Factorul Reumatoid: Ce este? Cum se masoara si ce boli indica

1. Despre factorul reumatoid

a. Ce este factorul reumatoid

b. Natura factorului reumatoid

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

c. Tipuri de teste pentru identificarea factorului reumatoid

d. Efecte secundare ale testelor pentru factorul reumatoid

2. Semnificatia prezentei factorului reumatoid

a. Boli indicate de valoarea pozitiva a factorului reumatoid

b. Interpretarea valorii negative a factorului reumatoid

c. Factori ce influenteaza valoarea factorului reumatoid

Despre factorul reumatoid

Este posibil ca medicul specialist sa iti recomande, la un moment dat, sa faci un test de sange pentru a depista valorile factorului reumatoid, pentru ca el precede debutul poliartritei reumatoide cu multi ani, mai ales daca medicul suspecteaza ca ai putea avea aceasta boala.

Ce este factorul reumatoid (FR)

Factorul reumatoid (FR) este o proteina produsa de sistemul imunitar care poate ataca tesuturile sanatoase din corpul tau. Persoanele sanatoase nu produc aceasta proteina, ele nu au factorul reumatoid prezent. Asa ca prezenta factorului reumatoid in sangele tau poate sa indice faptul ca ai o boala autoimuna, cum este poliartrita reumatoida.

Uneori, insa, persoanele fara niciun fel de probleme medicale produc o cantitate mica din aceasta proteina numita factor reumatoid. Aceste situatii sunt foarte rare, iar medicii nu inteleg pe deplin de ce se intampla acest lucru.

Natura factorului reumatoid

Factorul reumatoid este un anticorp care este detectabil in sangele a aproximativ 80% dintre adultii cu poliartrita reumatoida. Testul pentru aflarea factorului reumatoid este folosit de medici si de specialisti pentru ca ii ajuta in diagnosticul poliartritei reumatoide. Uneori, insa, factorul reumatoid poate fi detectat in sangele persoanelor normale si al celor care au alte boli autoimune, care nu sunt o forma de poliartrita reumatoida.

Fiind un anticorp foarte important pentru diagnosticul unor afectiuni, in cazul oamenilor cu poliartrita reumatoida, valorile mari ale factorului reumatoid pot indica o tendinta catre o forma mai agresiva a bolii si/sau o tendinta de a dezvolta noduli reumatoizi si/sau probleme respiratorii (o complicatie extraarticulara a poliartritei reumatoide care apare in plamani).

Tipuri de teste pentru identificarea factorului reumatoid

Factorul reumatoid este un simplu test de sange. In timpul testului, un specialist iti va lua o mostra de sange din una dintre venele din brat sau din spatele mainii. Recoltarea sangelui dureaza doar cateva minute.

Pentru acest test, la fel ca la orice analiza de sange de rutina, specialistul:

• va curata pielea de deasupra venei de unde urmeaza sa recolteze sangele;

• va lega o banda elastica in jurul bratului tau, astfel incat vena sa se umple rapid cu sange;

• va introduce un ac mic in vena;

• va recolta sangele tau intr-un recipient steril atasat de ac;

• va acoperi locul unde te-a intepat cu putina vata si cu un bandaj adeziv, pentru a opri sangerarea;

• va trimite mostra ta de sange la un laborator de analize, unde va fi testata pentru anticorpul FR (factorul reumatoid).

Efecte secundare neplacute ale testelor pentru factorul reumatoid

Aceste complicatii sunt rare, dar oricare dintre urmatoarele complicatii poate sa apara in zona unde pielea a fost intepata in timpul recoltarii sangelui:

• durere,

• sangerare,

• echimoza (invinetirea pielii)

• infectie.

Specialistii spun ca ai un risc mic de a dezvolta o infectie in orice moment in care pielea ta este intepata cu acul. Pentru a evita acest lucru, e important sa mentii zona (unde a fost introdus acul) curata si uscata. Totodata, exista un risc mic de ameteala (ai acea senzatie ca ai putea sa lesini in orice moment) sau un risc mic de lesin in timpul recoltarii sangelui.

Daca te simti ca esti pe cale sa cazi sau tremuri sau te simti ametit dupa test, spune-i aceste lucruri personalului medical, ca sa nu existe riscuri.

Deoarece venele fiecarei persoane sunt diferite in ceea ce priveste dimensiunile, este posibil ca la unii pacienti recoltarea sangelui sa fie mai usoara decat la altii. In timpul testului, este posibil sa simti o durere usoara pana a moderata.

Semnificatia prezentei factorului reumatoid

In cazul in care te intrebai de ce ti-ar recomanda medicul tau acest test de sange, trebuie sa retii ca specialistul poate recomanda analiza de sange pentru a verifica prezenta factorului reumatoid daca el sau ea suspecteaza ca ai o afectiune autoimuna, cum ar fi poliartrita reumatoida sau sindromul Sjögren.

