Pneumonia de la A la Z: semne, incubatie, remedii din plante

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pneumonia este una dintre cele mai usor rezolvabile probleme la nivelul sanatatii globale si, chiar si asa, un copil moare din cauza infectiei la fiecare 20 de secunde. Informandu-te corect despre pneumonie poti sa te asiguri ca lupta impotriva acestei boli este castigata.

Informatii esentiale despre pneumonie

•    Pneumonia este responsabila de 16% dintre toate decesele copiilor cu varste sub 5 ani, iar boala a ucis 920.136 de copii in 2015, potrivit site-ului Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
•    Pneumonia poate fi cauzata de virusuri, bacterii sau fungi.
•    Pneumonia poate fi prevenita prin imunizare, printr-o alimentatie adecvata si prin adresarea unor factori legati de mediul inconjurator.
•    Pneumonia cauzata de bacterii poate fi tratata cu antibiotice, dar doar o treime dintre copiii cu pneumonie primesc antibioticele de care au nevoie, scrie who.int.

Ce este pneumonia?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pneumonia este o forma de infectie respiratorie acuta, care afecteaza plamanii. Plamanii sunt alcatuiti din mici saci numiti alveole pulmonare, care sunt umpluti cu aer atunci cand o persoana sanatoasa respira.

Atunci cand un individ are pneumonie, alveolele sunt umplute cu puroi si cu lichid, ceea ce face ca respiratia sa fie dureroasa si limiteaza consumul de oxigen.

Cauze pneumonie

Pneumonia este cauzata de un numar de agenti infectiosi, inclusiv virusuri, bacterii si fungi. Cei mai intalniti agenti infectiosi sunt:

•    Streptococcus pneumoniae, cunoscut si sub denumirea de pneumococ, este cea mai comuna cauza a pneumoniei bacteriene in randul copiiilor;
•    Haemophilus influenzae de tip B (Hib) - este a doua cea mai comuna cauza a pneumoniei bacteriene;
•    Virusul sincitial respirator este cea mai comuna cauza virala a pneumoniei;
•    La copiii mici infectati cu HIV, Pneumocystis jirovecii este una dintre cele mai comune cauze ale pneumoniei, responsabile de cel putin un sfert dintre toate decesele provocate de pneumonie la copiii mici si bebelusii infectati cu HIV.

Cum se transmite pneumonia

Pneumonia se poate raspandi in mai multe moduri. Virusurile si bacteriile care se gasesc in mod frecvent in gatul sau in nasul unui copil pot infecta plamanii daca sunt inhalate. Boala se poate transmite si prin picaturi mici, transportate prin aer, in timpul tusei sau stranutului. In plus, pneumonia se poate transmite prin sange, in special in timpul si la scurt timp dupa nastere.

Sunt necesare mai multe cercetari pentru a se stabili diferitii agenti patogeni care provoaca pneumonia, precum si modurile in care acestia sunt transmisi.

Semne si simptome

Semnele si simptomele pneumoniei pot fi usoare sau severe si depind de starea generala de sanatate a persoanei, precum si de tipul de microorganism care provoaca pneumonia. Simptomele severe ale pneumoniei sunt:
•    tuse,
•    durere in piept atunci cand persoana respira sau tuseste,
•    dificultati de respiratie,
•    tuse cu flegma (o substanta groasa si vascoasa, secretata de membranele mucoase)
•    febra
•    frisoane,
•    oboseala.

Greata, varsaturile si diareea sunt alte simptome posibile care pot sa insoteasca simptomele din sfera respiratorie.

Copiii mici si nou-nascutii pot sa nu prezinte simptome specifice ale pneumoniei. In schimb, bebelusul sau copilul poate sa para nelinistit sau letargic. Un copil cu pneumonie poate, de asemenea, sa aiba febra sau sa tuseasca sau sa vomite.

