RMN-ul poate depista semnele timpurii de artrita la genunchi

Oamenii de știință susțin că RMN-ul poate depista semnele de osteoartrită (numita și artroză) la nivelul genunchiului, în cazul persoanelor ale căror radiografii sunt normale.

Aceștia au analizat datele a 849 de persoane, cu vârsta medie de 60 de ani, ale căror radiografii nu au prezentat semne de artrită la niciun genunchi. Aceștia se confruntau cu factori de risc precum supraponderalitatea sau istoric de leziuni la nivelul genunchiului.

Echipa de la Universitatea Northwestern a analizat și degradarea cartilajului articular, leziunile la nivelul măduvei spinării și leziunile de menisc cu ajutorul RMN-urilor efectuate după trei ani. Daca RMN-urile arătau înrăutățiri ale leziunilor în perioada respectivă, pacienții se confruntau cu un risc mai mare de a dezvolta o formă de artrită la nivelul genunchiului sau de a prezenta simptome precum dureri, rigiditate (redoare, adică "înțepenire") articulară și/sau inflamații.

Recomandările Experților DOC

În funcție de tipul de leziune identificată cu ajutorul RMN-ului, riscul de a dezvolta artrită la nivelul genunchiului în următorii trei ani a fost de 20 de ori mai mare, au precizat cercetătorii. „Agravarea acestor leziuni reprezintă un semn timpuriu de avertizare și posibilitatea de a interveni înainte de a dezvolta o boală invalidantă”, a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Leena Sharma, reumatolog și profesor de medicină.

„Dacă recurgem la strategii agresive de prevenție în cazul persoanelor care prezintă astfel de leziuni, înainte de a dezvolta osteoartrita (n.r. - artroza, una dintre cele mai comune forme de artrită) la nivelul genunchiului, e posibil să reușim să întârziem dezvoltarea bolii sau modificarea evoluției sale”, a adăugat aceasta.

Cum previi artrita la genuchi

Printre măsurile de prevenție se numără controlarea greutății corporale și evitarea activității fizice potențial dăunătoare.

Gestionează-ți greutatea

Genunchii trebuie să susțină greutatea corpului. Excesul de greutate sau obezitatea le pot afecta. Persoanele cu o greutate corporală mare au de până la 4,55 ori mai multe riscuri  de a dezvolta osteoartrită la genunchi decât persoanele cu o greutate moderată 1. Obezitatea este, de asemenea, legată de un risc mai mare de poliatrită reumatoiodă.

Dieta și exercițiile fizice te pot ajuta să-ți reduci greutatea corporală într-un mod sănătos.  

Fă mișcare

Exercițiile fizice nu numai că elimină stresul excesului de greutate de pe articulații, dar întăresc și mușchii din jurul articulațiilor. Acest lucru le stabilizează și le poate proteja de uzură.

Exercițiile pot fi împărțite în patru categorii și este important să le parcurgi pe toate.

Exerciții de anduranță sau aerobice

Acest tip de exerciții, care include mersul pe jos, înotul și ciclismul, va face inima să bată mai repede și crește rezistența. Îți îmbunătățește starea generală de sănătate și te poate ajuta să scapi de unele dintre kilogramele care ar putea pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor tale. Încercați să faceți 30 de minute de exerciții aerobice 5 zile pe săptămână.

Exerciții de forță

Ridicarea greutăților, folosirea benzilor elastice de rezistență întăresc mușchii care susțin articulațiile. Fă cel puțin două sesiuni de 20 până la 30 de minute pe săptămână de exerciții de forță. 

Exerciții de flexibilitate

Stretching-ul, yoga și Pilates sunt exemple de exerciții care mențin articulațiile în mișcare, previn rigiditatea și reduc riscul de rănire.  Practică-le cel puțin 4 până la 5 zile pe săptămână și menține-ți fiecare întindere timp de 10 până la 15 secunde. Le poți face la sfârșitul antrenamentelor sau dimineața când te trezești.

Exerciții de echilibru

Tai chi, echilibrarea pe un picior sau mersul de la călcâi la deget sunt exerciții care îți îmbunătățesc echilibrul și postura. Aceste tipuri de exerciții pot ajuta și la prevenirea căderilor.

Include în alimentație acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt un tip de grăsimi polinesaturate. Au o serie de beneficii, inclusiv reducerea inflamației din organism. Cercetările au arătat, de asemenea, că Omega-3 sunt benefici pentru sănătatea articulațiilor 2.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Ar trebui să consumi pește bogat în Omega-3 - cum ar fi somonul, păstrăvul, macroul sau sardinele - de două ori pe săptămână.  

