Fibromul uterin, o cauza a infertilitatii

Fibroamele uterine sunt intalnite frecvent la femei si pot influenta fertilitatea in multe feluri. Ele pot afecta contactul dintre spermatozoid si ovul, pot influenta faptul ca embrionul se poate implanta sau nu in uter, pot influenta daca sarcina poate sau nu sa continue si pot influenta dezvoltarea si pozitionarea bebelusului.

Ce sunt fibroamele uterine?

Fibroamele uterine sunt tumori benigne (necanceroase) ale tesutului muscular din interiorul uterului. Fibromul se mai numeste si miom uterin sau leiomiom uterin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fibroamele apar cand o singura celula musculara din peretele uterului se multiplica si se dezvolta pentru a forma o tumora sau formatiune care este necanceroasa.

Fibroamele pot modifica forma sau dimensiunea uterului pacientei si uneori si cervixul (colul uterin, adica partea inferioara a uterului).

Femeile au, de regula, mai mult de un singur fibrom uterin. In functie de localizare, de dimensiunea si de numarul fibroamelor uterine, pot sa existe sau nu simptome si poate fi necesar sau nu tratamentul.

Fibroamele apar la un procent destul de mare de femei aflate la varste fertile, insa cauza exacta a acestor tumori necanceroase este neclara. Oamenii de stiinta spun ca ar putea fi o combinatie de factori genetici, hormonali si de mediu.

Pot fibroamele uterine sa reduca fertilitatea?

Statisticile din tara noastra arata ca aproape 50% dintre femeile cu varste intre 21 si 49 de ani care merg la medicul ginecolog sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Dimensiunea fibroamelor si localizarea lor determina daca acestea influenteaza sau nu fertilitatea pacientei. De pilda, exista fibroame care se formeaza in interiorul cavitatii uterine (submucoase) sau fibroame foarte mari (de peste 6 cm in diametru), formate in peretele uterului (intramurale).

Cele mai multe femei cu fibroame uterine nu vor fi fertile. Din acest motiv, femeile cu aceasta afectiune si partenerii lor ar trebui evaluati in detaliu, pentru ca medicul sa descopere la timp alte probleme asociate fertilitatii, inainte ca fibroamele uterine sa poata fi tratate. Un medic specialist in infertilitate poate fi de ajutor, pentru a evalua situatia si pentru a sti daca fibroamele uterine impiedica sau afecteaza in vreun fel procesul de conceptie.

Localizarea fibroamelor conteaza cand este vorba despre infertilitate

O analiza sistematica ce a inclus 22 de studii observationale si un studiu controlat randomizat a raportat reducerea fertilitatii in randul femeilor cu fibroame uterine, mai ales in asociere cu tehnologiile de reproducere asistata. Analiza aceasta sugereaza ca localizarea fibroamelor uterine poate conta foarte mult.

De exemplu, femeile cu fibroame subseroase nu pareau a fi mai putin fertile decat femeile care nu aveau deloc fibroame la nivelul uterului. Cu toate acestea, femeile cu fibroame submucoase (cu sau fara fibroame intramurale) au avut o reducere a fertilitatii si un risc crescut de pierdere a sarcinii in comparatie cu femeile care nu sufereau de fibroame uterine.

Printre cele mai intalnite cauze ale infertilitatii

Fibroamele uterine sunt foarte comune (aproximativ 50% dintre femeile de la noi din tara, potrivit unei statistici din 2015, este posibil sa le aiba), insa simpla lor prezenta poate sa nu cauzeze neaparat infertilitate.

Exista mai multe tipuri de fibroame uterine:

- subseros sau fibromul care s-a extins mai mult de 50% in afara uterului (fibromul subseros este cel in exteriorul peretelui uterin)

- intramural, caz in care majoritatea fibromului este in interiorul peretelui muscular al uterului (fibromul intramural se gaseste in straturile musculare ale peretelui uterin)

- submucos sau cand fibromul patrunde in cavitatea uterina.

Fibroamele submucoase sunt tipul de formatiune despre care s-a demonstrat in mod clar ca reduce rata de aparitie a sarcinii, iar indepartarea lor va dubla rata de succes in ce priveste sarcina.

In unele cazuri, simpla indepartare chirurgicala a fibroamelor uterine submucoase rezolva infertilitatea. De multe ori, dar nu intotdeauna, fibroamele submucoase pot cauza menstruatii abundente sau sangerari intre doua menstruatii.

Pe de alta parte, exista unele controverse in ceea ce priveste fibroamele intramurale, caz in care tumorile mai mari pot avea un impact asupra fertilitatii pacientei si pot necesita o interventie, pentru a fi indepartate. Fibroamele subseroase nu afecteaza sarcina.

Cel mai important este sa mergi la medicul tau ginecolog, care te va examina cu atentie, pentru a determina daca ai sau nu fibroame uterine si daca este necesara indepartarea acestora pe cale chirurgicala.

Oamenii de stiinta sunt, in general, de acord ca fibroamele uterine submucoase afecteaza in mod negativ fertilitatea. Fibroamele intramurale care depasesc o anumita dimensiune (sunt mai mari de 4 cm), chiar si fara deformarea cavitatii uterului, pot sa influenteze in mod negativ fertilitatea. Chiar si asa, prezenta mioamelor sau fibroamelor subseroase are putin de-a face cu fertilitatea sau nu au niciun efect asupra fertilitatii. Expertii sunt de parere ca mioectomia (extirparea fibroamelor) pare sa aiba un efect in ce priveste imbunatatirea fertilitatii in unele cazuri.

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • Studiul "Do uterine fibroids cause infertility and should they be removed to increase fertility?", publicat in BMJ in 2009, autor Cynthia Farquhar.
  • UCLA Health - http://obgyn.ucla.edu/infertility
  • Lucrarea "Infertility and uterine fibroids", publicata in 2015 in Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, autori: Leonidas I. Zepiridis, Grigoris F.Grimbizis, Basil C. Tarlatzis.
  • American Society for Reproductive Medicine - https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/fibroids-and-fertility/

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0