Histerosalpingografia: procedura care analizeaza uterul si trompele uterine

Daca incerci sa ramai insarcinata, stii ca multe parti ale corpului si sistemului tau reproducator trebuie sa functioneze perfect pentru a-ti atinge obiectivul. Cand vine vorba de cauzele infertilitatii la femei - care pot fi extrem de multe - medicul poate recomanda o procedura numita histerosalpingografie (HSG), care il ajuta sa depisteze eventualele probleme la nivelul uterului si al trompelor uterine.

Ce este histerosalpingografia?

Histerosalpingografia (HSG) este un tip de examen radiologic care ii permite medicului sa vada mai bine uterul si trompele uterine ale pacientei. Aceasta investigatie cu raze X utilizeaza o substanta de contrast, astfel incat uterul si trompele uterine sa apara cat mai clar pe imaginile obtinute cu ajutorul razelor X.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Procedura cu raze X care permite vizualizarea acestor organe folosita in acest scop se numeste fluoroscopie, iar aceasta creeaza imagini video, adica organele sunt surprinse in miscare si nu imagini fixe.

Medicul radiolog poate privi substanta de contrast cum circula prin sistemul reproducator al pacientei. El va putea apoi sa vada daca exista un blocaj in trompele uterine sau alte anomalii structurale in uterul pacientei.

In ce consta o histerosalpingografie

Medicul sau tehnicianul introduce un cateter subtire prin colul uterin, iar acesta elibereaza o substanta lichida de contrast, care se scurge in uter. Substanta aceasta urmareste forma cavitatii uterine si a trompelor uterine si le face astfel vizibile pe imaginile obtinute cu ajutorul razelor X.

Procedura de histerosalpingografie are mai multe etape. Pacienta sta intinsa pe spate, cu picioarele asezate ca pentru o examinare pelvina. Dupa introducerea speculului, colul uterin este curatat.

Colul uterin este injectat cu un anestezic local, asa ca este posibil sa simti o usoara intepatura. Pentru introducerea substantei de contrast se poate folosi una dintre cele doua metode:

  1. colul uterin este prins cu un dispozitiv, ca sa stea nemiscat, iar un instrument numit canula este apoi introdus in cervix (col);
  2. fie un tub subtire de plastic este introdus prin orificiul cervixului (colului uterin); tubul are la capat un mic balon, care este umflat apoi, iar acest balon mentine tubul nemiscat, in uter.


Speculul este indepartat iar pacienta este asezata sub un aparat cu raze X, iar lichidul este introdus prin canula sau tub in uter si in trompele uterine. Daca trompele uterine sunt blocate, substanta lichida de contrast le va face sa se extinda.

Imaginile cu raze X se obtin pe masura ce substanta de contrast umple uterul si trompele uterine. Daca este necesar, pacientei i se va cere sa isi schimbe pozitia. Daca nu exista blocaje, lichidul de contrast se va varsa lent catre capetele trompelor uterine si este absorbit in corp.

La final, dupa obtinerea imaginilor, se indeparteaza canula sau tubul subtire.

Scopul procedurii sau de ce se recomanda o histerosalpingografie

Medicul tau ginecolog poate recomanda acest examen radiologic daca intampini dificultati si nu reusesti sa ramai insarcinata sau daca ai avut probleme legate sarcina, cum ar fi avorturi spontante multiple. Histerosalpingografia este foarte importanta, pentru ca poate sa ajute la diagnosticarea cauzei infertilitatii pacientei.

Infertilitatea poate fi cauzata (cand vorbim de uter si trompele uterine) de:

  • anomalii structurale in ceea ce priveste uterul, care pot fi congenitale (genetice) sau dobandite la un moment dat;
  • un blocaj in interiorul trompelor uterine;
  • tesutul cicatricial existent in uter
  • fibroamele uterine;
  • tumorile uterine sau polipii uterini.


In plus, daca pacienta a suferit o interventie chirurgicala la nivelul trompelor uterine, medicul ei poate recomanda o histerosalpingografie, pentru a verifica daca aceasta operatie a avut succes.

Daca pacienta a avut o procedura de ligaturare (legare) a trompelor uterine, adica o procedura care "sigileaza" trompele, medicul poate recomanda acest examen radiologic pentru a se asigura ca trompele uterine sunt inchise complet.

Cum te pregatesti pentru o histerosalpingografie?

Medicul iti poate recomanda sa iei un analgezic (calmant) cu o ora inainte de procedura. In unele cazuri, el iti poate prescrie si un antibiotic pe care sa il iei inaintea histerosalpingografiei. Pentru ca este posibil sa nu te simti bine dupa procedura, este bine sa nu conduci autoturismul si este recomandat sa rogi pe cineva sa te duca acasa.

Riscurile asociate cu histerosalpingografia

Problemele severe dupa o histerosalpingografie sunt rare. Acestea pot fi o reactie alergica la substanta de contrast, o leziune la nivelul uterului sau o infectie pelvina.

Suna-ti imediat medicul daca ai oricare dintre aceste simptome: secretii sau scurgeri vaginale urat mirositoare, varsaturi, lesin, durere abdominala severa sau crampe severe, sangerari vaginale abundente, febra sau frisoane.

Reactii dupa histerosalpingografie

Dupa aceasta procedura, te poti astepta sa ai unele scurgeri/secretii vaginale lipicioase, pe masura ce o parte din substanta lichida de contrast se scurge din uter. Lichidul poate avea si urme de sange. Este bine sa folosesti un absorbant in cazul in care secretia vaginala apare si nu un tampon intern.

Este posibil sa ai urmatoarele simptome: usoare sangerari vaginale, crampe, senzatie de ameteala, lesin sau stare de rau de la stomac.

Histerosalpingografia nu se efectueaza daca femeia este insarcinata, are o infectie pelvina, are sangerari uterine abundente in timpul procedurii.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/multimedia/hysterosalpingography/img-20005963
  • American College of Obstetricians and Gynecologists - https://www.acog.org/Patients/FAQs/Hysterosalpingography?IsMobileSet=false

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0