Biomarkeri si terapia target in tratarea cancerului

Ultimii ani se caracterizeaza printr-un interes deosebit pentru terapia personalizata, concept dezvoltat si cunoscut actual sub numele de medicina de precizie. La ora actuala, s-au dezvoltat o multitudine de teste, inclusiv teste de secventiere de ultima generatie, in vederea identificarii de biomarkeri care sa aiba potentialul de a prezice raspunsul terapeutic la diverse terapii tinta. Cu toate acestea, identificarea biomarkerilor reprezinta doar un prim pas in batalia cu cancerul.

Sa nu uitam ca tumorile pot exprima o multitudine de aberatii genetice. Mutatiile sau variantele unei singure gene pot avea consecinte diferite, iar raspunsul la terapiile target pot sa difere in functie de context.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dezvoltarea Trastuzumab si utilizarea acestuia in cancerele mamare care exprima factorul epidermal de crestere 2 (HER 2) a imbunatatit remarcabil prognosticul in cancerele mamare HER 2 pozitive, reprezentand un prim si important exemplu de terapie personalizata bazata pe biomarkeri. Rata de raspuns obiectiv la terapia de prima linie cu Trastuzumab la pacientii cu sau fara amplificarea genei HER 2 a fost cuprinsa intre 34 si 37%, ilustrand eficacitatea terapiilor target in tumori care ilustreaza aberatii moleculare.

La ora actuala, o multitudine de terapii tinta au fost aprobate in diverse linii terapeutice pentru cancer in baza unor teste diagnostice companion. Rezultatele acestor teste permit alegerea terapiilor target specifice fiecarui pacient in parte (de exemplu, cuantificarea mutatiilor BRAF V600 in vederea terapiilor target anti-RAF si anti-MEK, sau genele de fusiune BCR-ABL pentru tratamentul cu Imatinib in leucemia mieloida cronica sau leucemia limfoblastica acuta).

Implementarea terapiei personalizate a cancerului pleaca de la capacitatea de a identifica biomarkeri moleculari predictivi pentru prognostic, sensibiltate sau rezistenta la un agent medicamentos sau combinatie terapeutica, precum si aprecierea toxicitatii asociate acestora. Eforturile actuale sunt directionate catre identificarea de biomarkeri predictivi pentru beneficiu terapeutic. Provocarea clinica ramane in administrarea de regimuri target pentru fiecare dintre alterarile moleculare a fiecarei tumori.

Sute de terapii tinta sunt la ora actuala in dezvoltare preclinica sau clinica si necesita cat mai urgent teste diagnostice companion. Implementarea tehnologiilor de secventiere (NGS-Next Generation Sequencing) a facilitat posibilitatea testarii aberatiilor genetice multiple intr-o singura proba tumorala de tesut.

Ce este un biomarker si cum poate fi identificat?

Biomarkerul este o molecula biologica masurabila si cuantificabila care poate fi proteina, ADN, ARN sau componenta biologica care actioneaza ca indicator al unui status biologic specific. In contextul terapiei personalizate, biomarkerii sunt cu rol prognostic, dar si predictiv in aprecierea raspunsului terapeutic, permitand selectarea pacientilor care au probabilitatea cea mai mare de a raspunde la un tratament specific, integrand atat sensibilitatea, cat si rezistenta la diverse terapii tinta (de exemplu, Melanomul malign cu mutatii BRAF V600 este inalt sensibil la terapia cu Vemurafenib, in timp ce varianta "salbatica" este rezistenta la aceasta terapie). De asemenea, pot aduce informatii legate de susceptibilitatea la toxicitate in conditiile unei terapii target.

La ora actuala, sunt identificate o multitudine de mutatii care prezinta obiectul diverselor terapii. Exemple de notorietate sunt Trastuzumab, Pertuzumab sau Lapatinib care au drept tinta gena HER 2, Cetuximab si Panitumumab care au tinta genele familiei RAS, Vemurafenib, Trametinib sau Dabrafenib care actioneaza asupra genei BRAF, iar exemplele pot continua indefinit.

Tehnici de identificare a biomarkerilor

La ora actuala, sunt functionale o serie intreaga de teste care folosesc imunohistochimia, hibridizarea in situ, secventierea ADN si ARN, hibridizarea genomica comparativa, paneluri de expresie multigenica sau profiling transcriptional.

 

 

Un biomarker a fost identificat – ce urmeaza?

Identificarea unui biomarker asociat cancerului este doar primul pas. Daca biomarkerul este suficient de frecvent intalnit intr-o anumita localizare a bolii oncologice si este asociat unei terapii target aprobate FDA sau EMEA, alegerea unei optiuni terapeutice corespunzatoare caracteristicilor tumorii, cu alte cuvinte terapia personalizata, este consecinta fireasca.

Terapia personalizata – ce necunoscute raman?

Pentru o terapie personalizata optimala raman o serie de dileme. Pe de-o parte, sunt prea putine terapii tinta aprobate, legate de biomarkeri specifici. Pe de alta parte, spectrul de tinte studiate in trialuri preclinice este limitat. In aceste conditii, majoritatea aberatiilor genice prezente in tumori nu au optiuni terapeutice target.

Cresterea utilizarii testarii moleculare reprezinta premisa identificarii markerilor predictivi pentru sensibilitate sau rezistenta la diversi agenti farmacologici si a facilitarii inrolarii in trialuri clinice bazate pe biomarkeri. Situatia este extrem de eterogena, intalnind fie alterari genomice unitare in multiple tipuri tumorale, fie multiple alterari genomice in cadrul aceleiasi tumori.

La ora actuala, foarte putine alterari moleculare s-au corelat cu beneficiul clinic secundar terapiilor target. Aceste beneficii au determinat agentiile de reglementare sa aprobe terapiile tinta in cazul catorva cancere care exprima alterarile moleculare specifice.

Odata cu dezvoltarea tehnicilor de secventiere (NGS) care permit identificarea de multiple alterari genomice, necesitatea de cuantificare si prioritizare a alterarilor genetice care exprima sensibilitatea la un anumit agent este mai mult decat stringenta, in special in cazul tumorilor care exprima alterari genomice multiple cu implicatii terapeutice multiple.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0