3 retete gustoase si sanatoase pentru cei care sufera de hepatita C

Infectia cu virusul hepatic C cauzeaza inflamatia ficatului asa ca pacientii diagnosticati cu hepatita C ar trebui sa adopte o dieta antiinflamatoare.

Elemente esentiale ale dietei antiinflamatoare

Grasimi sanatoase – grasimile monosaturate, polinesaturate, dar si acizii grasi Omega-3 joaca un rol esential in dieta antiinflamatoare.

Fibre – reduc inflamatia, iar nutritionistii recomanda consumul a 25-40 g de fibre pe zi.

Fructe si legume – vitaminele, mineralele si antioxidantii din fructele si legumele proaspete neutralizeaa efectul radicalilor liberi.

Antioxidanti – joaca un rol important in lupta cu inflamatia.

Evitarea alimentelor inflamatoare – alimentele procesate, alimentele bogate in zahar si in sodiu, precum si sursele bogate de grasimi trans trebuie evitate intrucat favorizeaza inflamatia.

Retete de preparate cu efect antiinflamator, ideale pentru pacientii diagnosticati cu hepatita C

Mic dejun: Ovaz cu cirese si cocos

Timp: 15 minute

Ingrediente: 1,5 cana de fulgi de ovaz, 4 linguri de seminte de chia, 3-4 cani de lapte de cocos, 3 linguri de cacao raw, putin indulcitor pe baza de stevie, cativa fulgi de cocos, cirese (proaspete sau congelate), sirop de artar.

Amesteca fulgii de ovaz cu semintele de chia, cu laptele de cocos, cu cacao si cu indulcitorul pe baza de stevie si fierbe-le la foc mic, amestecand din cand in cand. Dupa ce ovazul este gatit, pune-l intr-un bol alaturi de fulgii de cocos, cirese si sirop de artar dupa gust.

Pranz: Supa crema de cartof dulce si ardei copt

Timp: 55 minute

Ingrediente pentru 6 portii: 2 linguri de ulei de masline, 2 cepe maruntite, 1 borcan de ardei copti, 2 lingurite de chimion, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de coriandru macinat, 3-4 cani de cartofi dulci taiati cuburi, 4 cani de supa de legume, 2 linguri de coriandru proaspat, 1 lingura de zeama de lamaie, 30 g de crema de branza.

Intr-o oala incinge uleiul de masline la foc mic. Caleste ceapa in ulei, apoi adauga ardeii copti, chimonul, sarea si coriandrul. Gateste 1-2 minute si adauga apoi zeama de la ardeii copti, cuburile de cartof dulce si supa de legume. Dupa ce incepe sa fiarba, lasa focul mic si acopera oala cu un capac. Dupa 15 minute, atunci cand cartofii sunt fierti, adauga coriandrul proaspat si zeama de lamaie, apoi opreste focul si lasa supa sa se raceasca.

Pune supa in blender alaturi de crema de branza si serveste-o imediat.

 

 

Cina: Somon cu dovlecel si lamaie

Timp: 35 minute

Ingrediente pentru 4 portii: 4 dovlecei maruntiti, 2 linguri de ulei de masline, sare si piper, 2 linguri de zahar brun, 2 linguri de zeama de lamaie, 1 lingura de mustar Dijon, 2 catei de usturoi maruntiti, ½ lingurita de marar, ½ lingurita de oregano, ¼ lingurita de cimbru, ¼ lingurita de rozmarin, 4 fileuri de somon, 2 linguri de patrunjel proaspat.

Incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius si acopera o tava cu hartie de copt.

Intr-un bol, amesteca zaharul brun cu zeama de lamaie, cu mustarul, cu usturoiul, oregano, cimbrul si rozmarinul, iar apoi asezoneaza cu sare si piper.

Pune pe hartia de copt, in tava, feliile de dovlecel, una langa cealalta. Acopera cu ulei de masline, sare si piper dovleceii apoi pune si fileurile de somon, pe care le vei unge apoi cu amestecul de ierburi preparat la inceput. Introdu tava in cuptor si lasa somonul sa se gateasca in jur de 18 minute. Serveste decorat cu patrunjel proaspat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0