Despre genetica cancerului: este cancerul ereditar?

Etiologia cancerului este multifactoriala, el fiind rezultatul interactiunii mai multor factori: genetici, de mediu, stil de viata sau medicali.

Odata cu progresele in genetica acestei boli, s-au facut pasi importanti in intelegerea biologiei cancerului. Consecutiv, s-au identificat categorii de persoane cu risc crescut de a dezvolta un cancer de-a lungul existentei lor, s-a mers catre o mai buna intelegere a cancerului care a condus catre initierea terapiilor conform amprentei moleculare a tumorii, ceea ce a deschis calea terapiilor anticancer, mult mai tintite, mult mai eficiente si cu o toxicitate limitata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ceea ce priveste identificarea pacientilor cu risc crescut de a dezvolta un cancer, sursa informatiilor deriva din analiza probelor ADN, istoricul familial de boala, istoricul medical si, nu in ultimul rand, din examinarea clinica. In ceea ce priveste analiza probelor ADN, acestea pot fi inmagazinate si analizate practic in orice moment al existentei unei persoane, de la momentul conceptiei si pana la moarte.

In privinta istoriculul familial, o anamneza genetica cat mai detaliata este extrem de importanta in identificarea riscului de a dezvolta un cancer. In cancer, ca de altfel si in alte afectiuni, analiza genetica ADN poate identifica o anume varianta patogenica drept cauza a riscului mostenit si, pe aceasta cale, are loc identificarea membrilor familiei care au mostenit aceasta varianta.

Cancerul este o boala genetica, in sensul in care este consecinta afectarii genelor care controleaza functiile celulare si, in special, cresterea si diviziunea acestora. Mutatiile genetice care cresc riscul de cancer pot fi mostenite de la parinti, in conditiile in care acestea sunt prezente in celulele germinale. Aceste mutatii sunt cunoscute drept mutatii ale liniei germinale si se regasesc practic in toate celulele descendentilor.

Cancerul poate fi, insa, si consecinta mutatiilor genetice dobandite de-a lungul vietii, ca rezultat al erorilor consecutive in diviziunea celulara. Exemple tipice sunt: poluarea, fumatul activ si pasiv, iradierea sau radiatiile ultraviolete - toate acestea, cumulativ, determina alterari ale ADN-ului nostru.

Modificarile genetice care apar dupa momentul conceptiei sunt cunoscute in literatura drept modificari somatice sau dobandite. Acestea se pot amplifica in orice moment al existentei unui individ. In ceea ce priveste numarul celulelor purtatoare ale acestor mutatii somatice, acesta este variabil si dependent de momentul aparitiei acestor mutatii de-a lungul vietii individului.

In general, celulele canceroase poseda un numar mult mai mare de mutatii genetice, comparativ cu celulele normale. In particular, fiecare cancer prezinta o constelatie unica de alterari genetice, iar acestea sunt mai degraba consecinta cancerului decat cauza aparitiei sale. Pe masura ce cancerul avanseaza, tot mai multe mutatii genetice se produc. De asemenea, in cadrul aceleiasi tumori, celulele canceroase pot avea mutatii genetice diferite.

In ceea ce priveste mutatiile genetice mostenite, acestea sunt implicate in aparitia a 5-10% din totalul cancerelor. La ora actuala, sunt descrise mai mult de 50 sindroame ereditare neoplazice legate de mutatii ale unor gene specifice.

Testele genetice ne pot lamuri daca o persoana componenta a unei familii care prezinta semnele unui asemenea sindrom genetic ereditar prezinta una dintre aceste mutatii. In plus, testele genetice pot identifica si care membri ai familiei fara boala patenta au acelasi tip de mutatie ca si cel care este puratorul unei mutatii asociate cancerului.

Parerea unanima a expertilor este ca testarea genetica trebuie luata in considerare ori de cate ori o persoana prezinta istoric familial sau personal care sugereaza o un sindrom neoplazic familial mostenit.

Totodata, in absenta unor mutatii genetice mostenite, sunt unele cancere care sunt mai frecvente in anumite familii. Aceasta se datoreaza, probabil, aceluiasi stil de viata, aceluiasi tip de dieta, acelorasi obiceiuri, ca de exemplu fumatul, consumul de alcool, etc. Cu toate acestea, sunt cateva indicii care conduc catre ideea unui sindrom de cancer ereditar si acestea sunt tipul de cancer, conditiile asociate, varsta la care se dezvolta un cancer, etc. Chiar daca in cadrul unei familii este pusa in evidenta o mutatie potential predispozanta unui cancer, nu oricine mosteneste aceasta mutatie si va trebui obligatoriu sa si dezvolte un cancer.

