Cele mai eficiente metode contraceptive

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală
Cum te protejezi înainte de sex
Ce înseamnă sex sănătos
Ce metode contraceptive poți folosi

Prezervativul
-Cum alegi prezervativul 
- Mărimea prezervativului
- În funcție de materialul din care este confecționat
- Cu arome 
Cum utilizezi corect prezervativul

Cum previi o sarcină nedorită
-Diafragma
-Steriletul
-Spermicidele
-Contraceptivele injectabile
-Pilula contraceptivă
-Pilula combinată
-Pilula monohormonală
-Inelul contraceptiv
-Plasturele hormonal
-Implantul contraceptiv
-Contracepția permanentă
-Metoda calendarului

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală
-Sifilisul
-Gonoreea 
-Chlamydia
-Herpesul genital 
-Trichomonas 
-HPV
-HIV

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală 

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) se referă la afecțiunile care se  transmit de la o persoană la alta prin contact sexual neprotejat. Poți contracta o afecțiune sexuală prin relații sexuale vaginale, anale sau orale neprotejate cu cineva care are o infecție sexuală. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Potrivit statisticilor, riscul de a contracta o boală cu transmitere sexuală  este mai mare în cazul tinerilor cu vârsta între 18 și 30 de ani, iar România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul infecțiilor cu sifilis. Este de asemenea important ca femeile însărcinate să practice sexul protejat întrucât bolile cu transmitere sexuală pot afecta fătul (pot fi fatale pentru făt sau pot avea consecințe asupra acestuia pe termen lung).

Cum te protejezi înainte de sex

Iată câțiva pași pe care îi poți face pentru a reduce riscul de boli cu transmitere sexuală înainte de a face sex:

  • limitează-ți numărul de parteneri sexuali;
  • vorbește sincer cu partenerul despre istoria voastră  sexuală;
  • fă-ți analizele împreună cu partenerul, înainte de a face sex;
  • evită să faci sex atunci când ești sub influența alcoolului sau a drogurilor;
  • vaccinează-te împotriva Virusul Papiloma (HPV) și hepatitei B.

Să ai o discuție despre sănătatea sexuală cu partenerul tău este esențială, dar nu toți cei cu infecții cu transmitere sexuală știu că sunt infectați. Acesta este motivul pentru care este atât de important să îți faci analizele înainte de a face sex cu un partener nou.

Dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune sexuală, spune-i partenerului. Astfel puteți lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la posibilul risc. De asemenea, ar trebui să îți întrebi în mod explicit partenerul tău dacă are (sau a avut) o boală cu transmitere sexuală.

Ce înseamnă sex sănătos? 

Să faci sex sănătos înseamnă să folosești o barieră din latex sau poliuretan pentru toate formele de sex. Unele boli se pot transmite prin sex oral sau sex anal. Acest lucru presupune:

  • să folosești prezervativ masculin sau feminin pentru actul sexual;
  • să folosești prezervativ pentru sex oral;
  • să folosești mănuși pentru penetrare manuală.

Dușul după sex poate ajuta la eliminarea infecțiilor de pe piele. Femeile, în special, ar trebui să urineze după sex. Acest lucru poate reduce riscul de infecții ale tractului urinar.

Ce metode contraceptive poți folosi 

Metodele contraceptive sunt folosite pentru prevenirea unei sarcini nedorite și, în cazul prezervativului, și pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Fiecare femeie ar trebui să își aleagă metoda contraceptivă în funcție de nevoile și dorințele sale. Opinia medicului este, de asemenea, importantă atunci când vine vorba despre alegerea metodei de contracepție cea mai potrivită pentru organismul tău. Toate metodele contraceptive au avantaje și dezavantaje așa că, în prima fază, trebuie să te informezi pentru a putea lua cea mai înțeleaptă decizie cu privire la contracepție.

Prezervativul

Eficiența prezervativului în caz de sarcină este de peste 85%, iar marele avantaj al acestei metode de contracepție constă în faptul că oferă protecție și împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Prezervativul face parte din categoria metodelor de contracepție de tip barieră. Acesta este realizat dintr-un material flexibil, elastic și totodată extrem de rezistent. Acesta îmbracă penisul în timpul actului sexual cu scopul de a împiedica transportul spermatozoizii la ovul.

Prezervativul poate fi folosit complementar altor metode de contracepție, cu scopul de a proteja strict de bolile ce se pot transmite prin contact sexual precum hepatita C sau HIV. În plus, poate fi cumpărat de oriunde, fără să necesite o  prescripție medicală. Prezervativul este de unică folosință, trebuie pus înainte ca penisul să intre în contact cu vaginul, trebuie verificată data de expirare și să poarte marca CE. 

