Indicatiile si contraindicatiile efectuarii RMN-ului la genunchi

Examinarea RMN utilizeaza rezonanta magnetica nucleara si campul magnetic pentru a obtine informatii corecte si precise despre structurile osteoarticulare.

Muschii, ligamentele si cartilajele articulare sunt cel mai bine redate la examinarea RMN, aceasta metoda imagistica reusind sa observe ceea ce computer tomografia (CT), radiografiile si ecografia nu pot relata, de cele mai multe ori.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

RMN-ul se poate efectua nativ (fara substanta de contrast) sau cu substanta de contrast atunci cand sunt suspectate zone de infectie, de inflamatie, pentru decelarea unor tumori maligne sau benigne sau pentru monitorizarea fluxului sangvin la nivelul respectivei zone evaluate. Substanta de contrast se poate injecta intravenos sau intraarticular.

 

 

Indicatiile efectuarii RMN-ului la genunchi sunt urmatoarele:

•    durere de genunchi de cauza neprecizata – nu poate fi explicata prin diagnostic clinic;
•    evidentierea artritei (de cauza inflamatorie), tumorilor osoase, infectiilor;
•    evidentierea cartilajului distrus, a starii meniscurilor, ligamentelor si a tendoanelor;
•    in cazul in care medicul suspecteaza necesitatea ulterioara a efectuarii artroscopiei genunchiului;
•    in cazul fracturilor osoase, atunci cand radiografia nu este concludenta.

Aceasta investigatie imagistica NU este recomandata in cazul:

•    femeilor insarcinate;
•    existentei unei proteze metalice la orice nivel in organism;
•    pacientilor care sufera de claustrofobie (teama de spatii inguste);
•    unor anumite afectiuni renale si hematologice;
•    reactiilor alergice medicamentoase.

De ce este util RMN-ul

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (IRM sau RMN) poate fi comandata de medic pentru ca aceasta metoda ii ofera detalii aditionale, pentru ca - sa nu uitam - acest test ofera imagini ale tesuturilor moi din organism (ligamente, tendoane si muschi), precum si ale oaselor.

Aceasta imagine mult mai detaliata a articulatiei genunchiului poate fi utila daca radiografiile efectuate la genunchi sunt neconcludente sau daca medicul tau suspecteaza ca simptomele se datoreaza unor alte afectiuni (si nu artrozei), cum ar fi deteriorarea sau lezarea meniscului, tendoanelor si ligamentelor din structura genunchiului.

Cu toate acestea, sa nu uitam ca un RMN necesita mult timp; procedura necesita ca pacientul sa ramana perfect nemiscat timp de aproape 30 de minute si este o procedura mult mai scumpa decat o radiografie clasica. In majoritatea cazurilor, un RMN la genunchi nu este necesar.

Ce presupune metoda

Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara este uneori utilizata in diagnosticarea gonartrozei. Un RMN foloseste unde radio si un puternic camp electromagnetic pentru a produce imagini detaliate ale oaselor si ale tesuturilor moi, inclusiv ale cartilajului articular. RMN-ul nu este necesar, de cele mai multe ori, pentru a diagnostica artroza, dar metoda poate ajuta medicul, oferindu-i mai multe informatii despre tesuturile moi, in cazurile mai complexe.

De multe ori, o radiografie il poate ajuta pe medicul tau sa confirme artroza la genunchi, deoarece pe radiografie se vad oasele din articulatia genunchiului tau. Pe langa radiografie, pacientului i se poate efectua un RMN (rezonanta magnetica nucleara). Acest RMN arata tesuturile moi din articulatie si metoda este deosebit de folositoare atunci cand medicul cauta sa vada daca e vorba de o ruptura de menisc.

Totodata, RMN-ul poate fi folosit pentru a determina cat de mult din cartilajul articular este uzat, insa de cele mai multe ori, clasicele radiografii sunt suficient de bune pentru a observa ingustarea spatiului articular si distrugerea cartilajului, asa ca un RMN nu e intotdeauna necesar.

Un avantaj este ca imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) nu foloseste radiatiile. Chiar daca este o procedura mai costisitoare, RMN-ul va oferi imagini mai bune ale cartilajului si ale altor structuri din genunchi, pentru a detecta anomaliile precoce ale unei artroze tipice la genunchi.

Cum te pregatesti pentru un RMN?

Inainte de RMN, spune-i medicului tau daca:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    ai orice fel de probleme de sanatate, cum ar fi boli renale sau boli hepatice
•    ai avut recent o interventie chirurgicala
•    ai orice fel de alergii la alimente sau la medicamente sau daca ai astm
•    esti insarcinata sau ai putea fi insarcinata.

Metalele nu sunt permise in incaperea unde se efectueaza RMN-ul, deoarece campul magnetic din aparat ar putea atrage metalul. Spune-i medicului tau daca ai sau nu orice fel de dispozitive pe baza de metal care ar putea cauza probleme in timpul investigatiei imagistice. 
 

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0