Indicatiile si contraindicatiile efectuarii RMN-ului la genunchi

Examinarea RMN utilizează rezonanță magnetică nucleară și câmpul magnetic pentru a obține informații corecte și precise despre structurile osteoarticulare.

Mușchii, ligamentele și cartilajele articulare sunt cel mai bine redate la examinarea RMN, această metodă imagistică reușind să observe ceea ce computer tomografia (CT), radiografiile și ecografia nu pot relata, de cele mai multe ori.

RMN-ul se poate efectua nativ (fără substanță de contrast) sau cu substanță de contrast atunci când sunt suspectate zone de infecție, de inflamație, pentru decelarea unor tumori maligne sau benigne sau pentru monitorizarea fluxului sangvin la nivelul respectivei zone evaluate. Substanța de contrast se poate injecta intravenos sau intraarticular.

Recomandările Experților DOC

Citeste si Explorarea Imagistică prin Rezonanță Magentică (IRM) în patologia traumatică a genunchiului

Indicațiile efectuării RMN-ului la genunchi sunt următoarele:

•    durere de genunchi de cauza neprecizată – nu poate fi explicată prin diagnostic clinic;
•    evidențierea artritei (de cauza inflamatorie), tumorilor osoase, infecțiilor;
•    evidențierea cartilajului distrus, a stării meniscurilor, ligamentelor și a tendoanelor;
•    în cazul în care medicul suspectează necesitatea ulterioară a efectuării artroscopiei genunchiului;
•    în cazul fracturilor osoase, atunci când radiografia nu este concludentă.

Această investigație imagistică este recomandată cu precauție în cazul:

•    femeilor însărcinate;
•    existenței unei proteze metalice la orice nivel în organism;
•    pacienților care suferă de claustrofobie (teamă de spații înguste);
•    unor anumite afecțiuni renale și hematologice;
•    reacțiilor alergice medicamentoase.

De ce este util RMN-ul

Imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (IRM sau RMN) poate fi comandată de medic pentru că această metodă îi oferă detalii adiționale, pentru că - să nu uităm - acest test oferă imagini ale țesuturilor moi din organism (ligamente, tendoane și mușchi), precum și ale oaselor.

Această imagine mult mai detaliată a articulației genunchiului poate fi utilă dacă radiografiile efectuate la genunchi sunt neconcludente sau dacă medicul tău suspectează că simptomele se datorează unor alte afecțiuni (și nu artrozei), cum ar fi deteriorarea sau lezarea meniscului, tendoanelor și ligamentelor din structura genunchiului.

Cu toate acestea, să nu uităm că un RMN necesită mult timp; procedura necesită că pacientul să rămână perfect nemișcat timp de aproape 30 de minute și este o procedura mult mai scumpă decât o radiografie clasică. În majoritatea cazurilor, un RMN la genunchi nu este necesar.

Ce presupune metoda

Imagistica prin rezonanță magnetică nucleară este uneori utilizată în diagnosticarea gonartrozei. Un RMN folosește unde radio și un puternic câmp electromagnetic pentru a produce imagini detaliate ale oaselor și ale țesuturilor moi, inclusiv ale cartilajului articular. RMN-ul nu este necesar, de cele mai multe ori, pentru a diagnostica artroza, dar metoda poate ajuta medicul, oferindu-i mai multe informații despre țesuturile moi, în cazurile mai complexe.

De multe ori, o radiografie îl poate ajuta pe medicul tău să confirme artroza la genunchi, deoarece pe radiografie se văd oasele din articulația genunchiului tău. Pe lângă radiografie, pacientului i se poate efectua un RMN (rezonanță magnetică nucleară). Acest RMN arată țesuturile moi din articulație și metodă este deosebit de folositoare atunci când medicul caută să vadă dacă e vorba de o ruptură de menisc.

Totodată, RMN-ul poate fi folosit pentru a determina cât de mult din cartilajul articular este uzat, însă de cele mai multe ori, clasicele radiografii sunt suficient de bune pentru a observa îngustarea spațiului articular și distrugerea cartilajului, așa că un RMN nu e întotdeauna necesar.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Un avantaj este că imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) nu folosește radiațiile. Chiar dacă este o procedura mai costisitoare, RMN-ul va oferi imagini mai bune ale cartilajului și ale altor structuri din genunchi, pentru a detecta anomaliile precoce ale unei artroze tipice la genunchi.

