Cum trebuie purtată masca de protecţie pentru a te feri de virusuri

Anual, când începe sezonul de gripă, sau în anumite momente în care la nivel mondial izbuncnește amenințarea unui virus, oamenii de pretutindeni încep să caute mijloace pentru a se feri de epidemie. Una dintre aceste măsuri preventive este purtarea măștii de protecție. 

Multă vreme, cercetătorii nu au fost siguri că aceste măști erau eficiente pentru prevenirea răspândirii virusurilor, însă studii recente arată că, într-adevăr, purtarea unei astfel de măști de protecție este de ajutor. Condiția pentru ca masca să fie utilă și să scadă semnificativ riscul de îmbolnăvire pentru persoana care o poartă și pentru cei din jur, după caz, este ca ea să fie folosită corect.

Masca de protecție poate fi cumpărată de la farmacie sau magazine online. Astfel de măști găsești aici. Există mai multe tipuri de măști, din hârtie sau țesătură, cu un strat sau cu mai multe, unele lasă spațiu pe față, iar altele se potrivesc perfect pe forma feței. Pentru a te proteja de virusuri, este bine să cumperi o mască special făcută pentru protecția aparatului respirator, în genul celor pe care vezi că le poartă, de exemplu, medicii dentiști. Unele dintre aceste măști au patru fire, care se leagă două câte două la spate, altele au două benzi elastice care se trec peste cap pentru fixare, acestea din urmă având avantajul că nu riști să le legi prea slab și să se desfacă din greșeală.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Masca trebuie purtată:

 • în casă, dacă te-ai îmbolnăvit și nu vrei să ransmiți virusul membrilor familiei sau dacă cineva din familie este bolnav;
 • pe stradă și în mijloacele de transport în comun, atât dacă ești bolnav și mergi la medic, pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei din jur, cât și dacă ești sănătos, în drum spre serviciu, cumpărături etc. și vrei să te ferești de îmbolnăvire.

Conform Ordinului nr. 874 din 22/05/2020, al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii. În cazul apariţiei febrei, tusei şi strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (de exemplu, în spaţiile deschise, la domiciliu).

Cum se poartă corect masca de protecție

 • Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde sau, dacă acest lucru nu este posibil, curăță bine mâinile cu o soluție pe bază de alcool, cum ar fi gelul de curățare Guard X.
 • Ia masca cu ambele mâini ținând-o de elementele de prindere (bucle de urechi sau funde) și poziționeaz-o cu partea colorată spre exterior, ținând cont ca banda pentru nas (mai rigidă) să fie în partea de sus;
 • Așază masca de protecție pe față, asigurându-te că îți acoperi bărbia, gura, nasul și obrajii și prinde-o de urechi sau leag-o la spate cu două funde bine strânse;
 • Încearcă să nu atingi masca până în momentul în care o vei scoate; conform aceluiași Ordin, masca nu se atinge în timpul purtării. În cazul atingerii măștii, mainile trebuie igienizate (cu produse pe bază de alcool sau cu apă și săpun).
 • Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore sau când s-a umezit ori deteriorat.
 • După ce ți-ai scos masca, nu o refolosi, dacă este de unică folosință (nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale), arunc-o într-un coș cu capac și igienizează-ți din nou mâinile conform descrierii de mai sus.

Ce fel de măști se pot purta

-    Măști de tip respirator
Acest tip de mască trebuie să fie etanșă pe față. Diametrul coronavirusului este estimat a fi de aproximativ 125 nanometri (nm), iar respiratoarele certificate N95 (respectiv cu filtru FFP2, echivalentul european) pot filtra 95% dintre particulele cu dimensiuni între 100 și 300 nm. Măștile de tip respirator N99 au capacitatea de a filtra 99% dintre aceste particule, iar cele N100 pot filtra 99,7% dintre particule. Masca se curăță cu un disc de vată îmbibat în alcool sanitar de 70°și se lasă la uscat. Unele dintre aceste măști au supape care permit aerului expirat să iasă, permițând utilizatorului să respire mai ușor. Dezavantajul este că alte persoane sunt sensibile la particulele și agenții patogeni care sunt expirați prin aceste valve.

-    Măști chirurgicale
În mod obișnuit, aceste măști de unică folosință (se poartă cel mult 4 ore sau, dacă s-au purtat mai puțin de atât, se lasă pe un șervețel cu fața în jos - partea dinspre afară - și se mai pot purta o dată) sunt tăiate într-o formă dreptunghiulară cu pliuri care se extind pentru a acoperi nasul, gura și linia maxilarului. Spre deosebire de cele de tip respirator, măștile de față chirurgicale nu sunt etanșe pe față.

