O cauza a infertilitatii la femei: endometrioza

Endometrioza este asociata cu un risc crescut de a avea probleme atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata sau, cu alte cuvinte, cu un risc crescut de infertilitate.

Simptomele endometriozei

Cele mai intalnite simptome ale endometriozei sunt: disconfortul inainte si in timpul menstruatiilor, durere in timpul actului sexual, infertilitate, durere si alte aspecte anormale ce apar la urinare sau in timpul defecarii (eliminarii materiilor fecale din intestin) in preajma perioadei menstruatiilor, sangerari intre menstruatii si oboseala. Este important sa retii ca intre 15-20% dintre femeile cu endometrioza nu vor prezenta niciun fel de simptom al bolii si afla de existenta acesteia cand isi doresc sa devina mame. Pana de curand nu se cunostea cu precizie cauza endometriozei, insa recent un nou studiu realizat de Universitatea din Oxford, Colegiul de Medicină Baylor, Universitatea din Wisconsin-Madison și Bayer AG a identificat cauza genetică a endometriozei și potențialul  tratamenti. Prin efectuarea analizelor genetice ale oamenilor s-a descoperit că o genă specifică numită NPSR1 crește riscul de endometrioză. Rezultatele au dezvăluit o potențială țintă medicamentoasă pentru terapia îmbunătățită a endometriozei.

Acest nou studiu a implicat peste 11.000 de femei, inclusiv pacienți cu endometrioză și femei sănătoase. Aceștia au identificat o variantă specifică comună în gena NPSR1 asociată și cu endometrioza în stadiul III / IV. Folosind inhibitorul NPSR1, oamenii de știință au blocat semnalizarea proteinelor acelei gene în testele celulare. Acest lucru reduce inflamația și durerile abdominale. Acest tratament a identificat o țintă pentru cercetările viitoare în tratarea endometriozei ce necesita iinvestigatii suplimentare care pare sa abordeze direct componentele inflamatorii si de durere ale bolii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Impactul endometriozei asupra fertilitatii

Relatia dintre endometrioza si infertilitate a fost subiect de dezbatere in comunitatea medicala vreme de mai multi ani. In cuplurile normale, fecunditatea este, in medie, de 0,15-0,20 pe luna si scade o data cu varsta. Femeile cu endometrioza, insa, au o fecunditate lunara mai scazuta (de aproximativ 0,02-0,1 pe luna).

Studiile arata ca femeile infertile au o probabilitate de 6 pana la de 8 ori mai mare de a avea endometrioza, decat femeile fertile. In ciuda cercetarilor extensive, oamenii de stiinta nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste mecanismele care explica asocierea dintre endometrioza si infertilitate. Aceste mecanisme, insa, includ o anatomie deformata a zonei pelvine, anomalii endocrine si anomalii ale ovulatiei, functia peritoneala alterata si functiile hormonale alterate in endometru.

Daca pacienta are diagnosticul de endometrioza, atunci cu siguranta si-a pus problema daca boala aceasta ii va afecta capacitatea de a ramane insarcinata. Endometrioza nu cauzeaza, neaparat, infertilitate, insa exista o asociere cu problemele legate de fertilitate, desi cauza nu este pe deplin stabilita in prezent.

Cum afecteaza endometrioza capacitatea de a ramane insarcinata pe cale naturala

Pe masura ce endometrioza devine tot mai severa, tesutul cicatricial (aderentele) este tot mai des intalnit, iar sansa unei conceptii pe cale naturala poate sa scada. Exista, spun expertii, o asociere intre infertilitate si endometrioza, insa cauza acestei asocieri nu a fost pe deplin inteleasa. Femeile care sufera de o forma minima spre usoara de endometrioza au o sansa aproape de cea normala de a obtine o sarcina, dar unele femei sunt infertile din motive inca necunoscute.

Ce trebuie sa retinem: in cazurile de endometrioza moderata si cele de boala severa, sansele de conceptie pe cale naturala sunt reduse, iar asta se intampla deoarece exista mai multe aderente (benzi de tesut fibros, care leaga organele si tesuturile invecinate, care in mod normal nu sunt legate) care pot "prinde" ovulul ca intr-o capcana si il pot impiedica/stopa, iar astfel el nu mai ajunge in trompa uterina.

Endometrioza afecteaza mai multe organe

Statisticile arata ca peste 190 de milioane de femei, la nivel mondial, sunt afectate de endometrioza. Este o boala in care tesutul similar cu cel care captuseste uterul (mucoasa uterina numita endometru) poate sa apara prin mai multe zone din pelvis. Endometrioza este de cele mai multe ori perceputa ca o boala a sistemului reproducator si desi ea poate sa afecteze ovarele, uterul si trompele uterine, in acelasi timp, ea poate sa se regaseasca la nivelul intestinelor, vezicii, apendicelui, precum si la nivelul altor organe.

Risc mai mare de sarcina extrauterina

Aproximativ 40% dintre pacientele cu endometrioza se vor confrunta cu, intr-o masura mai mare sau mai mica, cu infertilitatea. Endometrioza poate sa rezulte in formarea de tesut cicatricial si aderente prin toata zona pelvina. Aderentele ce pot aparea la nivelul trompelor uterine sau pe ovare pot interveni in mecanica fertilizarii si implantarii ovulului.

In plus, tesutul cicatricial si aderentele in interiorul si din apropierea trompelor uterine pot supune pacientele cu endometrioza unui risc mai mare de a avea sarcina ectopica (extrauterina), care are loc atunci cand ovulul fecundat este prins in trompa uterina si nu se implanteaza in uter, asa cum ar fi normal.

Exista unele teorii care sugereaza ca inflamatia asociata cu endometrioza produce substante chimice care pot sa afecteze calitatea ovulelor, implantarea ovulului si fecundarea lui.

 

Cele mai intalnite simptome ale endometriozei pe care sa nu le treci cu vederea

 
 

In mod normal, endometrioza cauzeaza durere si infertilitate, desi 20-25% dintre paciente sunt asimptomatice, arata un studiu*. Cele mai intalnite simptome ale acestei boli sunt:

- dismenoreea

- durere pelvina cronica

- dispareunie profunda (dureri mari in timpul contactului sexual)

- infertilitate

- durere menstruala severa si sangerari neregulate si/sau spotting (sangerari dintre menstruatii) premenstrual,

- senzatie de evacuare incompleta dupa defecatie, dischinezie, hematochezie (sangerare rectala), constipatie sau diaree

- durere la urinare sau urinarile sunt dureroase, urinare cu sange.

Daca te confrunti cu acest gen de simptome si iti doresti sa ramai insarcinata, mergi la medicul ginecolog pentru un control amanuntit, iar specialistul te va sfatui in privinta tratamentului potrivit in cazul tau.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • * Studiul "Endometriosis and infertility", publicat in Journal of Assisted Reproduction and Genetics, autori: Carlo Bulletti, Maria Elisabetta Coccia, Silvia Battistoni, Andrea Borini - www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Advanced Reproductive Care - https://www.arcfertility.com/endometriosis-fertility/
  • Endometriosis UK - https://www.endometriosis-uk.org/endometriosis-fertility-and-pregnancy
  • The National Infertility Association - https://resolve.org/infertility-101/medical-conditions/endometriosis/
  • Thomas T. Tapmeier et al. Neuropeptide S receptor 1 is a nonhormonal treatment target in endometriosis. 2021,  DOI: 10.1126/scitranslmed.abd6469

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0