Boli care se acutizeaza pe timp de iarna

Sezonul rece acutizează anumite boli, agravând simptomele specifice ale acestora. Zilele mai scurte, temperaturile scăzute, vântul puternic și ninsoarea sunt factorii care contribuie la agravarea unor boli.

Gripa

Între lunile noiembrie și martie, virusurile sunt mult mai ușor de transmis, umiditatea și temperaturile scăzute favorizând răspândirea acestora. Așadar, riscurile să ne pricopsim cu gripă sunt mult mai mari în timpul iernii. De asemenea, și forma gripei este una mai agresivă în timpul iernii, simptomele specifice acesteia fiind mult mai accentuate în acest anotimp.

Dacă ai făcut gripă, în general nu vei avea nevoie decât de odihnă și de multe lichide (apă, ceaiuri de plante, supe) pentru a atenua simptomele. Dacă faci o formă mai gravă de gripă sau ai un risc mai mare de complicații, medicul îți poate prescrie un medicament antiviral pentru tratarea acestei boli, cum ar fi oseltamivir, zanamivir, peramivir sau baloxavir. Aceste medicamente pot scurta durata bolii și pot ajuta la prevenirea complicațiilor grave.

Astmul

Aerul rece facilitează și chiar agravează simptomele astmului, printre care dificultățile întâmpinate la respirație, precum și respirația șuierătoare. Frigul cauzează și bronhoconstricție, adică îngustarea diametrului bronhiilor, ceea ce îngreunează și mai tare respirația astmaticilor.

Pentru a preveni exacerbările, e bine să îți iei zilnic medicamentul inhalator conform prescripției, deoarece astfel căile respiratorii vor fi mai puțin sensibile și mai puțin susceptibile să reacționeze la factorii declanșatori. Ferește-te pe cât poți de răceli, deoarece răceala și gripa sunt un factor declanșator al astmului iarna, 75% dintre persoanele cu astm spunând că simptomele lor se înrăutățesc atunci când răcesc.

Artrita

Chiar dacă nu există suficiente dovezi de natură științifică în acest sens, pacienții diagnosticați cu artrită susțin că iarna le acutizează simptomele. Dr. James Fant, profesor în cadrul Universității Carolina de Sud, susține că temperaturile scăzute determină mușchii să se contracte, punând presiune pe nervi, ceea ce duce la apariția durerilor. Mai mult decât atât, în timpul iernii, oamenii au mai puțină activitate fizică, iar acest lucru face ca articulațiile să devină rigide și dureroase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a gestiona artrita pe timpul iernii, îmbracă-te călduros, în mai multe straturi și nu uita să-ți pui șosete groase și mănuși când ieși în frig, bea apă suficientă, deoarece deshidratarea te face mai sensibil la durere, fii activ (poți face exerciții fizice în casă, 30 de minute pe zi sau poți ieși la plimbare zilnic ori poți merge să înoți într-o piscină încălzită) și suplimentează aportul de vitamina D, pe care o poți lua și din pește și ouă, dar și din suplimente alimentare.

Bronșita

Bronșita, boală care constă în inflamația căilor aeriene ce duc la plămâni, apare de cele mai multe ori ca o complicație a unei banale răceli sau a gripei. Cel mai comun simptom al bronșitei este tusea persistentă, care poate dura de la câteva zile, la câteva luni. Frigul specific sezonului rece nu numai că favorizează apariția bronșitei, dar îi acutizează simptomele și încetinește vindecarea acesteia.

Dacă ai făcut bronșită, odihnește-te, bea multe lichide, pentru a preveni deshidratarea și a fluidiza mucozitățile și, dacă te confrunți cu febra, durerile de cap și durerile musculare, ia paracetamol sau ibuprofen. Nu depăși dozele recomandate pentru medicamente și nu le lua mai mult timp decât este necesar. Pentru tuse, poți lua un sirop pe bază de plante, cum ar fi nalba mare.

Psoriazisul

Psoriazisul, boală dermatologică cronică, este de vină pentru zonele în care pielea se descuamează și se înroșește. Studiile realizate în ultimii ani au scos la iveală faptul că psoriazisul poate fi activat sau agravat de vremea rece, pe lângă alți factori precum stresul, infecțiile din organism ori exfolierea agresivă a pielii.

Pentru a gestiona psoriazisul în timpul iernii, nu face dușuri fierbinți, deoarece pielea se va usca și mai tare, folosește creme și loțiuni hidratante, evită purtarea hainelor de lână, deoarece pot cauza mâncărimi, ia în calcul câteva ședințe de fototerapie la medic, iar dacă aerul din cameră este uscat, folosește un umidificator.

Depresia

Pacienții care au suferit la un moment dat de depresie, sau care suferă încă, se confruntă pe timpul iernii cu o acutizare a simptomelor acestei tulburări psihice. Zilele mai scurte, frigul și lipsa activității fizice îi fac pe aceștia să se afunde și mai tare în gândurile depresive în acest anotimp.

Pentru a gestiona depresia pe timpul iernii, conectează-te cu persoanele dragi, cărora să le poți spune cum te simți sau, dacă simți că nu ai cu cine să vorbești, cere sfatul medicului de familie ori ia în calcul câteva ședințe cu un psihoterapeut.

Infecțiile la nivelul urechilor

Potrivit studiilor realizate de specialiști, infecțiile la nivelul urechilor sunt mai comune pe timpul iernii, mai ales în rândul copiilor. Umiditatea și temperaturile scăzute sunt vinovate pentru acest lucru.

Dacă ai făcut o infecție a urechii, e indicat să mergi la medic pentru tratament, deoarece altfel pot apărea complicații grave. Până ajungi la medic, poți lua un ibuprofen sau un paracetamol și poți sta cu un prosop cald pe urechea bolnavă.

Pneumonia

În timpul iernii suntem mai predispuși la pneumonie. Există mai multe tipuri de pneumonie - bacteriană, virală, micotică, parazitară și neinfecțioasă. Simptomele pneumoniei sunt mai accentuate în acest anotimp, deoarece pneumonia îngreunează respirația, iar frigul nu va face altceva decât să contribuie la dificultățile care apar la nivelul căilor respiratorii.

Tratamentul pentru pneumonie este indicat de medic, opțiunile constând în antibiotice (în caz de pneumonie bacteriană), antivirale (în caz de pneumonie virală), antifungice (pentru pneumonia micotică), medicamente împotriva tusei și medicamente care să ușureze durerile.

Tusea convulsivă

Cunoscută în popor sub denumirea de tuse măgărească, tusea convulsivă (pertussis) este, de fapt, o infecție a căilor respiratorii, cauzată de contactarea bacteriei Bordetella pertussis. Tusea convulsivă este agravată de condițiile climaterice dificile, specifice iernii.
Sugarii sunt de obicei spitalizați pentru tratament, deoarece tusea convulsivă este mai periculoasă pentru această grupă de vârstă. Tratamentul pentru copiii mai mari și pentru adulți poate fi gestionat de obicei acasă. Antibioticele neutralizează bacteriile care cauzează tusea convulsivă și ajută la recuperare. În rest, se recomandă odihnă, evitarea fumului de țigară și un consum sporit de lichide.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ridgmount Practice - 10 winter illnesses
https://www.ridgmountpractice.nhs.uk/syndication/live-well/healthy-body/10-winter-illnesses


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0