Membrana din coaja de ou sau NEM: cum actioneaza la nivelul articulatiilor si ce spun studiile

Potrivit oamenilor de stiinta, suplimentele ce contin extracte din membrana naturala a cojii de ou sau NEM (cuvant ce vine din engleza, "natural eggshell membrane") au beneficii in ceea ce priveste sanatatea articulatiilor.

Membrana cojii de ou (NEM) este localizata intre albusul oului si coaja. Ea se poate observa cu usurinta atunci cand cureti un ou fiert. Chiar daca ea nu face parte din coaja oului, membrana aceasta este de fapt atasata de coaja, iar expertii spun ca are numeroase puncte forte. Membrana naturala din coaja de ou contine in principal proteine sub forma de colagen, insa contine si mici cantitati de condroitin sulfat, glucozamina si alti nutrienti esentiali pentru mentinerea articulatiilor sanatoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar daca acesti compusi benefici se gasesc in cantitati mici in membrana din coaja de ou, studiile arata ca un aport regulat de suplimente care contin extractele din membrana cojii de ou (NEM) ar putea avea multiple efecte benefice la nivelul articulatiilor. Oamenii de stiinta spun ca membrana din coaja de ou (NEM) este o sursa excelenta de colagen, glucozamina, condroitina, acid hialuronic si calciu - iar toate aceste substante au fost investigate in numeroase studii pentru a se descoperi ce beneficii au in tratamentul artrozei.

Iata ce spun studiile despre cum actioneaza membrana din coaja de ou la nivelul articulatiilor:

La femeile postmenopauzale, membrana naturala a cojii de ou (sub forma de supliment) reduce durerea articulara, redoarea articulara si protejeaza cartilajul - In cadrul unui studiu1, 60 de femei postmenopauzale au fost impartite in doua grupuri, astfel incat sa primeasca fie un supliment oral cu 500 mg de NEM (membrana naturala din coaja de ou), fie o pilula placebo, o data pe zi, pe o perioada de doua saptamani consecutive, timp in care femeile aveau un regim de exercitii fizice (50-100 de pasi, pentru fiecare picior in parte), in zile alternative.

Rezultatele acestei cercetari au fost imbucuratoare, pentru ca prin exercitiile fizice impuse participantilor, oamenii de stiinta au vrut sa induca durerea articulara, redoarea articulara si o mica uzura/deteriorare a cartilajului. Suplimentele cu extracte din membrana cojii de ou au produs un efect semnificativ absolut al tratamentului, in comparatie cu substanta placebo, atat dupa 1 saptamana de exercitii fizice, cat si dupa 2 saptamani de exercitii.

Raspunsurile rapide la tratament au fost observate rapid in ceea ce priveste redoarea (intepenirea) imediata (ziua a 7-a) si durerea din perioada de recuperare (ziua a 8-a) si redoarea / intepenirea articulatiilor in orele de recuperare (ziua a 4-a). Mai mult, oamenii de stiinta spun ca membrana din coaja de ou sub forma de supliment a imbunatatit rapid recuperarea, in urma durerii articulare care a fost indusa prin exercitiile fizice si in urma intepenirii (redorii) articulare si a redus disconfortul imediat dupa ce participantele au facut exercitiile fizice.

La pacientii cu gonartroza (osteoartrita genunchiului), membrana din coaja de ou este un aliat in calmarea durerii si redorii articulare - Un alt studiu2, din 2009, arata ca suplimentele alimentare care contin extracte din membrana cojii de ou (NEM) sunt esentiale pentru mentinerea cartilajului articular sanatos si pentru mentinerea membranei sinoviale sanatoase.

Oamenii de stiinta au initiat un studiu cu durata de 8 saptamani, pentru a evalua eficacitatea si siguranta folosirii membranei din coaja de ou (sub forma unor suplimente) pentru calmarea durerii articulare si redorii articulare asociate cu gonartroza moderata. Apoi au evaluat efectele in grupurile de pacienti care au luat aceste suplimente si in grupurile de control, dupa 10 zile, dupa 30 de zile si dupa 60 de zile de la tratament.

Cercetatorii au observat, in urma analizei informatiilor de la pacientii cu gonartroza, ca s-au imbunatatit sau ca s-au redus simptomele bolii, mai ales in privinta durerii articulare, redorii articulare si functiei articulare dupa ce s-au administrat suplimentele cu extracte din membrana cojii de la ou.

Membrana din coaja de ou (NEM) este o posibila optiune terapeutica pentru anumite afectiuni ale articulatiilor si ale tesuturilor conjunctive - Oamenii de stiinta au descoperit ca membrana naturala din coaja de ou poate fi folosita sub forma de supliment, pentru ca ea contine glucozaminoglicani naturali si proteine esentiale pentru mentinerea articulatiilor sanatoase si pentru mentinerea tesuturilor conjunctive. Doua studii3 din 2009 si-au propus sa evalueze eficacitatea si eficienta membranei din coaja de ou, ca tratament pentru durerea si inflexibilitatea asociate cu bolile articulare si cu bolile tesutului conjunctiv.

Rezultatele in privinta NEM au fost imbucuratoare:

  1. suplimentarea cu extractele din membrana cojii de ou au produs un raspuns semnificativ la tratament, dupa 7 zile, pentru flexibilitate, si la 30 de zile, pentru durerea generalizata, flexibilitate si durerea asociata cu gama de miscari in articulatii;
  2. suplimentarea cu NEM a produs un raspuns semnificativ la tratament in cazul durerii, dupa 7 zile, in ceea ce priveste tratamentul articulatiilor. Raspunsul semnificativ la tratament a continuat pe parcursul celor 30 de zile de studiu, in cazul durerii articulare a pacientilor.


Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca suplimentarea alimentatiei cu extractele din membrana cojii de ou (500 mg, administrate o data pe zi), a redus semnificativ durerea articulara, atat rapid (7 zile), cat si pe o perioada mai lunga (30 de zile).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1 Studiul "Beneficial effects of natural eggshell membrane versus placebo in exercise-induced joint pain, stiffness, and cartilage turnover in healthy, postmenopausal women", publicat in 2018, in Clinical interventions in aging, autori: Kevin J Ruff, Dennis Morrison, Sarah A Duncan, Matthew Back, Cem Aydogan, Jason Theodosakis.
  • 2 Studiul "Eggshell membrane in the treatment of pain and stiffness from osteoarthritis of the knee: a randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled clinical study", publicat in 2009, in Clinical rheumatology, autori: Kevin J. Ruff, Anne Winkler, Robert W. Jackson, Dale P. DeVore, Barry W. Ritz.
  • 3 Studiul "Eggshell membrane: A possible new natural therapeutic for joint and connective tissue disorders. Results from two open-label human clinical studies", publicat in 2009, in Clinical interventions in aging, autori: Kevin J Ruff, Dale P DeVore, Michael D Leu, Mark A Robinson.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0