Bronhopneumonia: cauze, simptome si tratament

Bronhopneumonia este un tip de pneumonie care afecteaza unul sau ambii lobi pulmonari, dar totodata determina aparitia inflamatiei si la nivelul bronhiolelor. Cu toate ca este o forma de pneumonie, aceasta necesita ingrijire si tratament diferite, in comparatie cu pneumonia.

Simptome bronhopneumonie

Simptomele bronhopneumoniei pot fi similare celor cauzate de pneumonie, de aceea medicul trebuie sa fie foarte vigilent pentru a stabili diagnosticul corect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata ce manifestari are aceasta afectiune:

 • Respiratie scurta
 • Durere in piept
 • Tuse expectoranta
 • Febra
 • Transpiratii, frisoane
 • Dureri de cap, dureri musculare
 • Oboseala extrema.


La copii, bronhopneumonia poate sa aiba simptome diferite, insa tot tusea ramane principalul simptom. Pe langa aceasta, pot aparea si:

 • Puls marit
 • Irascibilitate
 • Apatie, lipsa poftei de mancare
 • Febra
 • Congestie nazala.

Cauze bronhopneumonie

In general, aceasta afectiune pulmonara este cauzata de o bacterie care se raspandeste prin tuse sau stranut. Bacteriile care provoaca adesea aceasta afectiune sunt: stafilococul auriu, E. coli, Haemophilus influenza ori Pseudomonas aeruginosa. Exista si situatii in care aceasta boala este cauzata de infectia cu un virus, insa acestea sunt cazuri izolate.

Cei mai afectati de bronhopneumonie sunt, in general, cei internati in spital pentru tratarea altor afectiuni. Asta pentru ca acestia au sistemul imunitar slabit, dar si pentru ca bacteriile au capatat rezistenta la antibiotic.

Risc cresut de bronhopneumonie au persoanele varstnice (peste 65 de ani), dar si copiii foarte mici (pana in 2 ani). Acestia sunt expusi si complicatiilor cauzate de aceasta afectiune respiratorie. Si persoanele care lucreaza in spital ori cele care sufera de alte afectiuni pulmonare sunt predispuse bronhopneumoniei.

Diagnosticare bronhopneumonie

In prima faza, medicul va face examinarea fizica si va acorda o atentie sporita ascultarii plamanilor. Apoi, in functie de caz, va folosi urmatoarele teste si analize pentru stabilirea diagnosticului corect: analize de sange, radiografie, tomografie computerizata, bronhoscopie, analiza sputei la microscop ori o spirometrie.

Tratament bronhopneumonie

Daca este vorba despre o bronhopneumonie virala, tratamentul medicamentos nu este neaparat necesar. Pacientul isi va reveni treptat, ca dupa o raceala mai severa. E important, insa, in aceasta perioada ca pacientul sa se hraneasca corespunzator, sa se hidrateze, sa evite expunerea la substante ce ii pot declansa crizele de tuse (fum de tigara, mirosuri puternice), dar si sa se odihneasca suficient.

Daca, insa, bronhopneumonia a fost cauzata de o bacterie, medicul va prescrie antibiotice. In cateva zile, starea pacientului se va ameliora. Chiar si asa, tratamentul trebuie terminat, pentru ca altfel exista riscul revenirii simptomelor, dar si riscul ca bacteria sa capete rezistenta la antibiotice.

Spitalizarea este recomandata doar in cazuri severe de bronhopneumonie, mai ales la persoanele de peste 65 de ani ori la copiii foarte mici. Internarea e necesara si in cazul pacientilor care sufera de afectiuni respiratorii asociate, precum astmul ori cancerul pulmonar.

In general, pacientul care sufera de bronhopneumonie se va recupera in cateva saptamani de la stabilirea diagnosticului. Tratamentul recoamandat de medic trebuie urmat pentru reducerea riscului de aparitie a unor complicatii, precum abcesul pulmonar, acumularea de lichid la plamani ori insuficienta respiratorie.

Cu cat pacientul se odihneste mai mult si are grija de el mai atent, cu atat recuperarea va fi mai rapida.

Prevenire bronhopneumonie

Bronhopneumonia poate fi prevenita prin respectarea normelor de igiena. Spalarea mainilor in mod regulat este deosebit de importanta – invata-ti si copilul sa se spele ori de cate ori are ocazia pe maini.

Daca interactionam cu un pacient despre care stim ca sufera de aceasta afectiune, vom evita sa ne apropiem foarte tare de el si ne vom acoperi cu un servetel gura si nasul daca acesta stranuta sau tuseste in fata noastra.

Exista posibilitatea imunizarii si prin vaccin pneumococic, insa vaccinul e valabil doar pentru anumite tipuri de pneumonie. Discuta cu medicul tau pe aceasta tema, pentru a lua cea mai buna decizie pentru organismul tau, dar si pentru cel al copilului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0