Când se recomandă ecografia transvaginală și cum te pregătești pentru procedură

Când vine vorba de teste și proceduri care ajută la depistarea unor afecțiuni, folosirea ultrasunetelor se dovedește a fi extrem de utilă în cazul sănătății intime a femeilor. Ecografia transvaginală este una dintre aceste proceduri, așa că este bine să fie efectuată la intervale regulate de timp.

În timpul unei ecografii transvaginale, medicul ginecolog introduce un dispozitiv asemănător unei baghete (numit transductor) în vaginul pacientei, în timp ce aceasta stă întinsă pe spate, pe masa de examinare. Transductorul emite unde sonore care generează astfel imagini ale organelor din pelvisul pacientei. Medicul sau specialistul în imagistică poate să vadă astfel uterul, ovarele și colul uterin, precum și multe alte zone.

Ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală

În timpul procedurii, medicul introduce transductorul aproximativ 5-7 cm în canalul vaginal al pacientei, după ce a aplicat pe acesta un prezervativ și un gel conductor. Vei simți cam același lucru pe care îl simți când ți se recoltează secreție pentru testul Papanicolau. Medicul va mișca ușor transductorul în interiorul vaginului, pentru a observa cât mai clar organele. Întreagă procedură durează de la 30 până la 60 de minute.

Ecografia transabdominală (abdominală inferioară) este o alternativă la această procedură. Un test cu ultrasunete reușește să creeze imaginile organelor interne ale pacientei. Testele imagistice de acest gen pot depista anomalii și pot ajuta medicii să pună diagnosticul. O ecografie transvaginală este un tip de ecografie pelvină folosită de medici pentru a examina organele reproducătoare ale femeii, iar aici întră: uterul, trompele uterine, ovarele, colul uterin (cervix) și vaginul. „Transvaginală” înseamnă „prin vagin”. Acesta este un examen intern.

Când este efectuată o ecografie transvaginală?

Există mai multe motive pentru care medicul poate considera că o ecografie transvaginală este necesară în cazul unor paciente:

 • un examen pelvian sau abdominal anormal;
 • sângerare vaginală inexplicabilă;
 • durere pelvină;
 • sarcină ectopică, numită „extrauterină” (care are loc atunci când fătul se implantează în afara uterului, de obicei în trompele uterine);
 • infertilitate;
 • pentru verificarea chisturilor sau fibroamelor uterine;
 • pentru verificarea amplasării corespunzătoare a dispozitivului intrauterin (sterilet).

Medicul tău ginecolog poate, de asemenea, să recomande o ecografie transvaginală în timpul sarcinii, pentru:

 • a monitoriza bătăile inimii bebelușului;
 • a se uita la colul uterin și pentru a vedea orice modificări care ar putea duce la complicații, cum ar fi un avort spontan sau o naștere prematură;
 • a examina placenta, în scopul de a depista anomalii;
 • a identifica sursa oricărei sângerări anormale;
 • a diagnostica un posibil avort spontan;
 • a confirma o sarcină într-un stadiu incipient.

Cum te pregătești pentru o ecografie transvaginală?

În cele mai multe cazuri, ecografia transvaginală nu necesită o foarte mare pregătire din partea pacientei. Odată ce ai ajuns la cabinetul medicului sau la spital și ești în camera în care vei fi examinată, va trebui să îți dai jos hainele de la talie în jos și să îți pui un halat.

În funcție de instrucțiunile medicului tău ginecolog și de motivele ecografiei, s-ar putea să fie nevoie ca vezica urinară să fie goală sau parțial plină. O vezică plină ajută la ridicarea intestinelor și permite o vizualizare mai clară a organelor din zona pelvisului. Dacă vezica trebuie să fie plină, va trebui să bei aproximativ 950 ml apă sau alt lichid cu aproape 1 oră înainte de începerea procedurii.

Dacă ești la menstruație sau ai observat că ești într-o perioadă cu spotting (îți pătezi lenjeria intimă), atunci va trebui să îndepărtezi tamponul intern sau orice alt obiect de igienă intimă înainte de începerea ecografiei.

Ce factori de risc are procedura?

Nu există factori de risc asociați cu ecografia transvaginală. Efectuarea unei ecografii transvaginale la femeile însărcinate este, de asemenea, o procedură sigură, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Acest lucru se datorează faptului că nu se folosesc radiații în această tehnică de imagistică. Atunci când transductorul este introdus în vagin, pacienta va simți o presiune, iar în unele cazuri, disconfort. În mod normal, acest disconfort este minim și va dispărea odată ce procedura s-a încheiat. Dacă, însă, disconfortul este foarte mare sau procedura este de-a dreptul dureroasă, spune-i medicului acest lucru. Cum medicul este cel care face ecografia transvaginală, primești pe loc rezultatul acesteia și explicațiile necesare. Se recomandă să întrebi medicul legat de orice nelămurire ai avea în ceea ce privește rezultatele.
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0