Fibrom Uterin: Simptome, Cauze, Diagnostic & Tratament

1. Despre fibromul uterin

- Ce este fibromul uterin?
- Tipuri de fibrom uterin
   Fibromul uterin intramural
   Fibromul uterin subseros
   Fibromul uterin submucos
   Fibromul uterin intraligamentar
   Fibromul pedunculat

2. Simptomele fibromului uterin

3. Cauzele și factorii de risc ai fibromului uterin

4. Stabilirea diagnosticului de fibrom uterin
- Examinarea pelvină
- Examinarea cu ultrasunete
- Alte tipuri de examinări pentru diagnosticarea fibromului uterin

5. Evoluția fibromului uterin

6. Complicații ale fibromului uterin

7. Riscurile fibromului uterin în sarcină

8. Cum se tratează fibromul uterin?
- Tratamentul medicamentos pentru fibromul uterin
- Tratamentul naturist pentru fibromul uterin
- Intervenția laparoscopică pentru fibromul uterin
   Avantajele și dezavantajele intervenției laparoscopice pentru fibrom uterin
   Recuperarea după intervenția laparoscopică pentru fibrom uterin
 - Intervenția chirurgicală pentru fibromul uterin
   Avantajele și dezavantajele intervenției chirurgicale pentru fibrom uterin
   Riscurile tratamentului chirurgical pentru fibromul uterin
   Momentul oportun pentru intervenția chirurgicală
   Recuperarea după intervenția chirurgicală

9. Cum afectează fibromul uterin viața socială, psihică și sexuală a femeii

Despre fibromul uterin

Fibromul uterin este o excrescență care apare la nivelul uterului. În unele cazuri, fibromul nu prezintă simptome, însă în altele se manifestă prin dureri abdominale puternice, dureri menstruale severe și contact sexual dureros. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o tumoare de origine benignă la nivelul uterului. Acesta este des întâlnit la vârstele de 30-40 de ani. Mai este numit leiomiom uterin. Mărimea, forma și localizarea fibroamelor pot varia foarte mult. Ele pot fi în interiorul uterului, pe suprafața sa exterioară sau în interiorul peretelui său ori atașate de acesta. O femeie poate avea un singur fibrom sau multe de dimensiuni diferite. Un fibrom poate rămâne foarte mic pentru o lungă perioadă de timp și poate crește brusc rapid sau poate crește lent de-a lungul mai multor ani.

Tipuri de fibrom uterin

Fibromul uterin este de mai multe feluri, acesta fiind clasificat în funcție de localizarea sa la nivelul uterului.

Fibromul uterin intramural

Fibromul uterin intramural este cel mai comun tip de fibrom și apare la nivelul peretelui muscular al uterului. Fibromul intramural poate căpăta dimensiuni foarte mari și poate întinde peretele uterului. Cauza exactă a fibromului intramural este necunoscută. Oamenii de știință cred că fibromul se dezvoltă dintr-o celulă musculară anormală din stratul mijlociu al peretelui uterin. Când acea celulă este influențată de estrogen - hormonul feminin primar - se înmulțește rapid și astfel apare fibromul. 

Fibromul uterin subseros

Fibrom uterin subseros se formează la exteriorul uterului, iar atunci când crește foarte mult poate face uterul să pară mai mare pe o parte. Micile fibroame subseroase asimptomatice, de obicei, nu necesită nici un tratament și necesită doar monitorizate cu ultrasunete, în timpul unui consult ginecologic. Fibroamele mai mari pot deveni simptomatice.
Simptomele tipice ale fibroamelor subseroase sunt:
- Sângerări menstruale abundente, cauzate de dimensiunea mai mare a uterului.
- Simptome de presiune asupra organelor din apropiere, cel mai frecvent vezica urinară (frecvență urinară crescută) și rect (mișcări dificile/constipație).

Fibromul uterin submucos

Fibromul uterin submucos se dezvoltă la nivelul miometrului, adică în interiorul peretelui uterului. Fibromul submucos nu este prea des întâlnit, însă atunci când apare cauzează sângerări menstruale puternice, precum și probleme de fertilitate. Fibroamele submucoase au, de asemenea, mai multe riscuri de a afecta fertilitatea, atât prin faptul că este dificil ca pacienta să rămână însărcinată, cât și prin determinarea avorturilor spontane. Fibroamele submucoase pot fi îndepărtate printr-o histeroscopie, o metodă non-invazivă.