Perioada de incubatie

Perioada de incubatie in cazul pneumoniei depinde de tipul de organism care provoaca boala, precum si de caracteristicile pacientului, cum ar fi varsta si starea de sanatate. Cele mai multe cazuri de pneumonie incep cu simptome similare cu cele ale unei raceli sau ale unei gripe care dureaza mai mult decat gripa (aproximativ 7 pana la 10 zile) si devin tot mai grave. Simptomele de pneumonie pot sa apara de la cateva zile pana la o saptamana ca urmare a simptomelor asemanatoare celor ale gripei.

Care este tratamentul in caz de pneumonie?

Medicamentele antibiotice sunt tratamentul ales pentru pneumonia cauzata de infectiile bacteriene si fungice. Alegerea exacta a medicamentelor depinde de multi factori, cum ar fi:

•    microorganismul responsabil de infectie,
•    probabilitatea ca acel organism sa fie rezistent la anumite antibiotice,
•    starea de sanatate a pacientului.

Antibioticele nu sunt eficiente impotriva pneumoniei virale. In functie de virusul care provoaca boala, medicamentele antivirale pot aduce multe beneficii atunci cand tratamentul debuteaza la inceputul instalarii bolii. Angentii antifungici sunt folositi pentru a trata majoritatea formelor de pneumonie fungica.

Remedii din plante medicinale, pentru a trata pneumonia

Ce remedii din plante medicinale ajuta in caz de tuse

Tusea poate sa apara la inceputul pneumoniei, cand corpul incearca sa elimine lichidul din plamani, pentru a scapa astfel de infectie. Pentru a reduce severitatea tusei, poti apela la cateva remedii din plante medicinale, precum ceaiurile facute din menta (izma buna), eucalipt si schinduf (numit si fan grecesc).

Multe ceaiuri facute din plante pot sa ajute la calmarea disconfortului din gat, insa plantele precum menta si eucaliptul pot fi chiar mai benefice. Un ceai preparat din semintele macinate de schinduf poate calma o tuse persistenta. In plus, menta si eucaliptul au un efect calmant asupra gatului, in cazul pacientilor cu infectii ale tractului respirator superior.

Aliat in caz de dispnee (dificultate in respiratie)

Faptul ca ai dispnee este un simptom al infectiilor respiratorii, asa cum este si cazul pneumoniei. Cofeina iti poate fi de ajutor. Consumand o cantitate mica de cofeina, cum ar fi o ceasca de cafea sau o ceasca de ceai verde sau ceai negru, vei vedea ca aceasta substanta te poate ajuta in privinta anumitor simptome ale pneumoniei. Cofeina poate functiona, in sensul ca va deschide caile respiratorii din plamani, lucru care iti poate imbunatati respiratia.

Remedii pentru durerea in piept

Durerea in piept poate fi cauzata de tusea persistenta. Daca bei un ceai cald, facut din radacina proaspata de ghimbir sau din radacina de turmeric, remediul iti poate reduce aceasta durere. Ghimbirul si turmericul au un efect natural antiinflamator in corp, asa ca merita sa incerci oricare dintre aceste ceaiuri, daca suferi de pneumonie si vrei sa calmezi durerea din piept.

Cum poti sa scazi temperatura corpului

Ceaiul de schinduf te poate ajuta si in alt sens, mai ales daca ai febra. Un studiu publicat in Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences noteaza ca prepararea unui ceai din semintele de schinduf poate incuraja transpiratia pacientilor, lucru care le-ar putea reduce temperatura corpului.

Aliati din natura

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste produse contin anumiti compusi chimici care te ajuta sa alungi bacteriile, virusurile sau fungii, asa ca poti apela la ele cand suferi de pneumonie: usturoiul, mierea, piperul cayenne, uleiul din arbore de ceai, echinacea.

In cazul in care suspectezi ca ai pneumonie, ar trebui sa mergi rapid la medicul tau, pentru un diagnostic corect si pentru prescrierea unui tratament corespunzator.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0