Infecția cu SARS-Cov-2 poate cauza encefalopatie, agitație și confuzie [studiu]

Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) cauzat de infecția cu SARS-CoV-2 a fost asociat cu encefalopatie, agitație evidentă și confuzie, arată noi cercetări.

Caracteristici neurologice au fost observate la 58 din 64 de pacienți spitalizați consecutiv din cauza sindromului de detresă respiratorie acută asociat cu COVID-19. Pacienții au primit evaluări similare în două unități de terapie intensivă din Strasbourg, Franța, între 3 martie și 3 aprilie 2020.

Șase pacienți au fost excluși din studiu¹ din cauza blocajului neuromuscular la colectarea datelor neurologice sau din cauza faptului că au decedat fără a li se fi efectuat un examen neurologic. La toți cei 58 de pacienți, analizele de reacție de polimerizare în lanț cu revers transcriptază (RT-PCR) ale probelor nazofaringiene au fost pozitive pentru sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2). 

Vârsta medie a pacienților a fost de 63 de ani, iar scorul II de Fiziologie Acută Simplificată la momentul examenului neurologic a fost de 52 (intervalul interquartilic, de la 37 la 65, pe o scară cuprinsă între 0 și 163, cu scoruri mai mari care indică o severitate mai mare a bolii). Șapte pacienți au avut tulburări neurologice anterioare, inclusiv atac ischemic tranzitoriu, epilepsie parțială și insuficiență cognitivă ușoară.

Rezultatele neurologice au fost înregistrate la 8 dintre cei 58 de pacienți (14%) la internarea în unitatea de terapie intensivă (înainte de tratament) și la 39 de pacienți (67%) când au fost întrerupte sedarea și blocantul neuromuscular. Agitația a fost prezentă la 40 de pacienți (69%) când blocarea neuromusculară a fost întreruptă. 

Un total de 26 din 40 de pacienți s-au confruntat cu confuzie, în conformitate cu Metoda de evaluare a confuziei pentru unitatea de terapie intensivă; acei pacienți au putut fi evaluați atunci când au fost responsivi (adică au avut un scor de la -1 la 1 pe scala de agitație și sedare Richmond, pe o scară de la -5 [fără răspuns) la +4 [combativ]). 

La 39 de pacienți (67%) au fost prezente semne difuze ale tractului corticospinal cu reflexe de tendon îmbunătățite, contracție involuntară a gleznei și reflexe plantare extensoare bilaterale. În ceea ce privește pacienții care au fost externați în momentul apariției acestor rezultate, 15 din 45 (33%) au prezentat un sindrom disexecutiv constând în neatenție, dezorientare sau mișcări prost organizate ca răspuns la o comandă.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) a creierului a fost efectuată la 13 pacienți. Deși aceste persoane nu au prezentat semne focale care să sugereze un accident vascular cerebral, li s-a făcut câte un RMN din cauza caracteristicilor encefalopatice inexplicabile. S-a remarcat îmbunătățirea spațiilor leptomeningeale la 8 pacienți, iar hipoperfuzia frontotemporală bilaterală a fost observată la toți cei 11 pacienți care au făcut imagistică de perfuzie. 

Doi pacienți asimptomatici au prezentat fiecare un mic accident vascular cerebral ischemic acut, iar un pacient a avut un accident ischemic subacut.

La cei 8 pacienți cărora li s-a efectuat o electroencefalografie, au fost detectate doar modificări nespecifice; 1 din 8 pacienți a avut încetinire bifrontală difuză asociată cu encefalopatia. Examinarea probelor de lichid cefalorahidian obținute de la 7 pacienți nu a arătat celule; la 2 pacienți, benzile oligoclonale au fost prezente cu un tipar electroforetic identic în ser, iar nivelurile de proteine și IgG au fost crescute la un pacient. Testele RT-PCR ale probelor de lichid cefalorahidian au fost negative pentru SARS-CoV-2 la toți cei 7 pacienți.

În această serie consecutivă de pacienți, SDRA cauzat de infecția cu SARS-CoV-2 a fost asociat cu encefalopatie, agitație evidentă și confuzie și semne ale tractului corticospinal. Doi dintre cei 13 pacienți care au trecut printr-un RMN cerebral au avut un singur accident vascular cerebral ischemic. Datele sunt insuficiente pentru a stabili care dintre aceste caracteristici au fost cauzate de encefalopatia, citokinele sau efectul ori întreruperea medicamentelor asociate cu starea critică și care caracteristici sunt specifice infecției cu noul coronavirus.

Simptome neurologice au fost observate la pacienții cu COVID-19 și în alte cercetări². Aceste simptome sunt grupate în mai multe categorii, incluzând simptome asociate bolilor cerebrovasculare acute, infecției intracraniene, afecțiunilor sistemului nervos periferic și simptome neuromusculare. Unii pacienți pot prezenta, de asemenea, nevralgii și anomalii senzoriale.

 

 

 

Bibliografie:
NEJM - Neurologic Features in Severe SARS-CoV-2 Infection
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2008597
1. Studiul „Neurologic Features in Severe SARS-CoV-2 Infection”, apărut în N Engl J Med. 2020 Apr 15. doi: 10.1056/NEJMc2008597, autori Helms J, Kremer S et al.
JNNP - Neurological manifestations of the coronavirus (SARS-CoV-2) pandemic 2019-2020
https://jnnp.bmj.com/content/early/2020/04/20/jnnp-2020-323177
2. Studiul „Neurological manifestations of the coronavirus (SARS-CoV-2) pandemic 2019–2020”, apărut înJournal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry Published Online First: 20 April 2020. doi: 10.1136/jnnp-2020-323177, autori Liu K, Pan M, Xiao Z, et al.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0