Fibromul uterin intraligamentar

Fibromul uterin intraligamentar apare la nivelul ligamentelor care susțin uterul, precum și la nivelul colului uterin. Acest tip de fibrom este rar. Tipul acesta de fibrom are tendința de a se comporta ca fibromul subseros, dar, în funcție de dimensiunea și poziția sa, poate provoca toate simptomele obișnuite asociate cu fibroamele:
- Sângerări abundente;
- Sângerări între ciclurile menstruale;
- Infertilitate și avorturi spontane.

 Fibromul pedunculat

Fibroamele pedunculate nu sunt considerate diferite de tipurile de mai sus, ci o variație a fibroamelor subserorale sau submucoase. Ele cresc în afara pereților uterini, în afara (subserosal) sau în interiorul (submucoasa) uterului.

Fibroamele subseroase pedunculate au de obicei simptome foarte ușoare, cu excepția cazului în care sunt foarte mari. Însă, fibroamele submucoase pedunculate pot avea simptome semnificative și pot provoca foarte des infertilitate.

Această clasificare a tipurilor de fibrom nu este perfectă și este limitată de faptul că majoritatea fibroamelor sunt suficient de mari pentru a se încadra în cel puțin două și uneori trei categorii. Însă această clasificare îi ajută pe medici să pună diagnosticul și să recomande tratamentul adecvat pentru fiecare pacientă în parte. Tratamentul se bazează de obicei pe aspectul predominant al fibromului, adică un fibrom intramural cu o porțiune submucoasă semnificativă poate fi tratat prin histeroscopie; un fibrom intramural/subserosal fără componentă submucoasă ar necesita pentru îndepărtare o laparoscopie.

Simptomele fibromului uterin

Simptomele diferă în funcție de amplasarea și dimensiunile tumorii. Dacă tumoarea este mică, atunci e posibil să nu dea semne deloc. De asemenea, dacă femeia intră la menopauză, tumoarea își reduce dimensiunile și simptomele sunt mai blânde.

Simptomele care apar din cauza fibromului uterin sunt:

  • Sângerări abundente la menstruație, precum și prezența cheagurilor de sânge
  • Durere în zona pelvină sau durere de spate
  • Dureri menstruale mai severe
  • Nevoia accentuată de urinare
  • Dureri în timpul contactului sexual
  • Menstruație care durează mai mult decât de obicei
  • Senzația de presiune la nivelul cavității abdominale inferioare
  • Umflarea sau mărirea abdomenului

Dacă te confrunți cu aceste simptome, mergi la medic pentru un consult ginecologic.

Cauzele și factorii de risc ai fibromului uterin

Deși cauza exactă a fibromului uterin nu este încă înțeleasă, cercetările sugerează că o predispoziție genetică este o cauză probabilă. Descendentele femeilor care au avut fibrom sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu acestea.  

Cauzele exacte ale fibromului uterin nu sunt cunoscute, însă medicii au decoperit că o serie de factori pot contribui la dezvoltarea acestuia.

  • Hormonii: estrogenul și progesteronul sunt hormoni produși de ovare. Aceștia determină regenerarea pereților uterului în timpul fiecărui ciclu menstrual, însă tot aceștia pot stimula apariția și dezvoltarea fibromului uterin.
  • Istoricul familial: dacă mama, sora sau bunica unei femei au avut fibrom uterin, există un risc mai mare ca și aceasta să aibă.
  • Sarcina: producția de estrogen și progesteron crește în sarcină, ceea ce înseamnă că fibromul are șanse mai mari să apară, dar se și dezvoltă mai rapid.
  • Kilogramele în plus și vârsta: risc crescut de apariție a fibromului există și la femeile supraponderale, precum și la cele cu vârste de peste 30 de ani.

Stabilirea diagnosticului de fibrom uterin

Atunci când o femeie prezintă simptome, cum ar fi durere, sângerare menstruală excesivă sau nevoia frecventă de a urina, primul pas ar trebui să fie o consultație ginecologică. În timpul consultului ginecologic, medicul folosește diferite metode pentru a examina dacă aceste semne de disconfort sunt atribuibile fibromului.
 
După o serie de întrebări (anamneză), medicul ginecolog efectuează de obicei un examen la palpare (fizică) și efectuează o ecografie. În cazul în care aceste prime verificări nu conduc la un diagnostic cert, vor fi necesare examinări suplimentare.

Important de menționat este că medicul ginecologul este cel care pune diagnosticul de fibrom uterin prin mai multe metode de testare și stabilește tratamentul de care este nevoie. 

Examinarea pelvină

Examinarea pelvină, care face parte din controlul de rutină la medicul ginecolog, este un mijloc de detectare a fibromului uterin. Medicul poate observa, prin palpare, anumite anomalii la nivelul formei uterului, sugerând prezența fbromului. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va recomanda alte teste.

