Poliartrita reumatoida - Analize de sange folosite in diagnostic

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica de etiologie neprecizata si patogenie autoimuna, caracterizata printr-o artropatie simetrica cu evolutie deformanta si distructiva asociata cu manifestari sistemice multiple.

Poliartrita reumatoida este cea mai fecventa suferinta articulara. Femeile sunt de 2-3 ori mai afectate decat barbatii de aceasta afectiune. Debutul bolii apare la orice varsta, mai frecvent in decadele 4-5 de viata (dupa 40-50 de ani).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Similar altor afectiuni autoimune, etiologia (cauza) poliartritei reumatoide este necunoscuta.

Factorii favorizanti, posibil implicati in etiologia poliartritei reumatoide sunt:

 • Factori hormonali - boala afecteaza mai frecvent femeile, barbatii cu poliartrita reumatoida au de multe ori nivelurile de testosteron mai joase decat media;
 • Agenti infectiosi - posibila implicare a Proteus mirabilis, Mycoplasma, Porphyromonas gingivalis, insa nu a putut fi dovedita o legatura directa de cauzalitate;
 • Factori de mediu - fumatul este considerat cel mai important factor de risc. Asocierea este direct proportionala cu numarul de pachete de tigari fumate si anii in care persoana a fumat. Fumatorii par a avea o boala mai agresiva cu titruri crescute de anticorpi antiCCP (anticorpii anti peptid ciclic citrulinat) si raspuns mai slab la tratament;
 • Terenul genetic:

  * Antigenul HLA DR4 la populatia alba;

  * Concordanta mai mare la gemenii monozigoti fata de gemenii dizigoti.

Poliartrita reumatoida se poate dezvolta atunci cand mai multi factori genetici, infectiosi si de mediu sunt prezenti la acelasi individ.

Poliartrita reumatoida este o boala sistemica cronica, progresiva, ce se caracterizeaza prin inflamatia mai multor articulatii si care se asociaza cu simptome generale, cum ar fi oboseala.

Ce analize sunt folosite pentru un diagnostic corect

Exista mai multe tipuri de teste de sange care il ajuta pe medicul specialist sau pe reumatolog sa determine daca ai sau nu artrita reumatoida. Aceste teste includ:

 • testarea pentru factorul reumatoid: acest test de sange verifica existenta unei proteine numite "factorul reumatoid". Nivelurile mari ale acestui factor reumatoid sunt asociate cu bolile autoimune, in special cu poliartrita reumatoida.
 • testul pentru anticorpi anti-CCP (anticorpi indreptati impotriva peptidelor citrulinate ciclic): acest test de sange cauta un anticorp care este asociat cu poliartrita reumatoida. Persoanele care au acest anticorp in organism, de regula, au aceasta boala. Cu toate acestea, nu toti oamenii care sufera de artrita reumatoida au rezultate pozitive la testele pentru acest anticorp.
 • analiza pentru anticorpi antinucleari: aceasta testeaza sistemul imunitar al pacientului, pentru a vedea daca el produce anticorpi; corpul tau poate sa produca anticorpi ca raspuns la diferite tipuri de boli, inclusiv poliartrita reumatoida.
 • viteza de sedimentare a eritrocitelor/hematiilor (VSH): acest test ajuta la determinarea gradului de inflamatie existenta in corpul pacientului; rezultatul testului ii arata medicului tau daca inflamatia este prezenta sau nu. Chiar si asa, VSH-ul nu indica si cauza inflamatiei;
 • proteina C reactiva: o infectie severa sau o inflamatie semnificativa prezenta oriunde in corpul tau poate determina ficatul sa produca proteina C reactiva. Nivelurile mari ale acestui marker inflamator sunt asociate cu poliartrita reumatoida.

 

Analizele de sange nu ofera un simplu raspunsul de tipul "da sau nu", ca sa stii daca suferi de artrita reumatoida, dar il pot ajuta pe medicul tau sa se indrepte spre un diagnostic. Testele de sange reduc optiunile si sugereaza modul in care boala ta ar putea sa progreseze.

Dupa ce ai primit diagnosticul de artrita reumatoida, continuarea testelor de sange va monitoriza efectele secundare ale medicamentelor folosite in tratamentul bolii. De asemenea, testele de sange ajuta la urmarirea progresiei bolii.

Retine!

Testele specifice de sange pot ajuta la diagnosticarea poliartritei reumatoide, asa cum sunt factorul reumatoid si anticorpii anti-CCP, dar acestea nu ofera rezultate precise la toti pacientii. Aproape jumatate dintre toti oamenii cu poliartrita reumatoida au un factor reumatoid pozitiv prezent in sange, cand boala debuteaza, insa aproape 1 din 20 de persoane fara artrita reumatoida va avea un rezultat pozitiv la acest test.

Pentru a verifica inflamatia si deteriorarea de la nivelul inflamatiilor, medicul reumatolog poate sa apeleze la anumite investigatii imagistice. Acestea il pot ajuta sa faca diferenta intre diferitele tipuri de artrita si pot fi folosite pentru a monitoriza progresia bolii, in timp. Investigatiile imagistice care pot fi efectuate pentru a diagnostica si monitoriza poliartrita reumatoida sunt:

 • radiografiile (cu ajutorul razelor X, care trec prin corp, medicul poate examina oasele si articulatiile)
 • si RMN-ul - numit si imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (in acest caz, sunt folosite un camp magnetic puternic si undele radio pentru a produce imagini detaliate ale articulatiilor pacientului).
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/diagnosis/

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0