Cum alegi prezervativul

Găsirea prezervativului potrivit este importantă  pentru viața ta sexuală, dar și pentru liniștea și confortul tău. Având in vedere că există mai multe mărimi și tipuri de prezervative, atunci când alegi un prezervativ trebuie să ai în vedere mai multe variabile.

Mărimea prezervativului

Este una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să o ai în vedere atunci când vrei să cumperi un prezervativ. Dincolo de material, textură sau arome, trebuie să te asiguri că atunci când o să-l folosești nu va exista riscul să alunece (în cazul în care este prea larg) sau să se rupă (în cazul în care este prea strâmt). Mărimea medie a penisului în stare de erecție este undeva între 12.7 și 17.78 cm lungime și 8.89 cm până la 15.24 cm în ceea ce privește circumferința. 

În ceea ce privește dimensiunile prezervativului, atât ISO (Organization for Standardization), cât și ASTM (American Society for Testing and Materials) stabilesc lungimea minimă pentru un prezervativ la aproximativ 16 cm. Majoritatea au aproximativ 17.78 centimetri, iar multe tipuri au un spațiu suplimentar în vârf, „rezervor”, pentru a prinde materialul seminal. Dacă prezervativul tău nu are unul, atunci este recomandat să lași liber un centimetru din vârful prezervativului pentru a îndeplini acest scop.

Unii producători oferă prezervative în mai multe dimensiuni. Așadar, pentru a te asigura că vei lua mărimea potrivită și că te vei simți și bine este indicat să faci o măsurare. Dacă o faci, majoritatea experților sugerează să o faci în timp ce penisul tău este în erecție. Experții spun că majoritatea prezervativelor vor funcționa bine pentru majoritatea bărbaților. Dar dacă tu nu te simți bine cu cel ales de tine, atunci experimentează diverse mărimi. 

Materialul din care e confecționat prezervativul

Unele prezervative sunt tratate cu spermicide, în timp ce altele conțin un lubrifiant menit să prelungească plăcerea ambilor parteneri. Apoi mai există categoria celor fabricate dintr-un latex special, cu rezistență crescută la frecare, sau categoria cu striații, menite să crească factorul de plăcere.

Cu arome

O altă caracteristică este gustul prezervativului. Gustul autentic de latex n-are nimic excitant în el, de aceea, producătorii au început să creeze și să producă în serie prezervative cu cele mai plăcute arome: cola, struguri, căpșuni, banane sau cireșe. Alte lucruri de care să ții cont atunci când alegi un prezervativ:

  • Evită prezervativele cu spermicid. Nu s-au dovedit mai eficiente decât un prezervativ clasic și, în plus, au un  termen de garanție mult mai mic.
  • În cazul în care ești alergic la latex, încearcă un prezervativ sintetic , care este fabricat din poliuretan.
  • Pentru prezervativele din latex, folosește exclusiv lubrifiant pe bază de apă. 

Utilizarea corectă a prezervativului

Atunci când folosești prezervativul masculin rata de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală este de aproximativ 95%. Când utilizezi prezervative și alte bariere pentru un sex mai sigur, este important să urmezi instrucțiunile de pe cutie. Utilizarea corectă a prezervativelor le face mai eficiente. Urmează și aceste precauții de siguranță atunci când utilizezi prezervative:

  • verifică data de expirare;
  • asigură-te că poartă marca CE;
  • asigură-te că pachetul de prezervative are o bulă de aer, ceea ce arată că nu a fost perforat;
  • pune prezervativul corect;
  • folosește lubrifiant care este compatibil cu prezervativul în timpul actului sexual;
  • nu reutiliza niciodată un prezervativ.

Prezervativul feminin

Ca și prezervativul destinat bărbaților, și cel feminin reprezintă o metodă de contracepție de barieră. Prezervativul feminin este introdus în vagin, acoperind pereții acestuia astfel încât să blocheze pătrunderea spermei. Eficiența prezervativului feminin este de 79%.

Cum previi o sarcină nedorită

Pentru a evita să rămâi însărcinată există numeroase metode, pe lângă prezervativ. Acestea sunt foarte diverse și nu sunt (cu mici excepții) 100% sigure. Înainte de a opta pentru oricare dintre ele este necesar să te consulți cu un medic, întrucât numai acesta ți le poate recomanda pe cele mai adecvate stării de sănătate și stilului tău de viață. Cele mai cunoscute metode de contracepție sunt:

