Alimente pe care NU trebuie sa le tii in frigider

Frigiderul este cel care menține alimentele proaspete, fiind extrem de important în orice gospodărie. Există, însă, și câteva situații în care nu ar trebui folosit, deoarece unele alimente nu ar trebui să stea în frigider.

Frigiderul este un aparat electrocasnic esențial în gospodărie, deoarece permite menținerea alimentelor la o temperatură scăzută, încetinind procesele de deteriorare și prevenind multiplicarea bacteriilor nocive. Astfel, alimentele se păstrează proaspete pentru o perioadă mai lungă. Temperaturile scăzute din frigider contribuie la reducerea riscului de contaminare bacteriană și virală a alimentelor, protejând sănătatea consumatorilor.

Mai mult, frigiderul ajută la păstrarea vitaminelor și a nutrienților din alimente, deoarece temperaturile scăzute încetinesc procesele de degradare. Acest electrocasnic permite stocarea alimentelor gătite pentru o perioadă mai lungă, facilitând planificarea meselor și reducând risipa de alimente. Unele medicamente necesită păstrarea la temperaturi scăzute pentru a-și menține eficacitatea, deci frigiderul poate oferi un spațiu sigur și pentru acestea.

Folosirea frigiderului în mod corespunzător este importantă pentru a beneficia de aceste avantaje; menținerea unei temperaturi adecvate în frigider și organizarea corectă a alimentelor contribuie la menținerea prospețimii și siguranței alimentelor. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Unele alimente NU trebuie depozitate în frigider

Deși frigiderul este indispensabil pentru a păstra unele alimente, altele nu trebuie depozitate în acest fel, deoarece fie nu este nevoie, și deci ocupă spațiul degeaba, fie își pierd din calități dacă stau la o temperatură prea joasă.

Pepenele galben 

Pepenele galben, netăiat încă, ar trebui să fie lăsat la temperatura camerei întrucât, pe măsură ce se coace mai mult, devine mai dulce și mai gustos. Bineînțeles, după ce acesta este tăiat, trebuie depozitat în frigider pentru a nu își pierde calitățile.

Roșiile

La fel ca pepenele galben, și roșiile au nevoie de câteva zile petrecute la temperatura camerei pentru a-și potența aroma. Gândește-te și unde stau roșiile atunci când le cumperi: nu lșe cumperi dintr-un frigider, nu-i așa? Astfel, nici acasă nu ai de ce să le pui la rece.

Cartofii

Depozitarea în frigider a alimentelor care conțin amidon nu este indicată, pentru că amidonul, la temperaturi scăzute, se transformă în zaharuri, ceea ce înseamnă că, brusc, cartoful va căpăta un gust prea dulce și o textură schimbată. Mai degrabă, depozitează cartofii într-o pungă de hârtie, pe care o vei ține într-un loc uscat și răcoros - cămară sau beci.

Pâinea

Este posibil să fii tentat să ții pâinea la frigider, pentru a evita mucegăirea acesteia. Însă, dacă obișnuiești să depozitezi pâinea în frigider, aceasta vă căpăta o textură uscată și un gust rânced. Mai degrabă, investește într-o cutie pentru depozitarea pâinii sau congelează pâinea pentru a o avea mereu la îndemână atunci când ești într-o situație limită. Dacă iei anumite sortimente speciale de pâine, cum ar fi cea umedă, de secară, aceast ar trebui ținută la frigider după ce ai deschis pachetul (având grijă să îl închizi cu un clips după deschidere).

Mierea

Temperaturile joase duc la cristalizarea mierii, așa că dacă îți dorești o miere cu textura ideală, nu una foarte densă și greu de scos din borcan, obișnuiește-te să o depozitezi într-un dulap din bucătărie, la temperatura camerei sau chiar pe blatul ori pe masa din bucătărie.

Cafeaua

Cafeaua boabe, dar și cea râșnită, absorb mirosurile, ceea ce înseamnă că dacă ții cafeaua la frigider, aceasta va absorbi toate mirosurile de mâncare din acesta. Depozitează mai bine cafeaua într-un recipient care se închide ermetic, cum ar fi un borcan de sticlă cu capac sau o cutie metalică ori un recipient din ceramică, pentru a-i conserva aroma pentru perioade îndelungate, iar recipientul ține-l la temperatura camerei.

Busuiocul

Spre deosebire de alte ierburi aromatice, busuiocul se ofilește la temperaturi scăzute și are tendința să absoarbă mirosurile din frigider. Mai degrabă, pune firele de busuioc într-un pahar cu apă, pe care îl vei ține pe blatul de la bucătărie.

Ceapa

Ceapa proaspătă poate rezista mai mult timp dacă este ținută la frigider, însă își va pierde din textura crocantă, devenind prea moale, așa că mai bine o păstrezi în cămară, unde este răcoare, dar nu o temperatură atât de scăzută.

Fructele citrice

Citricele precum lămâia, portocala sau grepfrutul ar trebui ținute la temperatura camerei, nu la frigider. Gustul acestora este mai accentuat la temperatura camerei decât dacă sunt ținute la rece.

Untul de arahide

Untul de arahide ținut la frigider capătă o textură mai groasă. Lasă untul de arahide la temperatura camerei și acesta va rămâne tartinabil, iar aroma sa va fi mai intensă.

