătate, medicii folosesc o procedură numită cardioversie, în funcție de cauza care stă la baza fibrilației atriale și de cât timp pacientul suferă de această problemă. După cardioversia electrică, medicul poate prescrie medicamente antiaritmice pentru a ajuta la prevenirea episoadelor viitoare de fibrilație atrială. 

Cateter și proceduri chirurgicale

În cazul în care medicamentele sau cardioversia pentru controlul fibrilației atriale nu funcționează, medicul poate recomanda ablația cateterului ori ablația nodului atrioventricular (AV), proceduri pentru a distruge zona țesutului cardiac care provoacă semnalele electrice neregulate și pentru a restabili ritmul normal al inimii. 

Anticoagulantele. Medicul poate prescrie și medicamente care să subțieze sângele (anticoagulante), cum ar fi:

Warfarina. Warfarina poate fi prescrisă pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Dacă ți se prescrie warfarină, urmează cu atenție instrucțiunile medicului tău. Warfarina este un medicament puternic care poate provoca sângerări. Va trebui să faci teste de sânge regulate pentru a monitoriza efectele warfarinei.

Anticoagulante. Mai multe medicamente ce subțiază sângele (anticoagulante) sunt disponibile pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu fibrilație atrială.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Atrial fibrillation
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-fibrillation/symptoms-causes/syc-20350624
NHS - Atrial fibrillation
https://www.nhs.uk/conditions/atrial-fibrillation/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0