Tratamentul cu adenozină – un candidat promițător în lupta împotriva osteoartritei [studiu]

Osteoartrita este o boală inflamatorie cronică ce afectează sănătatea articulațiilor iar, în anumite cazuri mai severe, poate ajunge să compromită și vase de sânge, țesutul cutanat, plămânii sau ochii. Aproximativ 100 milioane de persoane din populația planetei suferă de osteoartrită. Cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, în prezent, dar specialiștii sugerează că aparține familiei de boli autoimune. 

Un studiu recent, însă, aduce în prim plan noi opțiuni de tratament. Cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine au analizat mecanismul intern al organismului uman de convertire a zahărului, grăsimilor și proteinelor ingerate în energie, care este apoi folosită de milioanele de celule care alcătuiesc corpul. Molecula cea mai folosită în procesul de stocare a energiei poartă numele de adenozintrifosfat, sau ATP. Adenozina joacă un rol esențial în buna funcționare a metabolismului, dar este și un bun transmițător de informații vitale către alte celule și, nu în ultimul rând, este parte integrantă a materialului genetic din care facem parte.   

Cercetări din trecut au demonstrat faptul că, prin menținerea unor depozite suficiente de adenozină în organism, care hrănește celulele condrocite ce face parte din cartilaj, se poate preveni instalarea osteoartritei la anumite mamifere.  

NEWSLETTER DOC DEDICAT

În studiul de față, oamenii de știință au injectat adenozină în interiorul articulațiilor subiecților rozătoare, ale căror membre au fost afectate de inflamație, fie în urma unui traumatism fizic, cum ar fi un ligament rupt, fie în urma presiunii unei greutăți mari așezate pe articulațiile acestora. Daunele biologice aduse rozătoarelor au fost similare, în multe aspecte, cu cele produse, la oameni, de către osteoartrită.  

Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports, în cursul acestui an. În cadrul studiului, șoarecii de laborator au primit 8 injecții săptămânale cu adenozină, ceea ce a stimulat regenerarea țesutului cartilaginos undeva între 35% și 50%, conform protocolului de măsurare din laborator.  

Autorul studiului, prof. Carmen Corciulo de la NYU Langone, susține că acest proiect de cercetare demonstrează faptul că, prin suplimentarea de adenozină în țesuturile afectate, se pot remedia considerabil simptomele poliartritei reumatoide și chiar modifica, într-o anumită măsură, parcursul bolii, fără nicio reacție adversă sau risc. 

Cu toate acestea, Corciulo subliniază că, în ciuda rezultatelor promițătoare, în momentul de față nu se poate folosi acest model experimental ca formă de tratament pentru pacienți umani. Sunt necesare mai multe studii clinice efectuate pe subiecți umani, pentru a se putea ajunge la concluzii bine consolidate. 

Un alt membru al echipei de cercetare, prof. Bruce Cronstein la NYU Langone Health, afirmă că acest proiect de cercetare este foarte important deoarece puținele forme de tratament existente, în momentul de față, pentru osteoartrită, cum ar fi acetaminofenul și medicamentele inhibitoare de COX-2 (de exemplu, naproxen și ibuprofen) nu fac altceva decât să amorțească articulația dureroasă, fără a ataca problema de fond. De asemenea, terapia cu acid hialuornic este utilă în lubrifierea țesuturilor afectate, dar nu reprezintă o soluție pe termen lung. Așadar, niciunul din remediile existente în prezent nu poate opri progresul bolii sau repara daunele deja existente. În anumite cazuri, mai severe, pacienților le sunt prescrise medicamente opioide, dar acestea vin la pachet cu un risc crescut de dependență, ceea ce se poate transforma într-o problemă gravă. 

Persoanele care suferă de osteoartrită au nevoie acută de mai multe opțiuni de tratament, care să nu aibă efecte adverse neplăcute, iar studiul celor de la la NYU Grossman School of Medicine este un prim pas în această direcție. 

Oamenii de știință atenționează că, deși în momentul de față, piața farmaceutică pare săracă în ceea ce privește medicamentele antireumatice și antiartritice, există mai multe tratamente experimentale în curs de cercetare. Printre acestea se numără un hormon sintetic paratiroid, pentru stimularea dezvoltării osoase, un medicament cu rol inhibitor care blochează degradarea osului și a cartilajului, precum și o serie de stimulente de creștere, pentru promovarea creșterii cartilajului. 

În prezent, echipa de cercetare de la NYU Grossman School of Medicine a aplicat pentru patentarea utilizării adenozinei, precum și a altori agenți cu rol de legare a condrocitelor, în tratamentul osteoartritei. 

Printre alte descoperiri realizate în cadrul studiului se numără faptul că un circuit celular, numit TGF-beta, care face parte din procesul de dezvoltare și creștere a țesuturilor, s-a remarcat ca fiind deosebit de activ în țesutul de cartilaj deteriorat de osteoartrită., precum și în țesutul supus tratamentului cu adenozină. 

O serie de teste adiționale efectuate, în condiții de laborator, pe condrocite prelevate de la persoane cu osteoratrită, au reflectat profile chimice diferite ale circuitului TGF-beta la contactul cu adenozina, ceea ce sugerează că tratamentul acționează asupra acestuia, încurajând procesul de reparare a cartilajului.  

Descoperirea unor forme noi de tratament pentru a încetini sau, chiar, stopa progresul bolii este esențială pentru cele peste 100 milioane de persoane, pe plan global, care suferă de osteoartrită. Această boală afectează mai ales femeile de vârsta a doua și, odată instalată, progresul bolii este de neoprit. Oamenii de știință sunt preocupați, însă și de faptul că se estimează ca numărul celor cu osteoartrită să crească în următoarele decenii, ca urmare a creșterii speranței de viață și a ratei de obezitate.  

În momentul de față, singura modalitate sigură și eficientă de a stopa progresul osteoartritei este intervenția chirurgicală asupra articulațiilor afectate. Deși rezultatul este definitiv, operația vine cu un risc crescut de infecție și este un tratament foarte scump, adesea inaccesibil pentru pacienți. În acest context, noi terapii care pot preveni sau trata această afecțiune sunt binevenite, pentru a oferi maselor o soluție eficientă, la îndemână și fără riscuri. 

 

Citește și:
 
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul New Approach to Treating Osteoarthritis Advances, publicat în NYU Langone Health, în august 2020, autori: Carmen Corciulo, PhD, Cristina Castro, MD; Thomas Coughlin, PhD; Samson Jacob, MS; David Fenyo, PhD Daniel B. Rifkin, PhD, Oran Kennedy, PhD
https://nyulangone.org/news/new-approach-treating-osteoarthritis-advances 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0