Examinarea cu ultrasunete

Examinarea cu ultrasunete oferă medicului informații precise cu privire la uter, dar și la dimensiunile fibromului. Poate fi folosită și ecografia transvaginală, nu doar cea abdominală.

Alte tipuri de examinări pentru diagnosticarea fibromului uterin

Medicul poate recomanda, de asemenea, și un set complet de analize de sânge pentru a verifica dacă există alte probleme precum anemia ori afecțiuni ale glandei tiroide. RMN-ul poate fi folosit pentru aflarea precisă a locației și dimensiunilor fibromului. Histeroscopia poate fi, de asemenea, folosită pentru examinarea pereților uterului.

Evoluția fibromului uterin

Fibromul uterin nu este, în general, periculos, însă poate cauza disconfort și complicații.

Complicații ale fibromului uterin

La capitolul complicații, anemia este adesea întâlnită din cauza pierderilor mari de sânge din timpul menstruației. Fibromul submucos poate cauza infertilitate sau pierderea sarcinii prin avort spontan. Acest lucru se întâmplă în cazuri rare, însă nu trebuie neglijat riscul. 

Printre complicațiile fibromului se mai numără și:

  • Durere severă sau sângerare foarte abundentă care necesită o intervenție chirurgicală de urgență.
  • Răsucirea fibromului -- Acest lucru poate cauza blocarea vaselor de sânge care alimentează tumora. Este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală dacă se întâmplă acest lucru.
  • Infecții ale tractului urinar - Dacă fibromul apasă pe vezica urinară, este posibil ca pacientei să-i fie greu să-și golească complet vezica urinară.
  • Infertilitate, în cazuri rare.
     

Riscurile fibromului uterin în sarcină

Fibromul uterin poate crește și riscul de complicații în timpul sarcinii. Nașterea prematură sau ruptura de placentă sunt complicațiile care pot apărea din cauza fibromului uterin. De altfel, dacă fibromul blochează canalul de naștere sau pune copilul într-o poziție periculoasă, este posibil să ai nevoie de o operație cezariană.

Este posibil să ai sângerări abundente imediat după naștere.

Cum se tratează fibromul uterin?

Medicul va stabili planul de tratament în funcție de localizarea și dimensiunile tumorii, dar și în funcție de vârsta pacientei și starea sa generală de sănătate. La ora actuala este extrem de populara terapia de conservare a uterului, mai ales la femeile tinere, care isi doresc copii,  prin embolizarea fibromului uterin cu o formatiune fibromatoasa sau mai multe, de dimensiuni de aproximativ 1 – 2 cm.

Prin embolizarea fibromului uterin  vasele de sânge care iriga  fibromul sunt distruse prin caldura si se vor resorbi. Procedura este realizata de un medic radiolog interventionist ce aplica prin cateter, în artera uterină, particule speciale, biocompatibile care anuleaza functionarea  vaselor de sânge către fibrom.

Embolizarea fibromului uterin este o procedura scurta, ce dureaza intre  30 si 60 de minute și se poate  face doar cu anestezie locală, in cadrul unei spitalizari scurte de o zi si aproximativ 3 zile de recuperare post-interventional.

Tratamentul medicamentos pentru fibromul uterin

Există mai multe opțiuni de tratament medical disponibile. Tratamentul este recomandat doar de medicul specialist, după un consult ginecologic amănunțit, în timpul căruia se confirmă diagnosticul de fibrom.

Medicamentele pot fi folosite pentru a atenua simptomele. Pe de o parte, calmantele, de exemplu, pot fi prescrise pentru a atenua durerea. Simptomele de sângerare, pe de altă parte, necesită medicamente pe bază de hormoni care vizează nivelurile hormonale pentru a regla ciclul menstrual.

Tratamentul medicamentos pentru fibromul uterin reglează din punct de vedere hormonal organismul, pentru a reduce dimensiunile fibromului. Opțiunile de tratament medicamentos pentru reducerea durerilor și a sângerărilor includ antiinflamatoarele precum ibuprofenul, pilulele contraceptive și dispozitivele intrauterine pentru administrarea progesteronului. Aceste opțiuni de tratament reduc simptomele, însă nu și dimensiunile fibromului uterin.

