Cum iti afli riscul cardiovascular total

In august 2016, in European Heart Journal se publicau o serie de reguli pentru managementul dislipidemiilor, create de Societatea Europeana de Cardiologie (ESC) si de Societatea Europeana de Ateroscleroza (EAS).

Bolile cardiovasculare ucid peste 4 milioane de oameni, in Europa, in fiecare an. Acest grup de afectiuni ucid mai multe femei (2,2 milioane) decat barbati (1,8 milioane), desi decesele de natura cardiovasculara inainte de varsta de 65 de ani sunt mai comune in randul barbatilor.

Riscul cardiovascular total

Specialistii de la ESC fac o estimare a riscului cardiovascular total. Ce inseamna asta? Riscul cardiovascular, in contextul acestor recomandari elaborate in 2016, inseamna probabilitatea ca o persoana sa dezvolte un eveniment aterosclerotic fatal sau non-fatal de-a lungul unei perioade de timp definite.

 

Estimarea riscului cardiovascular total dupa ghidul ESC 2016 (elaborat de Societatea Europeana de Cardiologie) pentru managementul dislipidemiilor este:

1. Risc foarte crescut sau crescut

Au persoanele sau pacientii cu:

•    Boala cardiovasculara documentata prin testare non-invaziva sau invaziv;
•    Diabet zaharat de tip 2 sau cu diabet zaharat de tip 1;
•    Niveluri foarte mari ale factorilor de risc individuali;
•    Boala renala cronica moderata sau severa.


Aceste persoane au, automat, un risc crescut sau foarte crescut de risc cardiovascular total. In cazul lor, nu este nevoie de modele de estimare a riscului; toate aceste persoane au nevoie de un management activ al tuturor factorilor de risc.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

2. Pentru toti ceilalti pacienti

Pentru toate celelalte persoane, folosirea unui sistem de estimare a riscului cardiovascular, cum este sistemul SCORE, este recomandata pentru a estima riscul cardiovascular total, deoarece multi oameni au mai multi factori de risc care, in combinatie, pot rezulta in niveluri neasteptat de mari ale riscului cardiovascular total, potrivit European Heart Journal.

Ce este sistemul SCORE?

Sistemul SCORE estimeaza riscul cumulativ pe 10 ani al unui prim eveniment aterosclerotic fatal, fie ca este un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau alta boala arteriala care blocheaza arterele importante, inclusiv moartea subita cardiaca. Estimari ale acestui risc cardiovascular total au fost produse sub forma unor tabele sau scheme pentru regiunile din Europa in care oamenii au risc crescut sau risc scazut.

 
 

Sursa foto: atherosclerosis-journal.com

Tabelul SCORE: riscul pe 10 ani de boala cardiovasculara fatala in populatiile cu un risc cardiovascular crescut, bazat pe urmatorii factori de risc: varsta, sex, fumat, tensiunea arteriala sistolica si colesterolul total.

Pentru a converti riscul de eveniment cardiovascular fatal in risc total (fatal sau non-fatal) cardiovascular, se inmulteste cu 3, la barbati, si cu 4, la femei.

Retine: sistemul SCORE (tabelul de acest gen) este folosit pentru persoanele fara boala cardiovasculara documentata, diabet, boala cronica renala, hipercolesterolemie familiala sau niveluri foarte mari ale factorilor de risc individuali, deoarece astfel de persoane prezinta deja un risc mare si au nevoie de sfatul medicului in privinta factorului de risc.

Tabelul SCORE: riscul de boala cardiovasculara fatala pe 10 ani in populatiile cu un risc cardiovascular scazut, bazat pe urmatorii factori de risc: varsta, sexul, fumatul, tensiunea arteriala sistolica si colesterolul total. Pentru a converti riscul de eveniment cardiovascular fatal in risc total cardiovascular (fatal plus non-fatal), inmulteste cu 3, la barbati, si cu 4, la femei.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0