Aproximativ 80% dintre oamenii cu artrita reumatoida sunt clasificati drept "seropozitivi", ceea ce inseamna, simplu spus, ca testul de sange pentru factorul reumatoid are un rezultat anormal. Unele persoane care au valori anormale ale factorului reumatoid au, in acelasi timp, rezultate anormale si la testul de sange anti-CCP.

Aproximativ 20% dintre oamenii cu artrita reumatoida sunt clasificati ca fiind "seronegativi", lucru care inseamna ca rezultatul testului de sange pentru factorul reumatoid este negativ sau e normal. In acest caz, testul de sange anti-CCP poate fi normal sau anormal.

Boli indicate de valoarea pozitiva a factorului reumatoid

Alte probleme de sanatate (pe langa poliartrita reumatoida si sindromul Sjögren) care pot cauza valori mai mari decat cele considerate normale ale factorului reumatoid includ:

• o infectie cronica,

• ciroza (care reprezinta cicatrizarea ficatului),

• crioglobulinemia, care inseamna ca exista proteine anormale in sangele pacientului,

• dermatomiozita, care este o boala inflamatorie care afecteaza tesuturile musculare si cele cutanate;

• bolile pulmonare inflamatorii,

• bolile mixte de tesut conjunctiv,

• lupusul,

• cancerul.

Unele probleme de sanatate pot cauza valori mai mari ale factorului reumatoid, dar prezenta acestei proteine in sine nu este folosita pentru a diagnostica aceste afectiuni. Lista acestor boli include:

• HIV/SIDA,

• hepatita,

• gripa,

• infectiile virale si infectiile provocate de paraziti,

• bolile cronice de plamani si bolile cronice de ficat,

• leucemia.

Cel mai frecvent, testul pentru determinarea factorului reumatoid este folosit ca un test de sange pentru diagnosticarea poliartritei reumatoide. Factorul reumatoid este prezent in aproximativ 80% dintre adultii cu poliartrita reumatoida (si in cazul unui procent mult mai mic de copii cu o forma de artrita reumatoida).

Interpretarea valorii negative a factorului reumatoid

Specialistii spun ca un rezultat negativ obtinut in urma testului de sange pentru factorul reumatoid nu exclude prezenta poliartritei reumatoide sau prezenta sindromului Sjögren. Statisticile arata ca aproape 20% dintre cei cu poliartrita reumatoida si multi dintre oamenii cu sindrom Sjögren vor avea rezultate negative la testul pentru factorul reumatoid sau pot avea valori foarte scazute ale acestui anticorp.

Care este valoarea normala pentru factorul reumatoid?

Specialistii spun ca valoarea "normala" (sau rezultatul negativ al testului de sange) pentru factorul reumatoid este de mai putin de 14 IU/ml. Orice rezultate ale testului care au valori de 14 IU/ml sau peste acest prag sunt considerate anormal de mari, crescute sau pozitive.

Retine ca valorile normale ale factorului reumatoid pot varia de la un laborator la altul.

Rezultatele testului tau sunt raportate ca "titru", care este o masuratoare ce arata cat de mult din sangele tau poate fi diluat inainte ca anticorpii factorului reumatoid sa fie nedetectabili. In cadrul metodei titrului, un raport mai mic de 1:80 este considerat normal sau mai putin de 60 de unitati ale factorului reumatoid la un mililitru de sange.

Un test cu rezultat pozitiv inseamna ca factorul reumatoid este prezent in sangele tau. Un test ce are rezultate pozitive cand vine vorba de FR poate fi gasit la 80% dintre oamenii cu poliartrita reumatoida. Titrul sau nivelul factorului reumatoid indica, de regula, severitatea bolii, insa factorul reumatoid poate fi observat si in alte boli autoimune cum ar fi lupusul sau sindromul Sjögren.

Alte teste de laporator, precum viteza de sedimentare a hematiilor/eritrocitelor (VSH) sau proteina C-reactiva pot fi folosite pentru a monitoriza activitatea bolii tale. Retine ca un test pozitiv nu inseamna automat ca ai poliartrita reumatoida.

Medicul tau va lua in considerare rezultatele acestui test, rezultatele oricaror alte teste pe care le-ai facut in trecut si, mai important, simptomele tale si examenul clinic pentru a stabili un diagnostic.

Factori ce influenteaza valoarea factorului reumatoid

Mai multe studii raporteaza ca exista o scadere in ce priveste titrul factorului reumatoid in cazul pacientilor tratati cu anumite medicamente, precum medicamentele modificatoare de boala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astfel, s-a constatat ca exista cativa factori care influenteaza valoarea factorului reumatoid, asa ca medicul tau trebuie sa ia in considerare acesti factori atunci cand iti interpreteaza rezultatele testelor de sange. Exista unele studii care arata ca varsta si administrarea unor medicamente pot sa influenteze valoarea factorului reumatoid.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0