Cancerul uterin - prezent si perspective

Cancerul uterin are o incidenţa în creştere probabil legată direct de prezenţa tot mai frecventa a obezităţii în rândul populaţiei feminine. Pentru anul 2016 se preconizează un număr de peste 60000 paciente noi în Statele Unite şi peste 3000 în România.

Rata de supravieţuire globală la 5 ani pentru femeile cu cancer uterin este în jur de 80% iar la 10 ani de 75%.Pentru o boală localizată supravieţuirea la 5 ani este de peste 95% în timp ce o boală metastatică are o rată sub 15%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Marea majoritate sunt adenocarcinoame(80%) cu predominantă carcinomului endometroid.O formă mai rar întâlnită este carcinomul endometrial seros cu un pattern evolutiv şi tratament similar cancerului ovarian.O formă rar întâlnită(2-4%) este sarcomul uterin care evolutiv şi terapeutic este diferit de adenocarcinom.

Factorii de risc incriminaţi în apariţia acestei afecţiuni sunt:

- vârsta, în general peste 50 ani, cu o medie la aproximativ 60 ani

- obezitatea - peste 40% dintre cazurile de cancer de endometru au legătură cu obezitatea. Explicaţia ar consta în sinteza în exces de estrogeni care ar mari riscul pentru acest cancer

- factorul genetic. Cancerul uterin este mai frecvent în familiile cu cancer de colon ereditar. În acest context se recomandă că orice femeie diagnosticată cu cancer uterin în jurul vârstei de 60 ani să fie testată pentru un eventual sindrom Lynch, chiar şi în absenţa unui istoric familial de cancer de colon. Aproximativ 2-5% dintre femeile cu cancer de endometru prezintă un sindrom Lynch.

- alte cancere.Femeile cu cancer mamar,colon sau ovar prezintă un risc mai mare pentru a dezvoltă un cancer uterin

- administrarea de Tamoxifen profilactic sau terapeutic în cancerul mamar poate creşte riscul cancerului endometrial

- radioterapia pelvină pentru diverse afecţiuni oncologice din această zona

- dietă bogată în grăsimi animale

- expunerea la estrogeni după menopauza,în special dacă nu sunt tamponaţi de progesteron,reprezintă un important factor de risc

- absenţa sarcinii

Simptomatologia

Principalul simptom este reprezentat de sângerarea vaginală anormală,în special după menopauza.Alte simptome mai rar întâlnite sunt reprezentate de dificultatea sau durerea la emisia de urină,durerea în timpul contactului sexual sau durerea pelvină

Diagnosticul este sugerat de examinarea pelvină precum şi de examinări imagistice de genul ecografiei transvaginale şi confirmat bioptic.

Examinările imagistice de tip Computer Tomografic sau Rezonanţă Magnetică Nucleară sunt esenţiale pentru stabilirea stadiului bolii.

Tratament

Terapia cancerului endometrial este complexă şi poate cuprinde intervenţia chirurgicală,radioterapia şi/ sau chimioterapia şi în anumite situaţii hormonoterapia,în funcţie de stadiul bolii,afecţiunile asociate şi nu în ultimul rând preferinţele pacientei.

Intervenţia chirurgicală reprezintă principala terapie într-o boală localizată şi variază de la histerectomia simplă(îndepărtarea uterului şi a colului uterin) la histerectomia radicală(îndepărtarea uterului,a colului uterin,a porţiunii superioare a vaginului).La femeile în postmenopauza se îndepărtează de asemenea ovarele şi trompele uterine.

Procedura de histerectomie poate fi clasică sau laparoscopică. În aproape toate cazurile,o intervenţie chirurgicală corectă din punct de vedere oncologic este însoţită de disecţia ganglionilor limfatici pelvini

Radioterapia este o procedura terapeutică importantă în cancerul endometrial.Uzual, radioterapia se administrează postoperator în vederea sterilizării zonei pelvine.În general se foloseşte iradierea externă care se completează în anumite situaţii cu iradiere intravaginala,procedura cunoscută şi sub numele de brahiterapie.

În situaţii de boală local avansată,atunci când tumora este mare şi nu poate fi îndepărtată chirurgical în limite de siguranţă oncologică,se recurge la iradierea preoperatorie în vederea micşorării volumului tumoral.

Chimioterapia se adresează în general bolii avansate,metastatice sau recidivate şi se administrează după radioterapie.De asemenea,în cazuri localizate dar cu factori de prognostic negativi în care intervenţia chirurgicală este urmată de radioterapie se asociază întotdeauna chimioterapie adjuvantă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Hormonoterapia este în general o terapie paleativă care se adresează cazurilor avansate sau metastatice pentru boala cu receptori hormonali prezenţi.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0