Coronavirus (SARS-CoV-2): Ghid pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul virus

Infecția cu noul coronavirus poate fi limitată cu ajutorul unor măsuri simple. Află care sunt recomandările experților în sănătate publică pentru persoanele care sunt în izolare voluntară acasă, pentru persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19, dar care nu trebuie spitalizate și pentru familiile acestora.

Ce ar trebui să faci dacă ești suspect de infecția cu SARS-CoV-2 sau ai fost diagnosticat cu COVID-19

Rămâi acasă pentru a împiedica răspândirea virusului

Dacă ești suspect de COVID-19 sau în cazul în care ai fost diagnosticat cu noul virus, evită să mergi la la serviciu sau în zonele publice. Totodată, nu folosi mijloacele de transport în comun sau taxiurile. 

Stai într-o cameră separată de celelalte persoane din casă și de animalele de companie 

Pe cât posibil, ar trebui să stai într-o cameră, departe de ceilalți locatari. De asemenea, ar trebui să utilizezi o toaletă separată, dacă este posibil. Totodată, evită contactul cu animalele de companie. Deși nu există dovezi care să ateste că animalele de companie s-ar putea îmbolnăvi, se recomandă ca persoanele bolnave să limiteze contactul cu animalele. Dacă trebuie să-ți îngrijești animalul de companie sau să fii în preajma animalelor câtă vreme ești bolnav, poartă o mască de protecție și spală-te foarte bine pe mâini înainte și după ce interacționezi cu animalele de companie.

Recomandarea Experților DOC

Anunță furnizorul de servicii medicale 

Dacă ai o programare medicală, anunță furnizorul de servicii medicale că ești suspect de infecția cu SARS-CoV-2 sau că ai fost diagnosticat cu COVID-19. În felul acesta, se vor lua măsuri pentru ca alte persoane să nu se infecteze sau să fie expuse infecției cu SARS-CoV-2.

Poartă o mască de protecție

Trebuie să porți o mască de protecție, cum este cea de aici, atunci când interacționezi cu alte persoane (de exemplu, împărțiți aceeași cameră sau călătoriți cu același autovehicul) sau cu animalele de companie, cât și atunci când este nevoie să fii consultat de un medic. Dacă masca de protecție îți provoacă disconfort, mai exact probleme cu respirația, atunci persoanele cu care locuiești în aceeași casă trebuie să se protejeze purtând o mască medicală. 

Tușește și strănută în șervețel

Acoperă gura și nasul cu un șervețel atunci când tușești sau când strănuți. La final, aruncă șervețelul și spală-te pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 30-40 secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde sau folosește un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool, care conține între 60% și 95% alcool, acoperind suprafețele mâinilor și frecându-le una de alta, pânâ când se usucă. Nu-ți atinge ochii, nasul și gura cu mâinile murdare.

Spală-te des pe mâini

Spală-te de mai multe ori pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 30-40 secunde, dar nu mai puțin de 20 secunde, sau curăță mâinile cu un produs care conține între 60% și 95% alcool, acoperind toate suprafețele mâinilor și frecându-le una de alta până când se simt uscate. Săpunul și apa trebuie utilizate cu regularitate, dar mai ales dacă mâinile sunt vizibil murdare. Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura dacă nu ești curat pe mâini.

Când și cum ar trebui să folosești dezinfectant pentru mâini?

Dacă nu ai acces la apă, curățarea mâinilor cu un gel de curățare cu alcool între 60 și 95% te poate ajuta să eviți îmbolnăvirea și răspândirea germenilor. Un astfel de produs este gelul de curățare GUARD X, pentru mâini.

Cum știi dacă gelul tău de curățare este eficient?

  • Pentru început, trebuie să ai în vedere concentrația de alcool pe care o are produsul pe care vrei să-l achiziționezi. Potrivit multor studii, gelurile de curățare a mâinilor trebuie să aibă un conținut ridicat de alcool, pentru a fi eficiente în lupta cu bacteriile. De exemplu, GUARD X are o concentrație de 70% alcool, considerată eficientă pentru înlăturarea majorității virusurilor și bacteriilor.
  • Ține cont de calitatea ingredientelor. Acestea trebuie să fie de calitate superioară. Gelul de curățare GUARD X are în compoziție astfel de ingrediente, precum aloe vera și glicerina. Aloe vera conține agenți care inhibă bacteriile, ciupercile și virusurile, pe când glicerina este un umectant care hidratează și întărește bariera naturală de protecție a pielii.  
  • Cât de important este aspectul produsului? Un gel de curățare conține doar ingrediente de calitate dacă, de la o simplă privire, se observă că este clar, curat, fără impurități. 
  • Un indicator senzorial: Un gel de calitate nu lasă reziduuri de săpun și nici nu are o textură lipicioasă. 