Diafragma

Diafragma contraceptivă este o metodă de contracepție de barieră cu eficiență de 88%. Aceasta are forma unei cupe flexibile, care se introduce în vagin alături de un gel spermicid, cu scopul de a împiedica pătrunderea spermei în canalul uterin. În urma unui consult, medicul va stabili dimensiunile pe care diafragma trebuie să le aibă și aceasta se va potrivi la fix. Diafragma poate fi introdusă atât înainte de actul sexual, cât și cu 24 de ore înaintea acestuia. Pentru a îi spori însă eficiența, diafragma ar trebui folosită neapărat cu spermicid și scoasă abia la 6 ore după actul sexual. Aceasta trebuie verificată o dată la 12 luni, iar după naștere sau avort, diafragma trebuie schimbată. În cazul folosirii incorecte, pot apărea cistite

Steriletul 

 
 

Este un dispozitiv care este introdus în uter și previne  ovulul  fecundat să ajungă în uter. Unele sterilete moderne conțin cupru și hormoni și pot fi păstrate chiar și o perioadă de 5-10 ani. Steriletul este introdus doar de către medic, după menstruație. Aceasta metodă contraceptivă are o eficiență de 97-99%. Însă steriletul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuala și poate determina uneori sângerări mai abundente în timpul menstruației sau între menstruații. 

Spermicidele

Acestea au ca scop distrugerea spermatozoizilor pătrunși în vagin. Ovulele sau tabletele trebuie introduse în vagin cu aproximativ o jumătate de oră înainte de raportul sexual și lăsate să acționeze 10-12 ore după raportul sexual. 

Injecția hormonală contraceptivă

Eficiența injectării hormonilor în scop contraceptiv este de mai bine de 94%. Aceste injecții se fac din 3 în 3 luni, sunt accesibile din punct de vedere financiar și foarte eficiente dacă sunt făcute la timp. Injecțiile contraceptive conțin hormonul numit progesteron, care împiedică ovulația, dar îngroașă și mucusul de la nivelul colului uterin. În ceea ce privește prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, această metodă nu este eficientă.

Pilula contraceptivă

Anticoncepționalele sunt printre preferatele femeilor atunci când vine vorba despre contracepție. Pilulele contraceptive administrează zilnic o doză de hormoni care previn sarcina. Printre avantajele acestora se numără eficiența crescută (peste 90%), prețul accesibil, dar și alte beneficii precum reglarea hormonală în cazul femeilor cu ovare polichistice.

Această metodă contraceptivă nu oferă protecție în cazul bolilor cu transmitere sexuală, așa că este recomandată femeilor care se află într-o relație stabilă, nu celor care au relații pasagere. Un alt dezavantaj al acestei metode contraceptive constă în faptul că prezintă riscuri pentru femeile fumătoare care au depășit pragul vârstei de 35 de ani. Pilula contraceptivă este de două feluri: pilula combinată și pilula monohormonală.

Pilula combinată

Este o pastilă ce conține hormoni sexuali asemănători estrogenului și progesteronului și duce la blocarea eliberării lunare a ovulului.Pilula contraceptivă trebuie luată zilnic la aceeași oră. Este o metodă foarte eficientă contra unei sarcini nedorite,însă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Pilula monohormonală 

Conține un singur hormon – progesteron – care împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter. Se administrează la fel ca pilula combinată și are o eficiență de 96-98%.

Inelul contraceptiv

Conține o cantitate mai mică de hormoni față de pilulele anticonceptionale, pe care le eliberează local, în vagin, fără a afecta tractul digestiv. Se folosește un inel pe lună. Este introdus în vagin timp de trei săptămâni , după care trebuie făcută o pauză de 7 zile. 

Plasturele contraceptiv

Plasturii contraceptivi au o eficiență de peste 91% în ceea ce privește sarcina, însă nu protejează de bolilor cu transmitere sexuală. Plasturele contraceptiv împiedică fertilizarea ovulului, eliberând în organism hormoni precum estrogenul și progesteronul. Acesta se aplică pe o zonă a corpului de unde nu poate fi dezlipită de haine și hormonii sunt absorbiți treptat prin piele. Hormonii aceștia împiedică ovulația, ceea ce înseamnă că fertilizarea nu poate avea loc, exact ca în cazul pilulei contraceptive. Mai mult decât atât, plasturele are un efect și asupra mucusului din zona colului uterin, făcând astfel mai dificilă deplasarea spermatozoizilor către ovul, în cazul în care acesta ar exista. Se poate lipi oriunde pe corp, cu excepția  zonei sânilor. Se pot utiliza maximum 3 plasturi pe lună, cu pauză de o săptămână, ca în cazul inelului contraceptiv. 

Implantul contraceptiv

Oferă protecție pe 3 ani de zile. Conține doar progesteron și poate fi utilizat de toate femeile.

Contracepția permanentă 

Vasectomia sau ligatura chirurgicală a trompelor uterine conferă o protecție permanentă împotriva unei sarcini nedorite. Aceste metode contraceptive se realizează doar în cazul în care persoana respectivă este sigură că nu mai vrea niciodată copii.