Bananele

Dacă sunt ținute la frigider, bananele se vor înnegri. Interiorul acestora nu este afectat, însă coaja da.

Uleiurile

Uleiurile capătă o textură îngroșată dacă sunt ținute la frigider, iar culoarea acestora devine ușor opacă. Uleiurile pot fi ținute fără probleme la temperatura camerei. Singura excepție o fac uleiurile din nuci, care trebuie ținute la temperaturi scăzute pentru că altfel se alterează.

Produse de patiserie

Produsele de patiserie ținute la frigider vor căpăta o textură mai uscată, gustul acestora fiind afectat de temperatura joasă. Mai degrabă, ține produsele de patiserie la temperatura camerei. Excepție fac produsele de patiserie care conțin creme sau alte umpluturi care se pot altera.

Ketchupul 

Acest sos atât de popular, pe bază de roșii, nu trebuie ținut la frigider, în ciuda faptului că cei mai mulți dintre noi obișnuim să facem asta. Aciditatea crescută a ketchupului împiedică multiplicarea bacteriilor, făcând greu posibilă alterarea acestui sos. Atât roșiile, cât și oțetul din ketchup, fac din acesta un sos cu pH foarte acid.

Ce alimente trebuie să stea neapărat la frigider?

Există anumite alimente care trebuie ținute neapărat la frigider pentru a preveni creșterea bacteriilor și pentru a menține prospețimea și siguranța acestora pentru consum.

Carnea și produsele din carne

Carnea crudă, inclusiv carnea de pasăre, de porc, de vită și peștele trebuie păstrate la temperaturi scăzute pentru a preveni multiplicarea bacteriilor. Produsele din carne procesată, cum ar fi șunca și salamul, trebuie de asemenea păstrate la frigider.

Lactatele

Laptele, iaurtul, brânza și alte produse lactate trebuie ținute la frigider pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor nocive și pentru a le menține prospețimea.

Ouă

Ouăle crude trebuie stocate în frigider pentru a preveni contaminarea cu bacterii, iar ouăle gătite sau coapte ar trebui păstrate la rece pentru a preveni creșterea bacteriilor.

Fructele și legumele proaspete

Fructele și legumele proaspete pot fi păstrate în frigider pentru a le prelungi durata de viață și pentru a menține calitățile nutriționale, cu excepțiile despre care am discutat mai sus.

Resturi de alimente

Dacă ți-a rămas mâncare gătită neconsumată, aceasta ar trebui să fie păstrată la frigider pentru a preveni deteriorarea și pentru a o putea consuma ulterior în condiții de siguranță.

Sosuri și dressing-uri

Majoritatea sosurilor, dressing-urilor și condimentelor care conțin ingrediente perisabile ar trebui păstrate la frigider după deschidere.

Untul

În timp ce unii oameni preferă să lase untul la temperatura camerei pentru a fi mai ușor de întins pe pâine, este mai sigur să păstrezi acest aliment la frigider, pentru a preveni râncezirea.

Sucurile proaspete

Sucurile de fructe proaspete și alte băuturi pe care le-ai deschis, dar nu le-ai terminmat ar trebui ținute la frigider pentru a le menține prospetimea și pentru a preveni fermentarea.

Cum cureți frigiderul?

Curățarea regulată a frigiderului (recomandat, o dată pe lună) este esențială pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, pentru a menține un mediu igienic și pentru a prelungi durata de viață a aparatului electrocasnic.

Înainte de a începe procesul de curățare, deconectează frigiderul de la sursa de alimentare pentru siguranță. Scoate toate alimentele și produsele din frigider, verifică data de expirare și aruncă orice produse perimate sau deteriorate. Scoate rafturile, sertarele și orice alt accesoriu mobil care poate fi spălat separat în chiuvetă, cu un burete, apă caldă și detergent de vase sau cu apă caldă amestecată cu oțet. Dacă este nevoie, folosește o perie mică pentru a curăța colțurile greu accesibile sau unde s-au format pete mai greu de îndepărtat. Lasă-le să se usuce complet înainte de a le reintroduce în frigider.

Înmoaie o cârpă sau un burete moale în soluția de curățare și șterge toate suprafețele interioare ale frigiderului, inclusiv pereții, ușa și etanșările. Acordă o atenție specială zonelor cu pete sau depuneri. Dacă există pete persistente, poți utiliza o pastă făcută din bicarbonat de sodiu și apă pentru a le curăța. În mod similar, curăță toate compartimentele de ușă și etajele frigiderului. Folosește o cârpă curată înmuiată în soluția de curățare pentru a șterge etanșările și garniturile ușii. Asigură-te apoi că acestea sunt complet uscate pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

Dacă există mirosuri neplăcute în frigider, poți așeza un recipient mic cu bicarbonat de sodiu într-un colț al acestuia. Bicarbonatul de sodiu ajută la absorbția mirosurilor neplăcute. După ce toate suprafețele sunt uscate și curate, reintrodu alimentele și produsele în frigider, organizându-le în mod corespunzător și conectează din nou frigiderul la sursa de alimentare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Eufic - What foods should (or not) be stored in the fridge? 
https://www.eufic.org/en/food-safety/article/what-foods-should-or-not-be-stored-in-the-fridge
FDA - Are You Storing Food Safely? 
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/are-you-storing-food-safely


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0