Artrita reumatoida precoce

Artrita reumatoida este o boala sistemica inflamatorie cronica, ce e caracterizata de tumefiere si redoare (rigiditate) articulara, cu caracter progresiv, distructiv si deformant si cu multiple afectari extraarticulare.

Termenul de artrita reumatoida precoce presupune identificarea pacientilor la primele semne de boala, identificarea factorilor de risc si de prognostic in vederea aplicarii unui tratament eficient, inainte de dezvoltarea leziunilor articulare ireversibile. Interventia terapeutica in fazele preclinice ale bolii sau in asa-numita "fereastra de oportunitate" poate fi mai eficienta, producand un raspuns mai bun pe termen lung.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii de risc in artrita reumatoida

Numeroase studii au fost efectuate pentru a identifica factorii de risc pentru artrita reumatoida. In aparitia si progresia bolii sunt incriminati factori genetici si de mediu, prezenta autoanticorpilor si a markerilor de inflamatie. Pentru o serie de factori este inca neclar daca acestia contribuie la dezvoltarea bolii. De exemplu, au fost studiate mai multe virusuri, dar dovezile consistente ca infectiile contribuie la dezvoltarea artritei reumatoide lipsesc.

Factorii genetici sunt clar implicati in susceptibilitatea unui pacient pentru a dezvolta artrita reumatoida. Un istoric familial de artrita reumatoida creste riscul bolii de 3 pana la 9 ori.

Multipli factori de mediu si care tin de stilul de viata au fost cercetati si, dintre acestia, cel mai important este fumatul. Fumatul creste expresia unor enzime la nivelul celulelor bronho-alveolare si induce citrulinarea proteinelor si contribuie la declansarea procesului autoimun.
Cunoasterea factorilor de risc si luarea lor in considerare au condus, in timp, la conceperea mai multor etape preclinice de artrita reumatoida.

In faza preclinica a bolii, prezenta factorului reumatoid si a anticorpilor anti-CCP preced cu cativa ani aparitia semnelor si simptomelor clasice ale bolii.

Anticorpii anti-CCP sunt prezenti la mai mult de jumatate din pacientii cu artrita reumatoida si, intr-o proportie similara, in fazele precoce ale bolii.

Nu toate persoanele cu anticorpi Anti-CCP dezvolta artrita reumatoida.

Au fost descoperiti noi auto-anticorpi, prezenti adesea in faza preclinica, cum ar fi anticorpii anti-proteine carbamilate ​​(anti-CarP), anticorpi anti-IgG de tip "balama" si anti-PAD-4.

Exista, de asemenea, cresteri ale nivelului de citokine, chemokine si reactanti ai fazei acute care preced cu cativa ani debutul clinic al artritei reumatoide.

Primele simptome

Inainte de aparitia tumefactiei articulare, pacientii cu artrita inflamatorie cu debut recent prezinta dureri la nivelul articulatiilor mici ale mainilor, asociate cu redoare matinala si, uneori, cu senzatie de arsura.

La pacientii fara simptome, dar cu anticorpi anti-CCP, riscul absolut de poliartrita este estimat a fi intre 5% si 16%. Daca se adauga artralgii de orice tip, cu sau fara factor reumatoid pozitiv, atunci riscul creste la 20%. Daca artralgiile sunt simetrice, se asociaza cu redoare matinala si exista si un istoric familial pozitiv, atunci riscul creste si mai mult.

Identificarea persoanelor cu risc de poliartrita reumatoida este importanta, deoarece s-a dovedit ca interventia in fazele preclinice duce la rezultate mai bune decat atunci cand tratamentul este inceput in faza in care artrita este evidenta clinic. Orice pacient cu suspiciune de boala inflamatorie articulara trebuie sa fie trimis pentru consult la medicul specialist.

Concluzie

Cei mai multi pacienti cu poliartrita reumatoida trec prin mai multe etape de risc crescut, de la riscul genetic, la expunerea la factorii de mediu si stilul de viata, pana la nivelul crescut al citokinelor si autoimunitate, incheind cu o perioada relativ scurta in care sunt prezente simptomele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astfel, screeningul ar trebui sa fie directionat catre grupuri cu un risc absolut suficient de mare pentru a justifica interventia. Screeningul pentru autoanticorpi este costisitor, avand in vedere prevalenta scazuta in populatia generala, cu toate ca subiectii cu autoanticorpi pozitivi au risc absolut mare.

Avand in vedere ca faza simptomatica preclinica este relativ scurta, unii pacienti cu poliartrita nu sunt identificati si diagnosticati in aceasta faza. Acest lucru creste importanta modificarii stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat, scaderea in greutate si consumul redus de alcool. Mai ales pentru rudele pacientilor cu poliartrita, modificarea stilului de viata ar trebui sa fie privita cu mai multa atentie.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0