5 motive care te vor convinge sa iei astaxantina in fiecare zi

Astaxantina este un pigment rosiatic, care face parte dintr-un grup de substante chimice numite carotenoide.

Ea se gaseste in mod natural in anumite microalge si tot ea este cea care da culoarea roz sau rosie unor vietuitoare, cum ar fi somonul, pastravul, homarul, crevetii si alte fructe de mare. De asemenea, astaxantina se gaseste si sub forma de suplimente si are diverse beneficii pentru sanatate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In acest articol, iti vom detalia cateva beneficii importante pe care le are astaxantina si vei descoperi, in acest mod, cele mai importante motive care iti vor arata de ce merita sa iei acest gen de supliment nutritiv in fiecare zi.

1. Astaxantina protejeaza inima

Chiar daca exista foarte multe potentiale cauze ale bolilor cardiovasculare, se crede ca stresul oxidativ si inflamatia sunt cauze importante care duc cel mai desea la astfel de afectiuni.

Potrivit unei analize1 din 2009, exista 8 studii clinice care au masurat efectele astaxantinei care au aratat ca suplimentele cu aceasta substanta pot sa reduca atat markerii inflamatiei din corp, cat si markerii stresului oxidativ. O alta analiza2 a sugerat ca astaxantina ar putea sa protejeze impotriva aterosclerozei, conditie caracterizata de acumularea de grasimi si de colesterol in artere, ducand la pierderea elasticitatii acestora. Desigur, pentru a avea un sistem cardiovascular sanatos, este important sa adopti o dieta echilibrata, care sa contina si astaxantina, sa faci miscare si sa mergi la controale medicale regulate.

2. Astaxantina te ajuta sa ai vederea buna

Problemele oculare, cum ar fi degenerescenta maculara si cataracta sunt probleme frecvente, care sunt asociate cu procesul de imbatranire. Acestea pot cauza diverse simptome, cum ar fi vederea incetosata. In cazul in care vrei sa afli ce poate face astaxantina pentru ochii tai, mai multe studii au aratat ca aceasta substanta poate imbunatati sanatatea oculara si ajuta la mentinerea acuitatii vizuale.

De exemplu, un studiu3 realizat pe soareci a aratat ca astaxantina a ajuta la protejarea celulelor din retina, impotriva stresului oxidativ. Un alt studiu4 realizat pe 48 de adulti, care aveau oboseala oculara a aratat ca un supliment ce continea, printre altele, si astaxantina si luteina, a ajutat la reducerea simptomelor oboselii oculare.

3. Astaxantina stimuleaza imunitatea

Oamenii de stiinta spun ca acest antioxidant nu doar ca ajuta la temperarea inflamatiei din corp, ci in acelasi timp, astaxantina are un rol in sporirea imunitatii. Un studiu5 controlat din 2010 a aratat ca suplimentarea cu astaxantina a sporit raspunsul imun al subiectilor umani si, in acelasi timp, a redus stresul oxidativ.

4. Astaxantina este un aliat de pret pentru sanatatea creierului

Pe masura ce inaintam in varsta, riscul de a dezvolta afectiuni neurodegenerative (precum maladia Alzheimer sau boala Parkinson) continua sa creasca. Aceste afectiuni sunt caracterizate de pierderea progresiva a neuronilor din creier si pot duce la pierderi de memorie, confuzie, tremur, agitatie si anxietate.

Numeroase cercetari efectuate in acest sens au aratat ca astaxantina are beneficii pentru creier, ajutand la pastrarea functiei cognitive. In cadrul unui studiu6 pe soareci, suplimentele cu astaxantina au sporit formarea de noi celule in creier (neuroni) si a perfectionat memoria spatiala a soarecilor.

5. Astaxantina reduce riscul de boala cardiovasculara

Administrarea astaxantinei in mod regulat ar putea reduce riscul de inflamatie in sistemul cardiovascular, iar acest lucru a fost confirmat de oamenii de stiinta. In cadrul unui studiu, participantii care au luat 12 miligrame de astaxantina pe zi au putut sa reduca prezenta proteinei C reactive in organism, care este un indicator al inflamatiei. Intr-un alt studiu7, soarecii afectati de miocardie (afectiune a miocardului) au avut o reducere a dimensiunilor infarctului, odata ce li s-a administrat astaxantina.

Studiile experimentale8 realizate pe mai multe specii, in cazul unui model de infarct miocardic, au demonstrat ca astaxantina protejeaza miocardul, adica muschiul inimii, cand este administrata atat oral, cat si intravenos, inainte ca animalelor sa le fi fost indus un eveniment cardiovascular ischemic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1 Analiza "Astaxanthin, oxidative stress, inflammation and cardiovascular disease.", publicata in 2009, in Future Cardiology, autori: Fassett RG, Coombes JS.
  • 2 Analiza "Potential Anti-Atherosclerotic Properties of Astaxanthin", publicata in Marine Drugs, in 2016, autori: Yoshimi Kishimoto, Hiroshi Yoshida, Kazuo Kondo.
  • 3 Studiul "Astaxanthin, a dietary carotenoid, protects retinal cells against oxidative stress in-vitro and in mice in-vivo.", publicat in 2008 in The Journal of Pharmacy and Pharmacology, autori: Nakajima Y, Inokuchi Y, Shimazawa M, Otsubo K, Ishibashi T, Hara H.
  • 4 Studiul "Effect of Multiple Dietary Supplement Containing Lutein, Astaxanthin, Cyanidin-3-Glucoside, and DHA on Accommodative Ability", publicat in 2014, in Current Medicinal Chemistry, autori: Keiko Kono, Yoshiki Shimizu, Satomi Takahashi, Sayuri Matsuoka, Kei Yuib.
  • 5 Studiul "Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans", publicat in 2010, in Nutrition & metabolism, autori: Jean Soon Park, Jong Hee Chyun, Yoo Kyung Kim, Larry L Line, Boon P Chew.
  • 6 Studiul "Astaxanthin supplementation enhances adult hippocampal neurogenesis and spatial memory in mice.", publicat in 2016, in Molecular Nutrition & Food Research, autori: Yook JS, Okamoto M, Rakwal R, Shibato J, Lee MC, Matsui T, Chang H, Cho JY, Soya H.
  • 7. Studiul "Disodium Disuccinate Astaxanthin (Cardax) attenuates complement activation and reduces myocardial injury following ischemia/reperfusion.", publicat in 2005 in The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, autori: Lauver DA, Lockwood SF, Lucchesi BR.
  • 8. Studiul "Astaxanthin: A Potential Therapeutic Agent in Cardiovascular Disease", publicat in 2011, in Marine Drugs, autori: Robert G. Fassett, Jeff S. Coombes.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0