Pericolele la care iti expui copilul cand ii dai mezeluri

Carnea foarte procesată este nesănătoasă indiferent de vârstă, însă având în vedere că suntem mai preocupați de sănătatea copiiilor noștri mai mult decât de propria sănătate, nu ar strica să afli la ce riscuri îi expui pe cei mici dacă îi încurajezi să mănânce mezeluri de orice fel, începând de la crenvurști și până la salam și cârnați.

Multe persoane consumă mezeluri de toate tipurile fără să se întrebe dacă sunt hrănitoare sau nu, sănătoase sau nu, ba mai mult, le dau și copiilor. Că e vorba de sendvișuri cu salam sau șuncă presată, ori de baghete cu crenvurști, mezelurile nu ar trebui consumate ca parte a meniului zilnic, ci, pentru cine dorește, doar foarte rar și în cantități mici. În acest articol, discutăm despre efectele nocive ale mezelurilor asupra sănătății și despre ce să-i dai copilului să mănânce în loc de carne ultra procesată.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce spun studiile științifice despre carnea ultra procesată?

Există mai multe studii, mai vechi și mai noi, care arată faptul că mezelurile consumate regulat au efecte nocive asupra sănătății și o să pomenim aici doar câteva.

De exemplu, un studiu a arătat că 50 de grame de mezeluri (deci o cantitate destul de mică, am spune) consumată zilnic cresc riscul apariției cancerului colorectal cu 18%. O cantitate de 50 de grame de mezeluri poate însemna două felii de bacon sau un cârnat mai mic. Un alt studiu realizat în cadrul Universității din Hawaii a dovedit că mezelurile și toate tipurile de carne procesată cresc riscul dezvoltării de cancer pancreatic cu 67%.

În plus, un studiu extins, de dată recentă, în care au fost incluse 134.297 de persoane din 21 de țări cu venituri mici, medii și mari, a constatat că aportul de carne ultra procesată este asociat cu un risc mai mare de mortalitate și boli cardiovasculare grave. În schimb, consumul de carne de pasăre de curte nu crește riscul cardiovascular, s-a mai constatat în studiu.

Mai mult decât atât, o revizuire recentă a mai multor studii a ajuns la concluzia că aportul mare de carne procesată al unei persoane este asociat semnificativ cu un risc de cancer de sân cu 6% mai mare decât în cazul persoanelor care nu consumă sau consumă rar, un risc de cancer colorectal cu 18% mai mare, un risc de cancer de colon cu 21% mai mare, un risc de cancer rectal cu 22% mai mare și chiar și cu un risc de cancer pulmonar cu 12% mai mare.

De ce mezelurile nu sunt sănătoase?

Carnea procesată conține cantități mari de sare, de zahăr și uneori de fum lichid. De asemenea, aceasta conține și nitrați și nitriți, care formează substanțe chimice cancerigene în organism. Pentru a avea culoarea intensă, de exemplu, care te duce cu gândul la prospețime, în mezeluri se adaugă nitrit de sodiu, o substanță cu potențial cancerigen.

Conținut ridicat de sare

Mezelurile, inclusiv șunca presată, salamul, cârnații și alte produse similare, sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de sare. Consumul excesiv de sare este asociat cu creșterea tensiunii arteriale și cu riscul sporit de afecțiuni cardiovasculare.

Conținut ridicat de grăsimi saturate și trans

Mezelurile pot conține grăsimi saturate și grăsimi trans, adică acele grăsimi nesănătoase. Consumul excesiv de grăsimi saturate și trans poate crește nivelul de colesterol din sânge și riscul de boli de inimă.

Aditivi și conservanți

Mezelurile pot conține aditivi și conservanți, cum ar fi nitriții și nitrații, care sunt utilizați pentru a prelungi durata de valabilitate și a îmbunătăți aspectul produsului. Acești compuși formează nitrozamine în organism, care sunt considerate substanțe potențial cancerigene.

Nitritul de sodiu acționează ca un conservant puternic, inhibând creșterea bacteriilor și prevenind deteriorarea produselor de carne. Acesta poate ajuta la prevenirea creșterii bacteriei Clostridium botulinum, care poate produce toxina botulinică periculoasă. Nitritul de sodiu contribuie la menținerea culorii roșii caracteristice a mezelurilor, contribuie la aroma specifică a mezelurilor și poate influența gustul acestora.

În prezența proteinelor și a unor condiții specifice de temperatură și pH, nitritul de sodiu reacționează cu proteinele din carne pentru a forma nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt considerate substanțe potențial cancerigene și au fost asociate cu riscul crescut de cancer colorectal și alte tipuri de cancer. Nitritul de sodiu poate fi mai problematic pentru copii, deoarece aceștia sunt mai sensibili la efectele nitrozaminelor și pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta boli legate de aceste substanțe. 

Valoare nutritivă scăzută

Procesarea mezelurilor implică de obicei adăugarea de sare, conservanți, arome și alte ingrediente pentru a le îmbunătăți gustul, textura și durabilitatea. Acest proces reduce valoarea nutritivă a produsului și poate contribui la conținutul crescut de sodiu și grăsimi nesănătoase.

Cresc riscul de boli grave

Studiile epidemiologice au evidențiat o asociere între consumul excesiv de mezeluri și un risc crescut de boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer, în special cancerul colorectal.

Ce ar fi indicat să NU îi dai copilului să mănânce?