Cateva exemple de gene implicate in cancerele ereditare:

- TP53 care produce o proteina care supreseaza cresterea tumorala. Mutatiile pe linie germinala a acestei gene sunt raspunzatoare de aparitia sindromului Li Fraumeni, o entitate mostenita rara asociata unui risc mare de dezvoltare a unor cancere.

- BRCA1 si BRCA2 asociate sindromului cancerului ereditar mamar si ovarian. De asemenea, si o serie de alte cancere sunt asociate acestui sindrom, asa cum sunt cancerul de pancreas, prostata sau cancerul mamar la barbati.

- PTEN asociata sintezei unei proteine supresoare. Mutatiile acestei gene se asociaza sindromului Cowden, o maladie mostenita, asociata riscului crescut de cancer mamar, tiroidian, uterin, etc.

Secventierea ADN

Pana recent, majoritatea testelor genetice pentru cancer s-au concentrat catre testarea mutatiilor individuale mostenite. Dar, pe masura ce tehnologiile de secventiere a ADN-ului au devenit mai eficiente si mai ieftine, acestea au devenit din ce in ce mai disponibile. In acest fel, secventierea intregului genom sicaracterizarea ADN a unei tumori individuale au devenit proceduri din ce in ce mai posibile.

Secventierea ADN-ului poate identifica mai multe mutatii genetice in acelasi timp. In acest moment, exista patentate mai multe baterii de teste multigenice, care identifica atat mutatiile mostenite, cat si cele somatice in acelasi timp. Aceste paneluri pot include diferite gene si pot fi ajustate in functie de fiecare tumora in parte.

Din pacate, deocamdata, testele genetice disponibile sunt limitate doar la gene cunoscute, ceea ce face ca interpretarea rezultatelor sa fie destul de limitata, comparativ cu situatia analizarii intregului genom tumoral. Testele multigenice devin din ce in ce mai disponibile in cadrul testarilor de rutina a sindroamelor cancerelor ereditare.

Secventierea genica tumorala poate identifica mutatiile somatice care sunt raspunzatoare de dezvoltarea unor tipuri particulare de cancer. De asemenea, sunt utile in alegerea terapiei celei mai eficiente asupra tipului particular de tumora. Nu in ultimul rand, secventierea tumorala poate identifica mutatiile liniei germinale, care poate identifica un sindrom de cancer ereditar despre care membrii familiei nu erau la curent pana la momentul testului.

In acest moment, progresele remarcabile facute in secventierea genica tumorala, ca de-altfel in caracterizarea intregului ADN uman, au deschis o noua era in prevenirea multor forme de cancer, in diagnosticul precoce si de aici probabilitatea vindecarii multor cancere si, nu in ultimul rand, in terapia personalizata, adresata fiecarei mutatii sau asocieri de mutatii genice. Ceea ce in urma cu 15-20 ani parea de neconceput, acum este realitate.

Testarea genetica are anumite beneficii

Indiferent daca o persoana obtine un rezultat pozitiv sau negativ la un astfel de test genetic, mai ales daca vorbimdespre un sindrom genetic ereditar care creste riscul de a dezvolta cancer, oamenii de stiinta spun ca exista cateva beneficii pe care este bine sa le avem in vedere:

* Un test cu rezultat negativ poate oferi persoanei linistea pe care o cauta, afland ca varianta patogenica nu a fost mostenita de la parinti.

* Un rezultat pozitiv la testul genetic ii ofera persoanei oportunitatea de a intelege si, in unele cazuri, de a gestiona riscurile sale de a dezvolta cancer.

* Pentru pacientii care sunt deja diagnosticati cu un cancer, rezultatele unui test genetic de ultima generatie poate sa ii ajute sa ia deciziile in legatura cu tratamentul si sa inteleaga care este riscul lor de a dezvolta alte forme de cancer.

* Testarea genetica reprezinta o oportunitate pentru membrii unei familii de a afla mai multe informatii despre propriul risc de a face cancer in viitor.

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

National Cancer Institute - https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics/genetic-testing-fact-sheet#q10

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0