Dacă ești vegetarian sau vegan, încearcă surse de omega-3 care nu sunt pește, cum ar fi:

  • nuci și semințe, cum ar fi nucile, semințele de in și semințele de chia
  • uleiuri vegetale, cum ar fi uleiurile de soia, canola și de semințe de in
  • ouă fortificate, sucuri fortificate și băuturi din soia

Suplimentele cu Omega-3 sunt, de asemenea, disponibile într-o varietate de doze. Acestea sunt derivate din surse precum:

  • ulei de pește
  • ulei de krill
  • ulei de ficat de cod
  • ulei de alge, pentru vegetarieni si vegani

Cum este artrita diagnosticată și evaluată?

În cazul în care medicul tău suspectează că ar fi vorba de o formă de artrită, el va încerca să pună diagnosticul acesteia. Pentru a diagnostica artrita, medicul va efectua o examinare fizică completă (a întregului corp), inclusiv a coloanei vertebrale, va examina articulațiile, pielea și ochii. Pentru a detecta inflamația din corp, este foarte posibil ca medicul să îți recomande teste de sânge.

În cazul în care este suspectată o infecție sau guta, este utilă analiza lichidului sinovial (o cantitate mică de lichid este extrasă dintr-o articulație, cu ajutorul unui ac subțire, pentru ca mai apoi să fie analizată, iar medicul va afla ce conține lichidul sinovial).

În plus, medicul poate recomanda una sau mai multe metode imagistice, printre care: radiografia, computer tomografia (CT) la nivelul corpului (pentru examinarea articulațiilor, de exemplu), imagistica prin rezonanță magnetică nucleară la nivel musculoscheletal (RMN), ecografia musculoscheletală.

Despre RMN și rolul acestei investigații în diagnosticul de artrită

RMN-ul sau imagistica prin rezonanță magnetică nucleară folosește un câmp magnetic foarte puternic, radiofrecvență și un computer pentru a produce imagini detaliate ale corpului. Avantajul RMN-ului este, spun experții, că arată atât oasele, cât și țesuturile din apropierea oaselor, inclusiv cartilajul articular, ligamentele și "căptușeală" interioară a articulațiilor.

RMN-ul este folosit frecvent pentru a descoperii anomaliile din componentele articulației alcătuite din țesuturi moi (care nu se văd pe o radiografie clasică), pentru a determina dacă tratamentul este eficient în cazul pacientului și pentru ca medicul să vadă dacă au apărut complicații ale bolii.

Care sunt întrebuințările cele mai frecvente ale acestei proceduri

RMN-ul este, de regulă, cea mai buna opțiune pentru a examina articulațiile mari, coloana vertebrală (pentru durerea de spate) și țesuturile moi (mușchii, tendoanele și ligamentele) în cazul extremităților.

Imagistica prin rezonanță magnetică nucleară este efectuată pentru a diagnostica sau evalua, printre altele, afecțiunile articulațiilor, cum ar fi artrita degenerativa, rupturile de menisc, fracturile, infecțiile, durerea în țesuturile din jurul articulațiilor și extremităților etc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

De reținut!

Există două tipuri principale de artrită: osteoartrita (numită și artroză) și artrita reumatoidă. Artroza este cauzată de distrugerea sau degenerarea țesutului protector, numit cartilaj, care acoperă articulațiile, inclusiv articulația genunchiului. Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, care determină distrugerea articulație.

Medicii specializați în sănătatea oaselor folosesc foarte des RMN-ul pentru a pune diagnosticul de osteoartrită. Și alti medici, pe lângă cei ortopezi, pot să folosească RMN-ul în diagnosticarea afecțiunilor, mai ales că imaginile obținute în urma RMN-ului îi ajuta pe specialiști să vadă afectarea mușchilor și a cartilajului (dacă este vorba de rupturi) în apropierea articulațiilor. 
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Radiological Society of North America - https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=arthritis
Radiological Society of North America - https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=muscmr
1 Studiul „Body mass index and risk of knee osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of prospective studies”, publicat în BMJ Journal, autori: Huaqing Zheng, Changhong Chen
https://bmjopen.bmj.com/content/5/12/e007568
2 Studiul „The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis”, Mediterr J Rheumatol 2020;31(2):190-4
http://mjrheum.org/assets/files/792/file242_1161.pdf

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0