Nivelurile ridicate de estrogen combinate cu nivelurile insuficiente de progesteron determină de obicei creșterea fibroamelor. Medicamentele pe bază de progesteron ajută la restabilirea unui echilibru hormonal sănătos și, prin urmare, pot atenua creșterea fibroamelor. În unele cazuri, progesteronul ajută, de asemenea, la micșorarea dimensiunii mioamelor. Pe lângă reducerea creșterii, ameliorează și simptomele durerii și ajută să mențină sub control sângerările abundente.

Analogii de GnRh sunt hormoni sintetici care reduc producția de estrogen în ovare, inducând o stare de menopauză artificială. Analogii de GnRh sunt utilizați pentru a diminua creșterea fibroamelor și în unele cazuri pot chiar să-i scadă cu 40% în dimensiune. De obicei, hormonii sunt injectați în țesutul muscular o dată pe lună. 

Din cauza efectelor secundare cunoscute, tratamentul prelungit cu analogii de GnRh nu este recomandat. Durata acestei terapii este de obicei limitată la 3-4 luni. Adesea, analogii de GnRh sunt prescriși împreună cu o intervenție chirurgicală planificată și au scopul de a reduce dimensiunea fibroamelor. Are potențialul beneficiu de a face o operație mai ușoară, de a diminua sângerarea intraoperatorie și de a face posibilă o miomectomie sau o histerectomie laparoscopică acolo unde nu ar fi fost anterior posibilă.
 

Tratamentul naturist pentru fibromul uterin

Există și metode naturiste care pot fi folosite pentru reducerea dimensiunilor fibromului uterin, dar și pentru ușurarea simptomelor cauzate de acesta. 

  • Uleiul de pește conține cantități mari de acizi grași Omega 3 care pot reduce inflamația din organism, împiedicând creșterea tumorii. O cantitate de 1.000 mg pe zi este mai mult decât suficientă în caz de fibrom uterin. 
  • Și uleiul din semințe de in este recomandat din aceleași motive ca și uleiul de pește. În acest caz, cantitatea indicată este de 1 lingură pe zi. 
  • Armurariul contribuie la detoxificarea ficatului, ajutând la reechilibrarea hormonală a organismului.
  • Uleiurile esențiale de cimbru și de salvie echilibrează din punct de vedere hormonal organismul. Studiile au dovedit că uleiul esențial de salvie este benefic pentru femeile cu probleme hormonale.
  • Frunzele de zmeur tonifică musculatura uterină și reduc fluxul sangvin din perioada menstruației. Ceaiul de zmeur este în special recomandat pentru tratarea afecțiunilor aparatului reproducător al femeii.
  • Unele studii recente sugerează că vitamina D ar putea fi, de asemenea, o armă potențial eficientă împotriva fibromului uterin.

Intervenția laparoscopică pentru fibromul uterin

Intervenția laparoscopică pentru îndepărtarea fibromului uterin implică o serie de mici incizii prin care o cameră, precum și ustensilele folosite pentru îndepărtarea tumorii, sunt introduse în corp. Această intervenție nu lasă cicatrici mari și este preferată de majoritatea femeilor.

Avantajele și dezavantajele intervenției laparoscopice pentru fibrom uterin

Principalul avantaj al intervenției laparoscopice pentru îndepărtarea fibromului uterin constă în faptul că cicatricele rămase în urma operației sunt foarte mici, dar și în faptul că recuperarea după intervenție este rapidă, așa că nu e nevoie de spitalizare pentru o perioadă îndelungată. 

În ceea ce privește dezavantajele, medicii susțin că una din 350 de femei care apelează la intervenția laparoscopică suferă de un tip de cancer denumit sarcom uterin, care nu prezintă simptome și de cele mai multe ori nu este depistat înainte de intervenție. În cazul acestor femei, intervenția laparoscopică nu face altceva decât să împrăștie țesuturile canceroase în zona pelvină și în cea abdominală.

Recuperarea după intervenția laparoscopică pentru fibrom uterin

Recuperarea după intervenția laparoscopică pentru fibrom uterin este foarte rapidă, cele mai multe paciente părăsind spitalul chiar în ziua intervenției. În unele cazuri este recomandată o zi de internare. Întrucât inciziile sunt foarte mici, disconfortul post-operatoriu este minim, iar cicatricile sunt aproape insesizabile după vindecarea rănilor.

Intervenția chirurgicală pentru fibromul uterin

Intervenția chirurgicală pentru fibromul uterin, denumită și miomectomie, presupune realizarea unei incizii în zona abdominală, pentru a avea acces la nivelul uterului astfel încât fibromul să fie îndepărtat. În cazuri foarte grave, medicul poate considera histerectomia (n.r. îndepărtarea uterului) o opțiune.

