Artrita reumatoidă precoce

Artrita reumatoidă este o boală sistemică inflamatorie cronică, ce e caracterizată de tumefiere și redoare (rigiditate) articulară, cu caracter progresiv, distructiv și deformant și cu multiple afectări extraarticulare.

Debutul bolii nu este similar la toți pacienții, ci variază în ceea ce privește tipul, numărul și modelul de afectare articulară. Evoluția bolii poate fi, de asemenea, diferită în funcție de prezența sau absența mai multor variabile, inclusiv a fondului genetic, a frecvenței articulațiilor tumefiate, a autoanticorpilor în ser și a severității procesului inflamator.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Termenul de artrită reumatoidă precoce presupune identificarea pacienților la primele semne de boală, identificarea factorilor de risc și de prognostic în vederea aplicării unui tratament eficient, înainte de dezvoltarea leziunilor articulare ireversibile. Intervenția terapeutică în fazele preclinice ale bolii sau în așa-numita "fereastră de oportunitate" poate fi mai eficientă, producând un răspuns mai bun pe termen lung.

Simptomele timpurii ale artritei reumatoide pot apărea ca o durere vagă cu apariție treptată, fără simptome clasice de umflături sau sensibilitate articulară. Aceste simptome neobișnuite sunt, de obicei, nespecifice și pot persista pentru o perioadă prelungită. Manifestările articulare timpurii ale artritei reumatoide pot fi imposibil de distins de alte boli reumatice.

Factorii de risc în artrita reumatoidă

Numeroase studii au fost efectuate pentru a identifica factorii de risc pentru artrita reumatoidă. În apariția și progresia bolii sunt incriminați factori genetici și de mediu, prezența autoanticorpilor și a markerilor de inflamație. Pentru o serie de factori este încă neclar dacă aceștia contribuie la dezvoltarea bolii. De exemplu, au fost studiate mai multe virusuri, dar dovezile consistente că infecțiile contribuie la dezvoltarea artritei reumatoide lipsesc.

Factorii genetici sunt clar implicați în susceptibilitatea unui pacient pentru a dezvolta artrită reumatoidă. Un istoric familial de artrită reumatoidă crește riscul bolii de 3 până la 9 ori.

Multipli factori de mediu și care țin de stilul de viață au fost cercetați și, dintre aceștia, cel mai important este fumatul. Fumatul crește expresia unor enzime la nivelul celulelor bronho-alveolare și induce citrulinarea proteinelor și contribuie la declanșarea procesului autoimun.

Cunoașterea factorilor de risc și luarea lor în considerare au condus, în timp, la conceperea mai multor etape preclinice de artrită reumatoidă. În faza preclinică a bolii, prezența factorului reumatoid și a anticorpilor anti-CCP preced cu câțiva ani apariția semnelor și simptomelor clasice ale bolii.

Anticorpii anti-CCP sunt prezenți la mai mult de jumătate din pacienții cu artrită reumatoidă și, într-o proporție similară, în fazele precoce ale bolii.
Nu toate persoanele cu anticorpi Anti-CCP dezvoltă artrita reumatoidă.

Au fost descoperiți noi auto-anticorpi, prezenți adesea în faza preclinică, cum ar fi anticorpii anti-proteine carbamilate ​​(anti-CarP), anticorpii anti-IgG de tip "balama" și anti-PAD-4.

Există, de asemenea, creșteri ale nivelului de citokine, chemokine și reactanți ai fazei acute care preced cu câțiva ani debutul clinic al artritei reumatoide.
Importanța diagnosticării precoce a artritei reumatoide

Identificarea artritei reumatoide la prezentarea inițială a simptomelor și tratamentul în stadii incipiente pot afecta evoluția bolii, pot preveni apariția eroziunilor articulare sau pot întârzia progresia bolii erozive. Diagnosticul și tratamentul precoce pot afecta rezultatele bolii chiar și până la o stare de remisiune. Recunoașterea artritei reumatoide precoce de non-artrita reumatoidă la debutul bolii nu este simplă, dar există o limitare în utilizarea criteriilor revizuite ale Colegiului American de Reumatologie (criteriile ACR) pentru diagnosticarea precoce. Deoarece, din cauza evidențelor clinice sau de laborator inadecvate la debutul artritei, aceste criterii nu sunt suficient de sensibile pentru a identifica artrita reumatoidă precoce.

