Cand nu este util RMN-ul

Rezonanta magnetica nucleara (abreviata RMN) reprezinta o investigatie foarte utila, care poate duce la diagnosticul multor afectiuni reumatologice sau ortopedice, inca ramase neclare in urma investigatiilor facute de pacient.

Exista, desigur, si multe situatii in care examenul clinic sugestiv si o radiografie recenta si corect efectuata sunt suficiente si in aceste situatii, aceasta investigatie (RMN) isi pierde utilitatea. Este, de asemenea, o investigatie deloc ieftina. Uneori, atunci cand medicul nu recomanda efectuarea unui RMN, pacientul poate considera ca nu a primit suficienta atentie medicala, dar nimic mai neadevarat!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai jos sunt prezentate cateva situatii in care aceasta investigatie devine inutila:

1. RMN-ul nu reprezinta mereu investigatia cea mai adecvata

Efectuarea unui RMN este o unealta utila in emiterea unui diagnostic, dar nu in toate cazurile. De exemplu, o ruptura ligamentara la nivelul genunchiului este vazuta la RMN in aproximativ 80% din cazuri, iar restul de 20% vor fi ratate. Astfel, daca aceasta ruptura poate fi diagnosticata ecografic, (printr-o ecografie musculoscheletala), RMN-ul devine inutil.

2. Un RMN nu este util in toate cazurile

Artroza avansata de sold sau artroza de la nivelul genunchiului nu necesita efectuarea RMN atunci cand diagnosticul devine unul evident in urma radiografiilor. RMN-ul nu "este mai bun" decat alte investigatii - precum radiografii ori o scintigrafie osoasa - este doar o alta investigatie, care face parte din practica clinica curenta a unui medic reumatolog sau ortoped. De asemnea, RMN-ul poate ghida incorect medicul spre un diagnostic gresit si, in consecinta, poate sa intarzie tratamentul afectiunii de baza pentru care s-a efectuat acest RMN, cum ar fi gonartroza sau coxartroza.

3. RMN-ul nu reprezinta mereu primul pas spre diagnostic

Uneori, suferinta pacientului este suficient de sugestiva incat sa nu necesite mijloace suplimentare de diagnostic. A utiliza alte surse de tipul RMN-ului, atunci cand nu este necesar, acest lucru poate provoca confuzie pentru pacient si poate intarzia diagnosticul afectiunii de baza.

4. RMN-ul reprezinta o metoda de diagnostic si NU un tratament

Din motive variate, RMN-ul le confera pacientilor o reasigurare. Dar dupa efectuarea acestei investigatii, nu se produce ameliorarea simptomatologiei pacientilor. Medicul ortoped sau reumatolog propune acesta investigatie atunci cand restul metodelor de diagnostic au fost epuizate sau au fost ineficiente in elucidarea diagnosticului.

Cand este folosit RMN-ul?

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), cunoscuta si sub numele de imagistica prin rezonanta magnetica nucleară (RMN), este o tehnica non-invaziva. Ea face parte din imagistica medicala utilizata pentru a investiga anatomia si unele procese fiziologice ale corpului.

RMN-ul poate fi folosit ca metoda extrem de precisa pentru a detecta boala in interiorul intregului corp si este cel mai adesea folosit dupa ce alte teste au dat gres si nu au oferit suficiente informatii pentru a confirma diagnosticul pacientului. La cap, traumatismul creierului poate fi vazut la RMN ca o sangerare sau ca o umflatura. Alte anomalii descoperite cu ajutorul RMN-ului includ anevrismele la creier, accidentele vasculare cerebrale, tumorile cerebrale precum si tumorile si inflamatia de la nivelul coloanei vertebrale.

RMN-ul ofera informatii valoroase asupra glandelor si despre organele din interiorul abdomenului, informatii precise despre structura articulatiilor, despre tesuturile moi si despre oasele din corpul uman. Adesea, o interventie chirurgicala poate fi amanata sau poate fi mai precisa, dupa ce medicul cunoaste rezultatele scanarii RMN.

Cum poti sa afli mai multe despre RMN?

Daca urmeaza sa iti faci un RMN, discuta cu medicul tau. Sunt multe intrebari pe care i le poti pune inainte de investigatie, cum ar fi:

  • De ce am nevoie de un RMN?
  • De ce facem acest test si nu unul diferit?
  • Se vor folosi substante de contrast pentru RMN-ul meu? Ce substanta se va folosi?
  • Rinichii mei functioneaza suficient de bine pentru a putea fi folosita o substanta de contrast?
  • Ce fac daca sunt claustrofob?
  • Cand voi primii rezultatele testului meu?
  • Voi avea nevoie de mai multe teste dupa acest RMN?

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0