Printre mezelurile care nu ar trebui să se afle în alimentația copilului tău sunt:

  • Cârnații
  • Crenvurștii
  • Șunca presată
  • Salamul
  • Baconul
  • Mușchiul file

Mezelurile cresc riscul de cancer intestinal la tineri

Oamenii de știință au dovedit în unele studii că, așa cum fumatul ne predispune la cancer la plămâni, și mezelurile ne predispun la cancer intestinal. Alimentația nesănătoasă pe care o avem, bazată preponderant pe alimente ultra procesate, a crescut rata de apariție a cancerului de colon în rândul tinerilor cu vârste care pornesc de la 20 de ani.

Hrănindu-ți copilul cu mezeluri, nu numai că îi introduci substanțe cu potențial cancerigen în organism, însă îi construiești și obiceiuri nesănătoase, de care cu greu se va putea desprinde la maturitate. Hrana pe care o consumăm în copilărie ne afectează percepția pe care ne-o formăm la maturitate despre mâncare.

Mezelurile nu sunt hrănitoare

În cazul în care toate argumentele de mai sus nu sunt suficiente, e important să știi că mezelurile nici nu au beneficii nutriționale pentru copii. Așadar, atunci când îi hrănești pe cei mici cu mezeluri, nu numai că le pui sănătatea în pericol, dar nici nu le oferi nutrienții de care au nevoie în perioada de creștere; proteine slabe, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase.

Cum să scoți mezelurile din alimentația copiilor?

Iată câteva idei despre cum să scoți mezelurile din alimentația copiilor:

1. Înlocuiește, în primul rând, mezelurile cu carne gătită

Spre exemplu, dacă îi faci celui mic sendvișuri cu salam sau cu alt tip de carne procesată, obișnuiește-te să îi prepari, de acum înainte, sendvișuri cu carne gătită. Da, este mai greu pentru părinți să dedice timp preparării alimentelor sănătoase pentru cei mici, însă merită efortul. Poți pregăti în avans, de seara, piept de pui sau de curcan ori pulpe de pui la cuptor sau pe grătar, iar dimineața doar îi faci copilului sendvișul, în care mai pui și alte ingrediente sănătoase.

Exemple de sendvișuri cu carne pentru copii:

  • Două felii de pâine integrală unse cu muștar, între care pui felii subțiri de piept de curcan sau de pui, felii de castravete crud și frunze de salată verde;
  • Două felii de pâine multicereal unse cu avocado pisat cu puțină zeamă de lămâie și un praf de sare, fâșii de pulpe de pui și felii de roșii proaspete;
  • Două felii de pâine unse cu humus, fâșii de carne slabă la grătar sau cuptor, ardei copt, castraveți murați.

2. Nu îi interzice celui mic să mănânce mezeluri și nu îi spune că nu sunt bune

Pe măsură ce cresc, copiii au tendința de a face exact lucrurile care le-au fost refuzate. Așadar, fiind atât de categorici cu ei când sunt mici și nu înțeleg dacă le explicați de ce un anumit lucru nu e sănătos, ca părinți, nu veți face altceva decât să îi ambiționați să nu vă asculte și să îi predispuneți la un stil de viață nesănătos pe termen lung. Mai degrabă, evitați să îi dați copilului mic mezeluri fără a îi spune de ce faceți asta - îi explicați când mai crește puțin și înțelege mai bine.

Ca părinte, poți să îi satisfaci, din când în când, copilului pofta de mezeluri, dacă a fost obișnuit să îi dai de mic, introducându-le în unele rețete, însă în cantități foarte mici. Spre exemplu, dacă vei găti pizza de casă, poți adăuga puțină șuncă din comerț, însă asigură-te că mizezi mai mult pe alte ingrediente, precum ciuperci, ardei gras, măsline, ceapă, porumb.

3. Citește cu atenție etichetele

Dacă va trebui ocazional să faci un compromis și să îi dai copilului mezeluri, e important să citești eticheta pentru a alege cel mai puțin periculos produs de pe raft. Evită produsele care conțin următoarele ingrediente: sirop de porumb, fum condensat, fum lichid, aromă de fum, potențatori de aromă, conservanți și nitrit de sodiu (E250). Alege întotdeauna produsele de la producători locali pe care scrie 100% pui, 100% vită sau 100% porc.

Autoritățile sanitare recomandă ca persoanele care consumă mezeluri să facă acest lucru cât mai rar cu putință, în niciun caz zilnic și nu în cantități mari. Cum am discutat, chiar și 50 de grame de carne ultra procesată pe zi poate crește riscul de cancer colorectal.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oxford Academic - Associations of unprocessed and processed meat intake with mortality and cardiovascular disease in 21 countries [Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) Study]: a prospective cohort study
https://academic.oup.com/ajcn/article/114/3/1049/6195530?login=false
Studiul „Associations of unprocessed and processed meat intake with mortality and cardiovascular disease in 21 countries [Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) Study]: a prospective cohort study”, apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 114, Issue 3, September 2021, Pages 1049–1058, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa448, autori: Romaina Iqbal et al.
Pub Med - Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34455534/
Studiul „Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies”, apărut Eur J Epidemiol. 2021 Sep;36(9):937-951. doi: 10.1007/s10654-021-00741-9. Epub 2021 Aug 29, autori: Maryam S. Farvid et al.
AICR - Bacon, Hot Dogs and Lunch Meat - Is it Processed Meat? 
https://www.aicr.org/resources/blog/bacon-hot-dogs-and-lunch-meat-is-it-processed-meat/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0