În absența tratamentului, inflamația va duce la leziuni articulare și eroziune osoasă, în special în primii doi ani de la debutul bolii. În ceea ce privește conceptul actual de "fereastră de oportunitate", diagnosticarea precoce a artritei reumatoide este esențială pentru inițierea tratamentului, în caz contrar, boala va evolua către forme mai severe care necesită un tratament mai agresiv.

Primele simptome

Înainte de apariția tumefacției articulare, pacienții cu artrită inflamatorie cu debut recent prezintă dureri la nivelul articulațiilor mici ale mâinilor, asociate cu redoare matinală și, uneori, cu senzație de arsură.

La pacienții fără simptome, dar cu anticorpi anti-CCP, riscul absolut de poliartrită este estimat a fi între 5% și 16%. Dacă se adaugă artralgii de orice tip, cu sau fără factor reumatoid pozitiv, atunci riscul crește la 20%. Dacă artralgiile sunt simetrice, se asociază cu redoare matinală și există și un istoric familial pozitiv, atunci riscul crește și mai mult.

Identificarea persoanelor cu risc de poliartrită reumatoidă este importantă, deoarece s-a dovedit că intervenția în fazele preclinice duce la rezultate mai bune decât atunci când tratamentul este început în faza în care artrita este evidentă clinic. Orice pacient cu suspiciune de boală inflamatorie articulară trebuie să fie trimis pentru consult la medicul specialist.

Cum se diagnostichează artrita reumatoidă?

Medicul tău de familie te poate îndruma către un medic specializat în artrită (reumatolog). Reumatologii diagnostichează persoanele cu poliartrită reumatoidă pe baza unei combinații de mai mulți factori. Aceștia îți vor face un examen fizic și te vor întreba despre istoricul medical și simptomele resimțite. Reumatologul tău te va trimite la analize de sânge și teste imagistice.

Testele de sânge caută inflamația și proteinele din sânge (anticorpi) care sunt semne ale artritei reumatoide. Acestea pot include:

  • Rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR) sau "rata sedimentării" confirmă inflamația din articulațiile tale.
  • Proteina C-reactivă (CRP).
  • Aproximativ 80% dintre persoanele cu AR sunt testate pozitiv pentru factorul reumatoid (RF).
  • Aproximativ 60% până la 70% dintre persoanele care trăiesc cu poliartrită reumatoidă au anticorpi împotriva peptidelor citrulinate ciclice (CCP) (proteine).

Reumatologul tău poate solicita teste imagistice pentru a căuta semne că articulațiile tale se uzează. Artrita reumatoidă poate provoca uzura capetelor oaselor din articulațiile tale. Testele imagistice pot include:

Studiul VITALISsCE

În unele cazuri, medicul specialist poate urmări cum evoluează totul în timp înainte de a pune un diagnostic definitiv de artrită reumatoidă.

Concluzie

Cei mai mulți pacienți cu poliartrită reumatoidă trec prin mai multe etape de risc crescut, de la riscul genetic, la expunerea la factorii de mediu și stilul de viață, până la nivelul crescut al citokinelor și autoimunitate, încheind cu o perioadă relativ scurtă în care sunt prezente simptomele.

Astfel, screeningul ar trebui să fie direcționat către grupuri cu un risc absolut suficient de mare pentru a justifica intervenția. Screeningul pentru autoanticorpi este costisitor, având în vedere prevalența scăzută în populația generală, cu toate că subiecții cu autoanticorpi pozitivi au risc absolut mare.

Având în vedere că faza simptomatică preclinică este relativ scurtă, unii pacienți cu poliartrită nu sunt identificați și diagnosticați în această fază. Acest lucru crește importanța modificării stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, scăderea în greutate și consumul redus de alcool. Mai ales pentru rudele pacienților cu poliartrită, modificarea stilului de viață ar trebui să fie privită cu mai multă atenție.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Rheumatoid Arthritis: Early diagnosis and treatment outcomes - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3766928/#:~:text=Early%20symptoms%20of%20RA%20may,indistinguishable%20from%20other%20rheumatic%20disease 
Symptoms-Rheumatoid arthritis - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms/
Rheumatoid Arthritis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4924-rheumatoid-arthritis 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0