De ce bărbații sunt mai afectați decât femeile de infecția cu SARS-CoV-2?

În întreaga lume, oamenii de știință raportează că bărbații sunt mult mai predispuși să prezinte simptome severe în urma infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 decât femeile. Dar care sunt factorii care influențează îmbolnăvirea mai gravă a bărbaților? 

Specialiștii spun că principalii factori țin de stilul de viață. De exemplu, în Marea Britanie sunt mai mulți bărbați fumători (16,5%) decât femei fumătoare (13%). Și, potrivit cercetărilor din domeniu, fumatul poate duce la dezvoltarea bolilor pulmonare sau cardiace, ceea ce ar face mai dificilă recuperarea în urma diagnosticării cu COVID-19.

Potrivit specialiștilor, și excesul de greutate este un factor de risc major pentru persoanele infectate cu noul coronavirus. De altfel, și alcoolul este un factor cauzal în mai mult de 60 de afecțiuni medicale, incluzând: cancerul de gât, de stomac, de ficat și de sân, hipertensiune arterială, ciroză a ficatului și depresie

Dar apar diferențe și la nivel celular? 

Specialiștii spun că în timp ce mecanismele care stau la baza diferențelor dintre sexe sunt complexe și există unele comportamente întâlnite mai mult la bărbați (cum ar fi fumatul), modul în care organismele noastre reacționează la COVID-19 pare să se învârtă mai mult în jurul factorilor imunologici, hormonali și genetici.

Cercetările arată că organismul femeilor luptă mai bine împotriva infecției, pentru că au răspunsuri imune mai puternice decât bărbații, cu excepția perioadei de sarcină, când sistemul imunitar slăbește ca să nu afecteze fătul care se dezvoltă. 

Oamenii de știință de la Universitatea din South Wales, Țara Galilor, au realizat în martie 2020 o cercetare 1 ca să afle de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații în general. Corpul nostru e format din milioane de celule. Cele mai multe celule conţin un set complet de gene responsabile de trăsăturile noastre (precum culoarea ochilor, înălțimea etc.). Aceste gene sunt situate pe structuri numite cromozomi. Femeile, de regulă, au doi cromozomi X (XX), pe unul îl moștenesc de la mamă, iar pe celălalt, de la tată. Bărbații, în schimb, au un cromozom X, moștenit de la mamă, și un cromozom Y, moștenit de la tată. 

Aceștia au ajuns la concluzia că a avea doi cromozomi sexuali XX este avantajos pentru longevitate și că o genă defectă ar putea juca un rol mic în imunitatea organismului sau în funcția respiratorie. Potrivit studiului, bărbații ar fi mai predispuși să aibă o genă defectă în comparație cu femeile (deoarece femeile au un cromozom X suplimentar care ar avea probabil o copie bună a acestei gene). În mod normal, o mică eroare genetică ca aceasta ar trece neobservată, deoarece organismul este încă capabil să funcționeze normal. Cu toate acestea, în cazul noului coronavirus, SARS-CoV-2, ar putea fi un factor important care afectează modul în care oamenii sunt capabil să lupte împotriva COVID-19. 

Cercetătorii spun și că testosteronul s-a dovedit că acționează ca un imunosupresor, care ar putea juca, de asemenea, un rol important la bărbații care au decedat din cauza noului coronavirus. Este important de menționat și că estrogenul întărește sistemul imunitar și acționează ca un antioxidant, arată o analiză daneză publicată în revista PNAS în 2018, care a analizat de ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații, chiar și în timpul epidemiilor 2. Echipa de cercetare subliniază că multe boli infecțioase bacteriene, virale, parazitare și fungice sunt mai intense la bărbați decât la femeile aflate în premenopauză.

Contează și felul fiecăruia de a face mișcare? 

Femeile procesează oxigenul mai repede decât bărbații atunci când fac exerciții fizice, potrivit unui studiu din 2017 realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Waterloo. În cadrul studiului, specialiștii au comparat absorbția de oxigen și extracția tisulară de oxigen în cazul a 18 bărbați și femei de aceeași vârstă și greutate în timp ce alergau pe bandă. 

Aceștia au descoperit că mușchii femeilor extrag oxigenul din sânge mai repede, ceea ce, științific vorbind, indică un sistem aerobic superior.  Procesând oxigenul mai repede, femeile au mai puține riscuri să se confrunte cu oboseală musculară și performanțele atletice slabe, în comparație cu bărbații.

Un alt factor în care genul contează este o proteină numită ACE2. Specialiștii explică faptul că noul coronavirus preferă să se atașeze de celulele care au această proteină ACE2 la exterior. Cercetările recente (deși puține la număr) cu privire la pacienții infectați cu COVID-19 din China au arătat că la bărbați și la pacienții cu diabet sau boli cardiovasculare virusul se multiplică mai ușor decât la femei.  

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Studiul „The sex with the reduced sex chromosome dies earlier: a comparison across the tree of life”, publicat în Biology Letters, 04 March 2020, autori: Zoe A. Xirocostas, Susan E. Everingham și Angela T. Moles
Studiul 2 „Women live longer than men even during severe famines and epidemics”, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 2018, autori: Zarulli, Virginia; Barthold Jones, Julia A; Oksuzyan, Anna; Lindahl-Jacobsen, Rune;
Christensen, Kaare; Vaupel, James W
The Telegraph - Why are men suffering from coronavirus more than women?
https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/men-suffering-coronavirus-women/?WT.mc_id=e_DM1238070&WT.tsrc=email&etype=Edi_Edi_New_Reg&utmsource=email&utm_medium=Edi_Edi_New_Reg20200420&utm_campaign=DM1238070

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0