Când folosești un gel de curățare pentru mâini, precum este gelul de curățare GUARD X, pune o cantitate suficientă de produs în palme, aproximativ 3 ml, după care freacă mâinile timp de 30 secunde, până la evaporarea completă a lichidului. Gelul GUARD X are grijă să mențină curate mâinile tuturor membrilor familiei, de la copii, la părinți, la bunici.

Evită să împarți cu ceilalți locatari obiecte personale de uz casnic

Nu ar trebui să folosești tacâmuri, veselă, prosoape, așternuturi ori toaleta cu ceilalți membri ai familiei. După utilizarea acestor articole, acestea trebuie spălate imediat foarte bine, cu apă și săpun sau detergent, după caz, de preferință separat.

Curăță zilnic toate suprafețele pe care le atingi frecvent

Suprafețele pe care le atingi frecvent, precum masa, mânerele pentru ferestre, toaleta, telefonul mobil, tastatura, tableta și noptiera trebuie curățate cu un produs special conceput pentru asta. De asemenea, curăță toate suprafețele care pot conține sânge, fecale sau fluide corporale. Folosește un spray de curățare pentru casă, conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului. Etichetele conțin instrucțiuni pentru ca produsul să fie utilizat în siguranță, inclusiv măsurile de precauție pe care trebuie să le iei atunci când aplici produsul, cum ar fi purtarea mănușilor și asigurarea unei bune ventilații.

Monitorizează-ți simptomele

Anunță medicul dacă starea ta de sănătate se agravează (de exemplu, ai dificultăți de respirație, tuse, febră, dureri de gât ). Înainte de a solicita îngrijiri, este important ca medicul să știe că ești în izolare voluntară acasă sau că ești infectat cu SARS-CoV-2. În cazul în care ai o urgență medicală, sună la 112. Dacă este posibil, pune-ți o mască de protecție până să ajungă ambulanța. 

Când poți să-ți reiei activitățile zilnice

Pacienții diagnosticați cu COVID-19, care nu necesită spitalizare, trebuie să rămână în izolare la domiciliu până când se consideră că riscul de răspândire a virusului este scăzut. Totodată, în cazul celor suspectați de COVID-19 decizia de a renunța la izolarea voluntară trebuie luată doar cu acordul medicului. 

Ce ar trebui să faci în cazul în care una dintre persoanele cu care locuiești este suspectă de COVID-19 sau a fost diagnosticată cu COVID-19

Dacă una dintre persoanele cu care locuiești a fost diagnosticată sau este suspectă de infecția cu SARS-CoV-2, este important să respecți câteva măsuri de siguranță:

  • Anunță medicul dacă tu însuți te confrunți cu simptome, precum febră, tuse, dificultăți de respirație și poartă o mască de protecție. 
  • Monitorizează simptomele persoanei bolnave ori suspecte de infecție cu SARS-CoV-2. Dacă starea acesteia se înrăutățește, sună la 112 și anunță că este suspectă de COVID-19 sau a fost diagnosticată cu COVID-19. 
  • Atât tu, cât și ceilalți locatari ar trebui să limitați interacțiunile cu persoana bolnavă, cât mai mult posibil. Totodată, ar trebuie să folosiți un dormitor și o toaletă separate, dacă este posibil.
  • Sunt interzise vizitele la domiciliul persoanei suspecte de COVID-19 sau diagnosticate cu noul coronavirus.
  • Ai grijă de animalele de companie din casă. Acestea nu trebuie să interacționeze cu bolnavul. 
  • Deschide ferestrele în mod regulat pentru a aerisi locuința, dacă vremea permite, sau folosește aparatul de aer condiționat ca să ventilezi aerul din încăpere.
  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 30-40 secunde, dar nu mai puțin de 20 secunde, sau utilizează un produs dezinfectant pe bază de alcool, care conține 60% până la 95% alcool, acoperind toate suprafețele mâinilor și frecându-le una de alta până când se usucă. Săpunul și apa trebuie utilizate cu regularitate, dar mai ales dacă mâinile sunt vizibil murdare.
  • Nu-ți atinge ochii, nasul și gura dacă nu ești spălat bine pe mâini.
  • Poartă mască de protecție de fiecare dată când te afli în aceeași cameră cu persoana diagnosticată cu COVID-19.
  • Poartă mască de protecție și mănuși chirurgicale dacă intri în contact cu sângele, fecalele, saliva, sputa, mucusul nazal, vărsăturile sau urina bolnavului. Atât masca de protecție, cât și mănușile chirurgicale trebuie aruncate, pentru că ele nu se reutilizează. La final, spală-te foarte bine pe mâini cu apă și săpun sau folosește un dezinfectant pe bază de alcool. 
  • Evită să împarți obiecte de uz casnic cu pacientul (tacâmuri, veselă, prosoape, lenjerie de pat etc.) și nici nu mânca sau consuma apă din aceeași farfurie sau din același pahar cu bolnavul. După ce bolnavul folosește aceste articole, acestea trebuie să fie foarte bine spălate separat, cu apă și săpun sau cu detergent, după caz.
  • Dezinfectează în fiecare zi toate suprafețele din plastic, metal sau sticlă, pe care le atingi frecvent, precum clanțele, mesele, mânerele pentru ferestre, corpurile de baie, toaleta, telefoanele, tastatura, tableta și noptierele. De asemenea, curăță toate suprafețele care pot avea sânge, scaun sau fluide corporale.
  • Folosește un spray de curățare pentru casă, conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului. Etichetele conțin instrucțiuni pentru ca produsul să fie utilizat în siguranță, inclusiv măsurile de precauție pe care trebuie să le iei atunci când aplici produsul, cum ar fi purtarea mănușilor și asigurarea unei bune ventilații.
  • Spală imediat hainele sau așternuturile care au sânge, fecale sau lichide corporale pe ele. Spală-le separat lucrurile tale de cele ale bolnavului.
  • Poartă mănuși de unică folosință când atingi articole murdare și ține la distanță de corp obiectele murdare. Spală-te bine pe mâini (cu apă și săpun sau cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool) imediat după îndepărtarea mănușilor.
  • Citește și urmează indicațiile de pe etichetele articolelor de îmbrăcăminte și de pe cutia sau sticla de detergent. În general, se folosește un detergent pentru rufe conform instrucțiunilor producătorului.
  • Pune toate mănușile de unică folosință, măștile de protecție și alte obiecte contaminate într-un ambalaj cu închidere ermetică, separat, înainte de a le elimina cu alte deșeuri menajere. Spală-te bine pe mâini (cu apă și săpun sau cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool) imediat după manevrarea acestor articole. 

Sfaturi generale pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri

Chiar dacă răspândirea coronavirusului a creat panică în întreaga lume, este un bun prilej pentru a readuce în discuție gesturi pe care, de altfel, ar trebui să le facem în fiecare zi pentru sănătatea noastră, nu numai în sezonul epidemiilor: 

  • respectarea măsurilor de igienă de bază- spălatul pe mâini, strănutul și tusea în șervețel, poate mai puține atingeri de prietenie și întâmpinare (sărutul pe obraz, strânsul mâinii etc.);
  • să vorbim cu copiii noștri încă de la cele mai mici vârste despre igienă și gesturi simple pe care să le deprindă- cum ar fi spălatul pe mâini și pe față cât mai des, folosirea soluțiilor dezinfectante, plimbările în aer liber înainte de a veni acasă direct din mijloacele de transport, descălțatul, schimbarea hainelor;
  • să-i educăm pe cei din jur să îi respecte și să îi ferească și pe ceilalți atunci când încep să strănute și să tușească, pentru ca și ei să fie, în viitor, feriți de alții;
  • grijă la alimentație și orientarea către o dietă sanogenă de zi cu zi, cu grijă la nutrienții vitali pentru o bună imunitate - vitamina C, vitamina D, zinc, acizi grași Omega 3, aminoacizi esențiali; 
  • renunțarea la fumat și vaping; 
  • efectuarea de exerciții fizice în fiecare zi;
  • evitarea abuzurilor de orice fel (alcool, automedicație  etc.); 
  • evitarea contactului fizic întâmplător, cu persoane necunoscute, cât și băutul ori mâncatul "după" alte persoane; 
  • să ne sfătuim cu medicul cu privire la posibilitățile de imunizare specifice și momentele oportune.

Să nu uităm că aceste reguli de conduită ne feresc și de alte virusuri la fel sau poate chiar mai agresive decât coronavirus- cum sunt cele gripale, dar și alte virusuri contagioase: Epstein Barr, citomegalovirus, virusurile hepatitice, HPV. 

Adevărata prevenție o facem zi de zi. Pretuiește sănătatea.

 

Campanie @DOC pentru informare responsabilă

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: Centers for Disease Control and Prevention, U.S. - Interim Guidance for Preventing the Spread of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in Homes and Residential Communities
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/guidance-prevent-spread.html#precautions

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0