Importanta modificarilor RMN in stabilirea indicatiei de protezare a genunchiului

Standardul actual pentru evaluarea schimbarilor structurale asociate gonartrozei (artrozei genunchiului) este radiografia. In randul populatiei, modificarile radiologice sunt mai frecvente decat manifestarile clinice, iar aproximativ o treime dintre pacientii care au modificari radiologice de gonartroza nu au dureri.

Pe radiografie se evalueaza ingustarea spatiului articular (care semnifica pierderea de cartilaj articular), prezenta osteofitelor, deformarea de tip genu varum (forma literei O) / genu valgum (forma literei X), acestea din urma fiind devieri ale axului normal al membrului inferior.

Avantajele RMN ca metoda de investigare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radiografia nu reuseste sa detecteze multe caracteristici patologice asociate cu artroza, care pot fi evaluate cu ajutorul RMN-ului (rezonantei magnetice nucleare). Un procent mare dintre pacientii care au avut un aspect radiologic normal au avut unul sau mai multe semne sugestive pentru artroza atunci cand au fost investigati si cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Aceasta este o tehnica non-invaziva care are avantajul de a permite evaluarea imagistica a tuturor structurilor articulare si a modificarilor ce apar odata cu progresia gonartrozei: modificarile de volum si de grosime ale cartilajului articular, prezenta sinovitei si prezenta lichidului sinovial, leziuni ale maduvei osoase, leziuni ale meniscului si ale ligamentelor, prezenta osteofitelor.

De-a lungul timpului, s-a incercat sa se gaseasca o corelatie intre prezenta durerii, intensitatea ei si modificarile RMN la pacientii cu gonartroza. Se pare ca exista o asociere destul de importanta intre leziunile la nivelul maduvei osoase, intre dezvoltarea sinovitei si acumularea de lichid sinovial si accentuarea simptomelor pacientului, dar o asociere slaba intre pierderea de cartilaj articular si simptomatologia pacientului.

 

Aplicabilitatea pe pacientii cu gonatroza

Indicatia de protezare articulara a genunchiului se bazeaza pe nivelul de durere al pacientului, pe afectarea functionala a articulatiei si pe modificarile osoase evidentiate pe radiografie. Modificarile structurale de artroza ce apar pe RMN par a fi o alternativa mai buna pentru a stabili indicatia de protezare articulara pentru pacientii cu gonartroza.

Avantajele evaluarii cu ajutorul RMN-ului la cei cu gonartroza

In felul acesta, evalarea RMN a genunchiului are valoare predictiva pentru indicatia de protezare articulara. La evaluarea RMN se iau in discutie volumul si grosimea cartilajului articular in compartimentul medial, cat si factori predictivi pentru interventia de protezare articulara. Alti parametri precum defectele cartilaginoase, leziunile maduvei osoase, leziunile de menisc, sinovita pot fi, de asemenea, luati in calcul ca si factori predictivi pentru stabilirea oportunitatii interventiei chirurgicale.

Cat de mult ajuta RMN-ul pacientii cu gonartroza

La ora actuala, exista mai multe modalitati imagistice disponibile pentru a diagnostica si pentru a evalua artroza la nivelul genunchiului (gonartroza). Radiografia conventionala, care este usor de aplicat si are un cost relativ scazut, este in prezent considerata a fi "standardul de aur".

Cu toate acestea, radiografia poate detecta doar modificarile secundare ale artrozei, cum ar fi formarea osteofitelor, pierderea cartilajului si afectarea indirecta a meniscului, demonstrata prin ingustarea spatiului articular. In plus, de cele mai multe ori, modificarile semnificative radiologice nu apar in cazul radiografiei conventionale cel putin 1 an sau chiar 2 ani de la aparitia bolii, potrivit studiilor.

Datorita contrastului sau excelent la nivelul tesuturilor moi si capacitatii de a dobandi informatii morfologice si biochimice, importanta imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara in diagnosticul artrozei a devenit tot mai clara. Progresele facute in ceea ce priveste tehnologia RMN au imbunatatit capacitatea acestei metode de a detecta leziunile maduvei osoase, schimbarile lichidului articular, deteriorarile de la nivelul ligamentelor si meniscului, formarea osteofitelor, morfologia cartilajului, precum si modificari macromoleculare, care adeseori preced modificarile morfologice. In plus, au fost dezvoltate in ultimii ani diverse sisteme de scor semi-cantitative, pentru a evalua asa cum se cuvine artroza in contextul intregii articulatii a genunchiului.

Spre deosebire de radiografie, un RMN efectuat la genunchi ii permite medicului specialist sa vada oasele, cartilajul, tendoanele, ligamentele, muschii si chiar unele vase de sange. Acest test poate sa prezinte o gama larga de probleme, cum ar fi: afectarea cartilajului articular, ligamentele sau tendoanele rupte, fracturile oaselor, artroza (numita si osteoartrita), infectiile, tumorile.

Totodata, medicul curant poate cere ca pacientului sa i se faca un RMN pentru a vedea daca acesta are nevoie de o interventie chirurgicala la genunchi sau pentru a vedea cat de bine se vindeca dupa operatie.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

  • Studiul "Mechanisms of Osteoarthritis in the Knee: MR Imaging Appearance", publicat in 2014 in Journal of magnetic resonance imaging : JMRI, autori Lauren M. Shapiro, Emily J. McWalter, Min-Sun Son, Marc Levenston, Brian A. Hargreaves, Garry E. Gold.
  • WebMD - https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/what-expect-knee-mri#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0