Fibromul uterin în sarcină: simptome, complicații și prevenție

De obicei, un fibrom uterin apărut în sarcină nu îi afectează semnificativ dezvoltarea, dar în unele cazuri poate provoca daune grave. Un consult ginecologic este necesar când apar simptome care pot indica prezența unui fibrom.

Deși diabetul gestațional și hipertensiunea arterială sunt probleme comune pe care medicii le diagnostichează în timpul sarcinii, la 1% până la 10% dintre gravide se constată în timpul unei ecografii prenatale că au fibroame uterine. 40% dintre femeile până în 35 de ani pot dezvolta un fibrom uterin. 

Fibromul, numit și leiomiom, este o tumoare necanceroasă care crește în uter. Se întâmplă frecvent ca femeile să aibă fibroame, dar, în cazuri grave, acestea pot afecta sarcina sau fertilitatea.

În majoritatea situațiilor, femeile care suferă de fibrom nu își dau seama că îl au, deoarece formațiunea este prea mică pentru a duce la complicații vizibile. Cu toate acestea, fibroamele mai mari pot afecta concepția, dezvoltarea fetală sau nașterea, de aceea este indicat un consult ginecologic pentru a se lua apoi deciziile de tratament.

Care sunt simptomele de fibrom uterin în sarcină?

Fibromul uterin trece adesea neobservat, deoarece nu întotdeauna vine cu semne sau simptome clare. La femeile care nu au simptome, principala indicație a fibroamelor este sângerarea anormală (sub formă de sângerare menstruală abundentă sau pe termen lung).

Simptomele tipice ale fibromului în timpul sarcinii includ:

  • crampe severe, similare crampelor menstruale
  • durere răspândită și un fel de tensiune în stomac
  • probleme de digestie, cum ar fi constipația  
  • necesitate crescută de a urina, în cazul în care fibromul exercită presiune asupra vezicii urinare.

De asemenea, femeile pot întâmpina dificultăți la urinare sau dureri de spate, dar aceste simptome sunt relativ puțin frecvente.

Cum este afectată sarcina de un fibrom?

De obicei, fibromul nu afectează semnificativ sarcina. Cu toate acestea, prezența unui fibrom poate uneori să provoace pierderea sarcinii sau să ducă la un travaliu timpuriu, la ruperea prematură a membranelor fetale (ceea ce duce la ruperea precoce a apei), hemoragie cu puțin timp înainte de naștere, obstrucționarea travaliului, hemoragie după naștere, necroză, perturbând aportul de sânge sau ducând la distrugerea celulelor.

Prezența unui fibrom poate împiedica apariția unei sarcini, provocând infertilitate. Oamenii de știință încearcă să afle cum se întâmplă acest lucru, considerând că mărimea și poziția fibroamelor determină amploarea efectului lor asupra organismului.

Fibroamele pot afecta concepția prin obstrucționarea trompelor uterine (canalele prin care trece un ovul înainte ca un spermatozoid să îl fertilizeze). E posibil ca un ovul fecundat să nu se poată atașa de peretele uterin în cazul existenței unui fibrom uterin.

Cum se tratează fibromul uterin în sarcină?

Medicul poate recomanda diverse proceduri chirurgicale pentru tratarea fibroamelor în sarcină. 

Miomectomie

În cazurile în care fibroamele sunt deosebit de mari și pot avea implicații critice, chirurgul poate efectua o miomectomie, eliminând fibromul chiar în timpul sarcinii. Cu toate acestea, procedura este efectuată rar, deoarece operația poate duce la complicații suplimentare.

Îndepărtarea fibromului în timpul operației de cezariană

Îndepărtarea fibroamelor în timpul unei operații de cezariană devine din ce în ce mai frecventă, deși, totuși, rămâne o procedură riscantă. Drept urmare, are loc numai dacă este într-adevăr necesară. Dacă este posibil, cea mai sigură opțiune este ca femeia să aștepte până la naștere pentru a elimina aceste formațiuni.

Histerectomie

Histerectomia este în prezent principala procedură pe care chirurgii o efectuează pentru a îndepărta fibroamele, deoarece este singurul tratament complet eficient și care elimină riscul de reapariție a fibroamelor. Cu toate acestea, întrucât în timpul unei histerectomii se îndepărtează uterul, sarcina nu va mai fi posibilă în cazul femeilor care trec prin această operație.

Cum se pot preveni fibroamele?

Dacă medicul identifică fibroamele înainte de concepție, le poate trata înainte ca femeia să rămână însărcinată. Cu toate acestea, tratamentele disponibile sunt temporare și s-ar putea să nu fie eficiente. În acest caz, se recomandă terapie hormonală, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea fibromului, un tratament cu ultrasunete de mare intensitate, embolizarea fibromului uterin (o procedură care restricționează vasele care furnizează sânge fibroamelor).

Tratamentele cu hormoni includ diferite contraceptive, cum ar fi pastilele și implanturile, sau administrarea hormonilor care eliberează gonadotropină (GnRH), de obicei sub formă de injecție.

Sunt disponibile diferite contraceptive hormonale, însă specialiștii din domeniul sănătății recomandă în prezent utilizarea dispozitivului intrauterin de levonorgestrel pentru fibroame, deoarece are cele mai puține efecte secundare. Cu toate acestea, oamenii de știință încă cercetează modul în care funcționează contraceptivele hormonale împotriva fibroamelor, deoarece nu există în prezent suficiente cunoștințe despre acest subiect.

Leuprorelina GnRH poate fi o soluție temporară eficientă, deoarece poate micșora fibroamele, ducând la o scădere a dimensiunii uterului. Cu toate acestea, femeile nu pot lua acest tratament mai mult de 6 luni din cauza efectelor secundare.

Este posibil ca femeile să poată reduce riscul de a dezvolta fibroame prin menținerea unei diete echilibrate și minimizarea timpului petrecut în mediile poluate. Produsele alimentare îndulcite, extrem de prelucrate și conservate artificial pot crește riscul de a dezvolta fibroame.

Când e cazul să mergi la un consult ginecologic?

În majoritatea cazurilor, fibroamele nu sunt dăunătoare, dar e bine ca o femeie care dorește să aibă un copil și este îngrijorată că ar putea avea un fibrom să meargă la un consult de specialitate. Femeile cu fibroame diagnosticate care rămân însărcinate trebuie să informeze medicul despre această afecțiune. Medicul poate apoi să monitorizeze orice implicații în timpul dezvoltării fetale și să trateze simptomele incomode.

Indiferent de existența unei sarcini, este important să mergi la medic dacă te confrunți cu o sângerare anormală severă, deoarece acest lucru poate duce la anemie cu deficiență de fier sau alte complicații.

O privire generală asupra fibroamelor

Fibromul uterin este o problemă frecventă, experții estimând că afectează 40–80% dintre femei. De cele mai multe ori, aceste formațiuni necanceroase nu vor avea niciun efect și nu vor necesita tratament, dar în unele cazuri pot afecta fertilitatea.

Perspectiva pentru femeile însărcinate cu fibroame variază mult de la o femeie la alta. Dacă fibroamele prezintă un risc pentru sănătatea sarcinii, femeia poate necesita o intervenție chirurgicală. Singurul tratament definitiv pentru fibroame este histerectomia. Prin urmare, dacă femeile se confruntă cu apariția fibroamelor în timpul sarcinii, ar trebui să aștepte până la naștere, dacă este posibil, și abia apoi să primească tratament pentru eliminarea acestor formațiuni.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Contemporary Management of Fibroids in Pregnancy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2876319/
NHS - Fibroids complications
https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/complications/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0