Fibromul uterin, o cauza a infertilitatii

Fibroamele uterine sunt întâlnite frecvent la femei și pot influența fertilitatea în multe feluri. Iată ce e bine să știi despre relația dintre fibromul uterin și infertilitate și când să mergi la un consult ginecologic.

Fibroamele uterine au legătură cu infertilitatea, deoarece pot afecta contactul dintre spermatozoid și ovul, pot influența faptul că embrionul se poate implanta sau nu în uter, pot influența dacă sarcina poate sau nu să continue și pot influența dezvoltarea și poziționarea bebelușului. De aceea, dacă ai simptome care ar putea indica prezența unui fibrom uterin (menstruații abundente și dureroase, durere pelviană și la contact sexual etc.), recomandarea noastră este să mergi la un consult ginecologic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Ce sunt fibroamele uterine?

Fibroamele uterine sunt tumori benigne (necanceroase) ale țesutului muscular din interiorul uterului. Fibromul uterin se mai numește și miom uterin sau leiomiom uterin. Fibroamele apar când o singură celulă musculară din peretele uterului se multiplică și se dezvoltă pentru a forma o tumoră sau formațiune care este necanceroasă.

Fibroamele pot modifica forma sau dimensiunea uterului pacientei și uneori și cervixul (colul uterin, adică partea inferioară a uterului). Femeile au, de regulă, mai mult de un singur fibrom uterin. În funcție de localizare, de dimensiunea și de numărul fibroamelor, pot să existe sau nu simptome și poate fi necesar sau nu tratamentul.

Fibroamele apar la un procent destul de mare de femei aflate la vârsta fertilă, însă cauza exactă a acestor tumori necanceroase este neclară. Oamenii de știință spun că ar putea fi o combinație de factori genetici, hormonali și de mediu.

Poate fibromul uterin să reducă fertilitatea?

Statisticile din țara noastră arată că aproape 50% dintre femeile cu vârste între 21 și 49 de ani care merg la medicul ginecolog sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Dimensiunea fibroamelor și localizarea lor determina dacă acestea influențează sau nu fertilitatea pacientei. De pildă, există fibroame care se formează în interiorul cavitații uterine (submucoase) sau fibroame foarte mari (de peste 6 cm în diametru), formate în peretele uterului (intramurale).

Cele mai multe femei cu fibroame uterine nu vor fi fertile. Din acest motiv, femeile cu această afecțiune și partenerii lor ar trebui evaluați în detaliu, pentru ca medicul să descopere la timp alte probleme asociate cu fertilitatea, înainte ca fibroamele uterine să poată fi tratate. Un medic specialist în infertilitate poate fi de ajutor, pentru a evalua situația și pentru a ști dacă fibroamele uterine împiedică sau afectează în vreun fel procesul de concepție.

Localizarea unui fibrom uterin contează când este vorba despre infertilitate

O analiză sistematică incluzând 22 de studii observaționale și un studiu controlat randomizat a raportat reducerea fertilității în rândul femeilor cu fibroame uterine, mai ales în asociere cu tehnologiile de reproducere asistată. Analiza aceasta sugerează că localizarea fibroamelor uterine poate conta foarte mult.

De exemplu, femeile cu fibroame subseroase nu păreau a fi mai puțin fertile decât femeile care nu aveau deloc fibroame la nivelul uterului. Cu toate acestea, femeile cu fibroame submucoase (cu sau fără fibroame intramurale) au avut o reducere a fertilității și un risc crescut de pierdere a sarcinii în comparație cu femeile care nu sufereau de fibroame uterine.

Fibroamele submucoase reduc rata de obținere a unei sarcini

Cum spuneam, fibroamele uterine sunt foarte comune (aproximativ 50% dintre femeile de la noi din țară, potrivit unei statistici din 2015, este posibil să le aibă), însă simpla lor prezență poate să nu cauzeze neapărat infertilitate.

Există mai multe tipuri de fibrom uterin:

- subseros sau fibromul care s-a extins mai mult de 50% în afara uterului (fibromul subseros este cel în exteriorul peretelui uterin)
- intramural, caz în care majoritatea fibromului este în interiorul peretelui muscular al uterului (fibromul intramural se găsește în straturile musculare ale peretelui uterin)
- submucos sau când fibromul pătrunde în cavitatea uterină.

Fibroamele submucoase sunt tipul de formațiune despre care s-a demonstrat în mod clar că reduce rata de apariție a sarcinii, iar îndepărtarea lor va dubla rata de succes în ce privește sarcina. În unele cazuri, simpla îndepărtare chirurgicală a fibroamelor uterine submucoase rezolvă infertilitatea. De multe ori, dar nu întotdeauna, acest tip de fibrom uterin poate cauza menstruații abundente sau sângerări între două menstruații.

Pe de altă parte, există unele controverse în ceea ce privește fibroamele intramurale, caz în care tumorile mai mari pot avea un impact asupra fertilității pacientei și pot necesita o intervenție, pentru a fi îndepărtate. Fibroamele subseroase nu afectează sarcina.

Un consult ginecologic este necesar dacă ai simptome

Cel mai important este să mergi la un consult ginecologic, pentru ca medicul să te examineze cu atenție, pentru a determina dacă ai fibrom uterin și dacă este necesară îndepărtarea pe cale chirurgicală. Printre simptomele unui fibrom uterin se numără menstruațiile abundente și sângerări între menstruații, durere la contact sexual, presiune pelviană, tulburări urinare și de tranzit instestinal.

În concluzie, oamenii de știință sunt, în general, de acord că fibroamele uterine submucoase afectează în mod negativ fertilitatea. Fibroamele intramurale care depășesc o anumită dimensiune (sunt mai mari de 4 cm), chiar și fără deformarea cavitații uterului, pot să influențeze în mod negativ fertilitatea. Chiar și așa, prezența mioamelor sau fibroamelor subseroase are puțin de-a face cu fertilitatea sau nu au niciun efect asupra fertilității. Experții sunt de părere că mioectomia (extirparea fibroamelor) pare să aibă un efect în ce privește îmbunătățirea fertilității în unele cazuri.

Care sunt factorii de risc pentru infertilitate?

Acești factori cresc riscul de infertilitate atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților:

  • Vârsta de peste 35 de ani pentru femei și de peste 40 de ani pentru bărbați;
  • Diabetul;
  • Tulburările de alimentație, inclusiv anorexia nervoasă și bulimia;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Expunerea la toxine din mediu, cum ar fi plumbul și pesticidele;
  • Exercițiile fizice excesive;
  • Radioterapia sau alte tratamente pentru cancer;
  • Bolile cu transmitere sexuală;
  • Fumatul;
  • Stresul;
  • Abuzul de substanțe;
  • Probleme de greutate (atât obezitate cât și subgreutate).

În afară de aceștia, alți factori de risc care pot contribui la infertilitatea feminină sunt menstruația anormală, trompele uterine blocate, diferite afecțiuni (boala inflamatorie pelvină, boala celiacă, boala renală, sindromul ovarului polichistic, sindromul Cushing). Alți factori pentru infertilitatea masculină sunt și varicocelul, fibroza chistică, numărul scăzut de spermatozoizi, nivelul scăzut de testosteron, ejacularea retrogradă.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med – Infertility and uterine fibroids
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26856931/
Studiul „Infertility and uterine fibroids”, apărut în Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2016, 34:66-73. doi: 10.1016/j.bpobgyn.2015.12.001, autori: Leonidas I Zepiridis et al.
American Society for Reproductive Medicine – Fibroids and Fertility 
https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/fibroids-and-fertility/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0