Măștile chirurgicale au o capacitate de filtrare a agenților patogeni între 10 și 90%. Studiile efectuate până în prezent au constatat că măștile de față chirurgicale și cele respiratorii N95 au redus riscul de infectare în mod similar. Utilizarea corectă (acoperirea completă a nasului și a gurii) și consecventă joacă un rol mai important decât tipul de mască folosit, spun oamenii de știință.

-    Măști de pânză
Măștile din material textil sunt mai puțin eficiente, deoarece majoritatea au spații pe lângă nas, obraji și maxilar, prin care pot fi inhalate picături mici. De asemenea, țesătura este adesea poroasă și nu poate păstra picăturile minuscule. Deși măștile de pânză tind să fie mai puțin eficiente decât cele de calitate medicală, rezultatele experimentale sugerează că, atunci când sunt fabricate să stea bine pe față și purtate în mod corespunzător sunt mult mai bune decât dacă o persoană nu le-ar purta deloc. Cele mai utile sunt cele din bumbac 100%, în două straturi, care au și un spațiu în care poate fi introdus un filtru (chiar și un filtru de cafea este eficient). După o utilizare de cel mult 4 ore, filtrul se aruncă, iar masca se spală cu apă fierbinte și se calcă. 

Cum previi îmbolnăvirile

Evită să te apropii de persoane care strănută, tușesc, își suflă nasul sau poartă incorect masca de protecție (masca nu acoperă nasul sau e purtată sub bărbie) și poartă corect masca de protecție de fiecare dată când te deplasezi în mijlocul unei mulțimi de oameni. Stai departe de spațiile în care se strâng multe persoane. 

Ai grijă la igiena personală și spală-te bine pe mâini cu apă și săpun (sau folosește geluri antibacteriene când nu ai unde să te speli) după ce ai mers cu mijloacele de transport și înainte de masă. Nu-ți atinge fața cu mâinile murdare! 

Dacă folosești biroul împreună cu alte persoane, în ture, înainte de a începe lucrul șterge bine cu un dezinfectant masa, tastatura, mouse-ul și dulăpiorul. 

În plus, ai grijă de sistemul imunitar. Consumă cât mai multe fructe și legume, nu uita de exercițiul fizic (măcar 30 de minute de mișcare pe zi), dormi 7-8 ore pe noapte și ia măsuri pentru combaterea stresului. De asemenea, poți lua în calcul administrarea anumitor suplimente alimentare. Vitamina D scade riscul de infecții respiratorii, iar flavonoidele din afine și din ceai negru contribuie la protecția împotriva virusurilor.

Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit

 • Dacă te-ai îmbolnăvit, stai acasă. Multe persoane nu renunță să meargă la serviciu în primele zile de boală, agravând astfel simptomele și punând în pericol persoanele cu care se întâlnesc pe drum (copiii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni respiratorii au risc mai mare de îmbolnăvire). Astfel, rămânând acasă, pe lângă faptul că îi dai organismului posibilitatea să se refacă mai repede, nici nu îi mai pui în pericol pe cei din jur.
 • Dezinfectează de mai multe ori pe zi obiectele din casă pe care le atingi împreună cu alți membrii ai familiei (clanțe, mânere, mese etc.) și aerisește camerele.
 • Dacă tușești sau strănuți, acoperă-ți fața cu un șervețel.
 • Dacă ieși din casă pentru a merge la medic, poartă masca de protecție din casă și până ajungi în cabinetul acestuia.

În concluzie, purtarea măștii te protejează de virusuri, dar trebuie să o aplici corect pe față și să nu o refolosești. Pentru a preveni mai eficient îmbolnăvirile, e bine să duci un stil de viață echilibrat și să respecți regulile de igienă.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Prevention - Can Wearing a Face Mask Really Protect You From Coronavirus? Doctors Explain
https://www.prevention.com/health/a30677242/can-face-mask-prevent-coronavirus/
Healthline - Does Wearing a Mask Protect You from the Flu and Other Viruses?
https://www.healthline.com/health/cold-flu/mask#4
Healthline - What Is the Best Type of Face Mask for You?
https://www.healthline.com/health/best-face-mask-2
BBC - Why we should all be wearing face masks
https://www.bbc.com/future/article/20200504-coronavirus-what-is-the-best-kind-of-face-mask 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0