Testarea genetica si folosirea terapiilor moderne in melanom

Desi melanomul este responsabil de numai 4% din toate cancerele cutanate, acesta provoaca peste 75% dintre decesele cauzate de cancerul de piele.

Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat in 98% din cazuri, insa prognosticul acestei afectiuni este extrem de rezervat pentru melanoamele nerezecabile, din stadiile trei si patru.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ultimii ani, gratie studiilor clinice care se desfasoara si in tara noastra, aproximativ 15% dintre cei care aveau melanom au putut fi inrolati in studii clinice privind studiul terapiilor moderne, care pot chiar vindeca melanomul malign sau imbunatati si prelungi semnificativ viata acestora. In felul acesta, pacientii au acces la cele mai noi medicamente.

Iata cateva dintre ele, de care au beneficiat pacientii romani in ultimii ani prin intermediul studiilor clinice si care, intre timp, au fost aprobate si de ANM, dar si de CNAS, si pot fi administrate pacientilor, unele pe baza profilului genetic, in cadrul terapiei tintite.

Medicamente cu efecte pozitive

Cercetari recente au demonstrat ca o combinatie a doua medicamente imunoterapice - ipilimumab si nivolumab - a adus chiar vindecarea la o cincime dintre pacientii cu melanom avansat tratati.

Conform studiului efectuat pe 142 de pacienti care au beneficiat de un tratament care a combinat ipilimumab si nivolumab, 69% dintre pacienti erau in viata la doi ani dupa tratament, in conditiile in care, din pacate, speranta de viata era de un an.

Date dintr-un alt studiu asupra imunoterapiei in cancer, cu pembrolizumab, au demonstrat, de asemenea, o crestere a supravietuirii acestor pacienti.

Sunt, de asemenea, dovedite ca fiind eficiente alte doua molecule noi - dabrafenib si trametinib, care, utilizate in combinatie, au imbunatatit semnificativ viata pacientilor cu melanom in stadiu avansat, pacienti la care s-a identificat, in urma testarii genetice, prezenta genei BRAF.

Insa pentru ca tratamentul sa fie administrat la timp, iar pacientul sa aiba sanse mari de vindecare, este esential ca diagnosticul sa fie stabilit cat mai devreme, cand boala se afla inca in stadiu incipient.

Diagnosticarea la timp a melanomului

Pentru ca diagnosticul de melanom sa fie stabilit in timp util, este esential ca pacientul sa fie vigilent si sa mearga anual la controale medicale dermatologice ori sa apeleze la ajutor de specialitate imediat ce observa o leziune suspecta la nivelul pielii.

Examinarea fizica si folosirea criteriului ABCDE - asimetrie, margini, culoare, diametru si evolutie - sunt esentiale in identificarea melanomului. Insa pentru confirmarea diagnosticului de cancer de piele este necesara biopsia, care se face odata cu indepartarea completa a leziunii suspecte.

Dupa biopsia excizitionala, medicul va verifica ganglionii limfatici, astfel incat sa isi dea seama daca celulele canceroase s-au raspandit. Daca ganglionii sunt inflamati, medicul va face biopsia ganglionului limfatic santinela, care ii permite sa vada daca acolo sunt celule specifice melanomului.

Dupa stabilirea diagnosticului de melanom, se va face si stadializarea – presupune stabilirea stadiului de evolutie in care se afla melanomul. In functie de acest stadiu, se va alege tratamentul cu cele mai mari sanse de reusita pentru pacient.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0