Cele mai intalnite simptome in endometrioza

Endometrioza afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Aceasta boala este cauzata de celulele endometriale (sau celulele mucoasei uterine), care de dezvolta in mod anormal, in zone neobisnuite ale corpului.

Tesutul acesta anormal actioneaza la fel ca cel din uter, eliminand mucoasa in fiecare luna. In functie de localizarea tesutului anormal, acesta poate provoca cicatrizari masive si sangerari masive prin corpul femeii.

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvina, adesea asociata cu ciclul menstrual al pacientei. Desi multe femei se confrunta cu crampe in timpul menstruatiei, cele care sufera de endometrioza descriu de obicei durerea menstruala ca fiind de departe mai pronuntata decat in mod normal. De asemenea, femeile spun ca durerea aceasta se agraveaza in timp.

Semnele si simptomele cele mai intalnite in endometrioza pot fi:

 • menstruatii dureroase (dismenoree) - durerea pelvina si crampele pot sa inceapa inaintea menstruatiei si se pot extinde pe cateva zile chiar si pe perioada menstruatiei; de asemenea, femeia poate avea dureri in zona lombara si dureri abdominale;
 • durere in timpul actului sexual - durerea in timpul sexului sau dupa este intalnita in endometrioza;
 • durere ce apare cu motilitatea intestinala (miscarile stomacului si intestinelor) sau cu urinarea - cel mai probabil, o femeie cu endometrioza se poate confrunta cu aceste simptome in timpul menstruatiei;
 • sangerari excesive - pacienta poate sa se confrunte ocazional cu menstruatii mai abundente (menoragie sau pierderea unei cantitati excesive de sange in timpul menstruatiei) sau cu sangerari intre doua menstruatii (menometroragie);
 • infertilitate - endometrioza este in primul rand diagnosticata la unele femei care cauta un tratament pentru infertilitate;
 • alte simptome: o femeie poate sa se confrunte, totodata, cu oboseala, diaree, constipatie, balonare sau greata, in special in timpul menstruatiilor.

Severitatea durerii tale nu este neaparat un indicator pe care te poti baza cand este vorba de endometrioza. Unele femei cu o forma usoara de endometrioza au durere intensa, pe cand altele ce au o forma avansata de endometrioza pot sa nu aiba durere deloc sau pot avea dureri mai usoare.

Simptomele rare ale endometriozei pot include durere in piept sau faptul ca femeia tuseste cu sange din cauza endometriozei din plamani, cat si dureri de cap si/sau atacuri/convulsii din cauza endometriozei din creier.

Cand sa mergi la medic

Mergi la medicul tau daca ai semnele si simptomele care pot indica endometrioza. Aceasta poate fi o boala dificil de depistat si de tinut sub control. Un diagnostic timpuriu, o echipa medicala multidisciplinara si intelegerea diagnosticului pot sa insemne un management mai bun al simptomelor tale.

Nu uita ca exista si alte simptome care pot avea legatura cu endometrioza, iar printre acestea se numara:

 • durere in zona abdominala inferioara
 • diaree si/sau constipatie
 • durere in zona lombara
 • oboseala cronica
 • menstruatii neregulate sau abundente
 • urinare dureroasa
 • sange prezent in urina (in special in timpul menstruatiei).

Poate fi prevenita endometrioza?

Deoarece cauza bolii este prea putin inteleasa in prezent, nu exista modalitati cunoscute prin care poate fi prevenita dezvoltarea endometriozei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0