Planificarea familială naturală (metoda calendarului) 

Această metodă presupune ca partenerii să practice abstinența sexuală în perioada fertilă a ciclului menstrual al femeii. Cei care utilizează planificarea familială naturală pot folosi o tehnică sau o combinație de tehnici pentru a identifica începutul și sfârșitul perioadei fertile a femeii. Este o metodă care poate fi eficientă atunci când partenerii sunt instruiți și consiliați în mod corespunzător. Pentru un ciclu de 28 de zile, calculul este ușor de făcut: ovulația are loc  în mod normal între a 12-a și a 16-a zi a ciclului menstrual. Ovulul are o viață foarte scurtă,  dar spermatozoizii pot trăi  în căile genitale feminine 3 zile, deci orice contact sexual în decursul a 3 zile premergătoare, în timpul sau la o zi după ovulație, este interzis. . Însă, în majoritatea cazurilor, ratele de eșec pot fi destul de mari, urmate de apariția unei sarcini nedorite.

Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală 

Prezervativele  sunt singurele metode contraceptive care protejează și împotriva unei boli cu transmitere sexuală. Bolile cu transmitere sexuală pot fi transmise prin contact sexual (genital, oral, anal), prin folosirea la comun a unor obiecte de uz personal, precum și de la mamă la făt. 

Sifilisul

Este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală de la noi din țară, iar în 95% dintre cazuri se transmite pe cale sexuală. Semnele care indică infectarea cu sifilis sunt: apariția ganglionilor în zona genitală, leziuni cutanate, febră, dureri musculare, indispoziție și dureri de cap. Atunci când este depistat la timp, sifilisul poate fi tratat cu antibiotice, însă, pe termen lung, aceasta infecție poate afecta majoritatea organelor.

Gonoreea

Este o infecție bacteriană provocată de Neisseria gonorrhoeae, foarte comună, transmisă exclusiv prin contact sexual neprotejat. Pentru că nu prezintă simptome încă de la început, gonoreea este considerată una dintre cele mai periculoase boli cu transmitere sexuală, fiind vinovată pentru aproximativ 40% dintre cazurile de boală pelvio-inflamatorie, care generează infertilitatea la femei. Atunci când apar, simptomele gonoreei sunt de obicei scurgerile vaginale abundente, urinări frecvente și dureroase și usturimi.

Chlamydia

Infecția cu chlamydia este una dintre cele mai agresive boli cu transmitere sexuală, pentru că poate afecta sterilitatea. Este o infecție prezentă în organism din cauza bacteriei Chlamydia trachomatis bacterium și se transmite exclusiv pe cale sexuală. Extrem de discretă, cea mai sigură cale de depistare a chlamidiozei transmise prin contact sexual neprotejat este testarea unei mostre de scurgere vaginală.

Herpesul genital

Odată ce ai fost infectată cu virusul herpesului, nu mai poţi scăpa de el. În cele mai multe dintre cazuri simptomele apar după 3-4 zile de la infectare, dar se poate şi ca acestea să nu se manifeste deloc. Simptomele specifice sunt mâncărime în zona genitală, inflamaţia dureroasă a vulvei şi a vaginului, apariţia unor băşici, dar şi simptome specifice gripei. 

Trichomonas

La infectarea cu această boală apare o secreţie alb gălbuie cu miros particular, însoţită de inflamaţia vaginului. Pot apărea dureri în timpul urinării sau al actului sexual. Se transmite doar pe cale sexuală, iar simptomele apar de obicei între 3 şi 21 de zile de la infectare. 

HPV

Infecția cu papilomavirusul uman poate provoca negi genitali, leziuni genitale externe și poate promova dezvoltarea cancerului de col uterin.

HIV

Principala cale de transmitere a virusului HIV este contactul sexual neprotejat. Virusul imunodeficienței umane este cel care generează cumplita boală numita SIDA. Deși bolile cu transmitere sexuală sunt comune, există modalități de a reduce riscul și de a face sexul mai sigur. Dacă nu ești sigură despre metoda potrivită pentru tine, discută cu partenerul sau cu medicul tău. 

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - STD Prevention
https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/safe-sex#protection-before-sex
Healthline - Everything You Need to Know About Sexually Transmitted Diseases (STDs)
https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases
Doctissimo -MALADIES SEXUELLEMENT TRANSMISSIBLES (IST - MST)
https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/mst/mst.htm
Passeportsante -MST et IST : tout sur les maladies et infections sexuellement transmissibles
https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=mst-ist_pm
NHS -Which method of contraception suits me?
https://www.nhs.uk/conditions/contraception/which-method-suits-me/
Medical News Today -15 ways to prevent pregnancy
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321558

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0