Avantajele și dezavantajele intervenției chirurgicale pentru fibrom uterin

Miomectomia, spre deosebire de histeroctomie, îndepărtează doar fibromul uterin, nu întreg uterul, ceea ce înseamnă că femeia poate avea în continuare copii. În ceea ce privește dezavantajele intervenției chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor, hemoragia este unul dintre acestea. 

Hemoragia apare în special în cazul tumorilor de dimensiuni mari. Un alt dezavantaj constă în apariția cicatricilor la nivelul uterului, care afectează fertilitatea. Șansele ca tumoarea să reapară sunt de 30% așa că intervenția chirurgicală nu garantează succesul pe o perioadă îndelungată.

Riscurile tratamentului chirurgical pentru fibromul uterin

Riscurile tratamentului chirurgical pentru tratarea fibromului uterin sunt: apariția cicatricilor la nivelul uterului, despre care se știe că pot afecta fertilitatea, hemoragiile în cazul tumorilor mari precum și reapariția fibromului uterin din cauza că micile tumori nu sunt detectate în timpul intervenției.

Momentul oportun pentru intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea fibromului uterin este recomandată în general în cazul femeilor care își doresc să rămână însărcinate, întrucât tratamentul medicamentos afectează fertilitatea. După miomectomie șansele de a rămâne însărcinată cresc. Miomectomia este recomandată dacă anemia nu poate fi tratată, dacă durerea abdominală nu este redusă prin tratament sau dacă tumoarea a modificat peretele uterului.

Recuperarea după intervenția chirurgicală

În cazul intervenției chirurgicale care nu este realizată laparoscopic este nevoie de 4-6 săptămâni de recuperare și de câteva zile de spitalizare.

Cum afectează fibromul uterin viața socială, psihică și sexuală a femeii?

Fibromul uterin poate cauza dureri severe în timpul menstruației, afectând activitățile sociale ale femeii și calitatea vieții în general. Depresia și anxietatea pot apărea, de asemenea, pe fondul disconfortului sau al durerilor cauzate de fibromul uterin. Și viața sexuală este afectată de simptomele fibromului uterin, având în vedere durerea în timpul raporturilor sexuale. 

Pentru unele femei cu fibrom uterin, relațiile sexuale nu sunt dureroase. Pentru altele însă, raportul sexual este dureros. Prin urmare, această imprevizibilitate în relațiile sexuale poate crea îngrijorări cu privire la funcția sexuală și la modul în care corpurile și relațiile vor fi afectate pe termen lung.
 
În timp ce statisticile arată că tratamentele pentru fibrom au, în general, succes în controlul multora simptome, funcția sexuală în urma tratamentelor chirurgicale pentru fibrom poate fi pusă în pericol. De remarcat, există o controversă în literatura medicală cu privire la calitatea vieții și funcției sexuale în urma tratamentului chirurgical al fibroamelor 3.
 
O serie de studii legate de histerectomie și sănătatea sexuală feminină au determinat cercetătorii să concluzioneze că tratamentul chirurgical pentru fibrom duce automat la tulburări ale funcției sexuale. S-a demonstrat că histerectomiile afectează orgasmul și contribuie la disfuncţia sexuală.
 
Pentru a sprijină persoanele care au fibrom uterin simptomatic, medicii, trebuie să înțeleagă impactul mare pe care fibroamele îl au asupra femeilor.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Uterine Fibroids 
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/uterine-fibroids/uterine-fibroids
Association between vitamin D and uterine fibroids: a study protocol of an open-label, randomised controlled trial
OASH - Uterine fibroids
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids
BMJ - Association between vitamin D and uterine fibroids: a study protocol of an open-label, randomised controlled trial
https://bmjopen.bmj.com/content/10/11/e038709
Studiul „Association between vitamin D and uterine fibroids: a study protocol of an open-label, randomised controlled trial”, apărut în BMJ Open 2020;10:e038709. doi: 10.1136/bmjopen-2020-038709, autori: Sheng B., Song Y., Liu Y. et al.
NCBI - Vitamin D and Uterine Fibroids - Review of the Literature and Novel Concepts
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073230/

Studiul „Vitamin D and Uterine Fibroids—Review of the Literature and Novel Concepts”, apărut în Int J Mol Sci. 2018 Jul; 19(7): 2051; doi: 10.3390/ijms19072051, autori: Michał Ciebiera et al.
Studiul „The effect of myoma uteri and myomectomy on sexual function”, publicat în The journal of sexual medicine, în 2009, autori: Devrim Ertunc, Roza Uzun, Ekrem C Tok, Arzu Doruk, Saffet Dilek
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19040618

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0