Cele mai eficiente metode contraceptive

Metodele contraceptive sunt folosite pentru prevenirea unei sarcini nedorite și, în cazul prezervativului, și pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Fiecare femeie ar trebui să își aleagă metoda contraceptivă în funcție de nevoile și dorințele sale. Opinia medicului este, de asemenea, extrem de importantă atunci când vine vorba despre alegerea metodei de contracepție cea mai potrivită pentru organismul tău, mai ales dacă suferi de anumite probleme de sănătate.

Toate metodele contraceptive au avantaje și dezavantaje așa că, în primă fază, trebuie să te informezi foarte bine pentru a putea lua cea mai înțeleaptă decizie cu privire la contracepție. Există o opțiune contraceptivă care se potrivește pentru aproape orice stil de viață, dar cele mai eficiente metode sunt cele disponibile pe bază de prescripție medicală.

Pilula contraceptivă

Anticoncepționalele sunt printre preferatele femeilor atunci când vine vorba despre contracepție. Pilulele contraceptive administrează zilnic o doză de hormoni care previn sarcina. Printre avantajele acestora se află eficiența crescută (peste 90%), prețul accesibil, dar și alte beneficii precum reglarea hormonală în cazul femeilor cu ovare polichistice. Această metodă contraceptivă nu oferă protecție în cazul bolilor cu transmitere sexuală așa că este recomandată femeilor care se află într-o relație stabilă, nu ca metodă unică în cazul celor celor care au relații pasagere. Un alt dezavantaj al acestei metode contraceptive constă în faptul că prezintă riscuri pentru femeile fumătoare care au depășit pragul vârstei de 35 de ani.

Prezervativul

Eficiența prezervativului în caz de sarcină este de peste 85%, iar marele avantaj al acestei metode de contracepție constă în faptul că oferă protecție și împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Prezervativul face parte din categoria metodelor de contracepție de tip barieră. Acesta este realizat dintr-un material flexibil, elastic și totodată extrem de rezistent și îmbracă penisul în timpul actului sexual cu scopul de a împiedica fluidele reproducătoare să între în contact cu organul reproducător al femeii. Prezervativul poate fi folosit complementar altor metode de contracepție, cu scopul de a proteja strict de bolile care se pot transmite prin contact sexual precum hepatita C sau HIV.

Prezervativul feminin

Ca și prezervativul destinat bărbaților, și cel feminin reprezintă o metodă de contracepție de barieră, dar și de protejare împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul feminin este introdus în vagin, acoperind pereții acestuia astfel încât să blocheze pătrunderea spermei. Eficientă prezervativului feminin este de 79%.

Plasturele contraceptiv

Plasturii contraceptivi au o eficientă de peste 91% în ceea ce privește sarcina, însă nu protejează de bolile cu transmitere sexuală. Plasturele contraceptiv împiedică fertilizarea ovulului, eliberând în organism hormoni precum estrogenul și progesteronul. Acesta se aplică pe o zonă a corpului de unde nu poate fi dezlipit de haine și hormonii sunt absorbiți treptat prin piele. Hormonii aceștia împiedică ovulația, ceea ce înseamnă că fertilizarea nu poate avea loc, exact ca în cazul pilulei contraceptive. Mai mult decât atât, plasturele are un efect și asupra mucusului din zona colului uterin, făcând astfel mai dificilă deplasarea spermatozoizilor către ovul, în cazul în care acesta ar exista.

Diafragma contraceptivă

Diafragma contraceptivă este o metodă de contracepție de barieră cu o eficientă de 88%. Aceasta are formă unei cupe flexibile, care se introduce în vagin alături de un gel spermicid, cu scopul de a împiedica pătrunderea spermei în canalul uterin. În urma unui consult, medicul va stabili dimensiunile pe care diafragma trebuie să le aibă pentru a se potrivi la fix.
Diafragma poate fi introdusă atât înainte de actul sexual, cât și mai din timp, cu 24 de ore înaintea acestuia. Pentru a îi spori însă eficiența, diafragma ar trebui folosită neapărat cu spermicid și scoasă abia la 6 ore după actul sexual.

Injecția hormonală contraceptivă

Eficiența injectării hormonilor în scop contraceptiv este de mai bine de 94%. Aceste injecții se fac din 3 în 3 luni, sunt accesibile din punct de vedere financiar și foarte eficiente dacă sunt făcute la timp.
Injecțiile contraceptive conțin hormonul numit progesteron, care împiedică ovulația, dar îngroașă și mucusul de la nivelul colului uterin. În ceea ce privește prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, această metodă nu este eficientă.

Steriletul

Această metodă are o eficacitate 99%. Steriletele sunt instrumente mici în forma literei T care sunt introduse în uter în timpul unei vizite la medicul ginecolog și care rămân acolo vreme de câțiva ani. Cele hormonale eliberează hormoni care afectează ovulația și îngroașă mucusul cervical, iar cele din cupru împiedică un ovul fecundat să se implanteze în uter.
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0