Top reguli ca să aplici corect cremele cu SPF

Sunteți cu totul de acord că este absolut esențială folosirea cremelor cu protecție solară, mai ales că aceste produse au fost clasate ca fiind cele mai eficiente produse antiaging. Așadar, dacă vă doriți o piele netedă și lipsită de pete, vă recomand să folosiți pe toata durata anului (indiferent de sezon) acest gen de cremă.

Pe principiul "a preveni este mai bine decat a trata”, acționați inteligent și folosiți cremele de protecție solară. Și pentru că sunt atâtea tipuri existente pe piață, întrebarea este: "care dintre ele?". Raportat la pigmentul tenului sau vârstă sunt doar câteva indicii ce vă pot ghida către formula potrivită, cu indicele potrivit de SPF.

Lectia#1 - Textura

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Avantajul este că, găsindu-le în texturi diferite, pot fi aplicate foarte eficient pe corp dar și pe față. Respectiv pe corp pot fi aplicate sub formă de cremă, spray sau ulei, pe față sub formă de cremă și spray, pe scalpul cu textură gel sau spray, iar în jurul ochilor și pe buze (deseori se neglijează aceste zone), cu textură sub formă de stick pentru că nu migrează. De reținut este că, de cele mai multe ori, la buza inferioară, apare cancerul de piele, dacă nu este protejată corespunzător. Ingredientele chimice ale acestor creme au rolul de a absorbi lumina ultravioletă (UV). 

În schimb, cele pe bază ingredientelor naturale au rolul de a forma un strat protector ce reflecta lumina UV. Cel mai simplu de identificat în ce categorie se situează crema este conținutul de oxid de zinc și dioxid de titanium care este specific pentru cele naturale. Cele chimice conțin câteodată și ingrediente naturale, însă trebuie să vă orientați după lista totală de ingrediente, pentru că, dacă aceasta este formată din ingrediente cu terminații gen "oxi", "avo", “etal", clar este o formulă chimică. Nu uitați de parabeni și alcool în cazul unui ten sensibil.

Lectia#2 - Medicamente

Atenție sporită la consumul de medicamente și la expunerea la soare. Unele dintre acestea pot fotosensibiliza pielea și automat condiționează aplicarea în permanență a cremelor cu protecție solară. Medicamente precum Roaccutane sau cele pe bază de tetraciclină au tendința de a sensibiliza pielea, iar cel mai indicat, la fel ca în cazul persoanelor cu pielea sensibilă, al celor blonde sau roșcate natural, este să se aplice o cremă de protecție SPF de minimum 50.

Lecția#3 - Decodarea numerelor

SPF-ul înseamnă "sun protection factor", iar indicele ce însoțește orice cremă de protecție indică intervalul de expunere. Respectiv, dacă o cremă are indicele 30 înseamnă că poți sta 30 de minute la soare fără risc. Acest indice ar trebui să fie cel minim pentru persoanele care nu prezintă o situație particulară. Însă trebuie luate în calcul și condițiile în care expuneți pielea protejată.

Dacă transpirați abundent sau dacă intrați în apă, indicele cremei nu mai garantează eficacitatea și crema trebuie reaplicată dacă nu este în varianta waterproof. Când alegeți crema, asigurați-vă că formula acesteia protejează împotriva UVA (acestea duc la cancer) și UVB (provoacă arsuri cutanate). Din păcate, statistic vorbind, se știe că aceste creme sunt aplicate doar în proporție de 50% față de normal și că nu se respectă indicele pentru reaplicare ceea ce înseamnă că riscul persistă. O soluție ar fi să mizați pe o cremă cu indice foarte mare.

Lecția #4 - Cum se aplică

Eficiența unei creme de protecție solară o face chiar aplicarea în sine. În cazul cremelor minerale, trebuie aplicată imediat ce te expui la soare, în timp ce texturile chimice au nevoie de un interval de 20 minute ca să acționeze, pentru a fi absorbită integral de piele. Ceea ce înseamnă că o puteți aplica înainte de a vă îmbraca și astfel puteți să o aplicați pe tot corpul.

Lecția#5 - Sporirea eficacității

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși nu poate înlocui cremele de protecție, administrarea de vitamine adaugă un surplus de protecție. Suplimentele alimentare ce conțin o cantitate mare de antioxidanți ajută la prevenirea deteriorării pielii prin razele UV uneori chiar cu un SPF 5. Indiferent de sezon, vreme sau anotimp, stratul de ozon se rarefiază, drept consecință razele soarelui devin din ce în ce mai nocive pentru o piele neprotejată.

Lectia #6 - Cand se aplica

Dupa ce ai acumulat o cantitate mare de UVA si UVB,  pentru siguranta pielii tale trebuie sa reaplici un strat de siguranta, daca vei fi nevoit sa mai petreci timp in continuare la soare. Pentru a identifica cat mai corect acest moment, intrucat intensitatea razelor UV este variabila de la zi la zi, de la o locatie la alta, ar trebui sa deprinzi obiceiul de a folosi un dispozitiv inteligent de masurare a acestei radiatii, precum  Sun Meter  plasture si bratara, rezistente la apa si transpiratie, care trebuie purtate pe tot parcursul zilei. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa  te acoperi cu haine cu maneci sau pantaloni lungi ori sa te retragi la umbra. 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0