În timpul examenului, te vei întinde pe spate sau pe o parte, pe un pat. Se pot folosi perne sau curele care să susțină genunchiul cât mai mai confortabil în timpul testului. Acest lucru te va ajuta, de asemenea, să ții piciorul nemișcat, astfel încât aparatul să poată face cele mai clare imagini. Medicul, care va sta într-o altă cameră, îți va da instrucțiuni printr-un microfon și va urmări monitoarele în timp ce colectează imagini.

Nu vei simți nicio durere de la câmpul magnetic sau undele radio utilizate pentru testul RMN, poți doar să te simți inconfortabil din cauza poziției nemișcate. Spune-i imediat medicului dacă ai senzație de greață, dureri de cap, amețeli, arsuri sau probleme de respirație.

Cum te pregatesti pentru un RMN?

Inainte de RMN, spune-i medicului tau daca:

  • ai probleme de sănătate, cum ar fi boli renale sau boli hepatice
  • ai orice fel de alergii la alimente sau la medicamente. În acest caz, substanța de contrast ți-ar putea provoca un episod alergic, așa că medicul tău trebuie să știe la ce anume ești alergic, pentru a preveni o eventuală reacție. 
  • ai astm, anemie sau hipotensiune 
  • ești însărcinată sau crezi că ai putea fi însărcinată. RMN-ul este considerat în general sigur pentru femeile însărcinate, dar este recomandată precauție în primul trimestru de sarcină. De asemenea, nu este recomandată folosirea substanței de contrast la femeile însărcinate, decât dacă este absolut necesar. Medicul poate decide cum este mai bine pentru tine, dacă îi spui înainte despre condiția ta. 
  • alăptezi. În caz că alăptezi și te îngrijorează dacă substanța de contrast utilizată în acest test este sigură, discută cu medicul. Majoritatea experților consideră că foarte puțină substanță de contrast trece în laptele matern și chiar mai puțină este transmisă  copilului. Dacă medicul îți recomandă, poți opri alăptarea până la 24 de ore după test. În acest timp, îi poți oferi bebelușului tău lapte matern pe care l-ai păstrat înainte de test. Nu utiliza laptele matern pe care îl extragi în cele 24 de ore după test.
  • suferi de claustrofobie (teama de spații închise). În acest caz, medicul ți-ar putea da un medicament care să îți calmeze starea de anxietate care ar putea surveni când ești în interiorul aparatului. 

Metalele nu sunt permise în încăperea unde se efectuează RMN-ul, deoarece pot interfera cu câmpul magnetic din aparat. Spune-i medicului tău dacă ai sau nu orice fel de dispozitive pe baza de metal care ar putea cauza probleme în timpul investigației imagistice. Nu trebuie să porți obiecte din metal în timpul scanării. Asigură-te că scoți orice obiect cu metal înainte de RMN, cum ar fi bijuteriile, agrafele de păr, piercingurile, aparatele auditive sau ochelarii de vedere. 

Riscurile unui RMN la genunchi

RMN-ul nu utilizează radiații, spre deosebire de radiografii. Din această cauză, este considerat o alternativă mai sigură pentru toată lumea, în special pentru copii și femeile însărcinate. Nivelurile de radiații din scanările CT sunt sigure pentru adulți, dar nu sunt sigure pentru fetuși în curs de dezvoltare și trebuie utilizate cu prudență la copii.

De asemenea, dacă ai implanturi care conțin metal, te poți confrunta cu anumite riscuri. Magneții utilizați într-un RMN pot cauza probleme cu stimulatoarele cardiace sau pot face ca șuruburile să se deplaseze în corp.

Ai putea avea o reacție alergică la substanța de contrast utilizată într-un RMN, mai ales dacă ai o alergie activă. Cea mai comună substanță de contrast este gadoliniu. Totuși, potrivit Societății de Radiologie din America de Nord, aceste reacții alergice sunt de cele mai multe ori ușoare și ușor de controlat cu medicamente.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0