Un regim pentru diabet trebuie sa includa si ceapa - Iata de ce!

Expertii spun ca ceapa este benefica pentru cei cu diabet de tip 2, iar prin consumul acestui aliment, pacientii diabetici si-ar putea imbunatati controlul glicemiei si ar putea sa isi scada nivelul colesterolului.

Ceapa contine cantitati mari de fibre, fier, potasiu, vitamina C si numerosi nutrienti esentiali care contribuie la mentinerea sanatatii in diverse moduri. Asa ca astazi incercam sa aflam raspunsul la o intrebare: au diabeticii voie sa consume ceapa?

Regimul alimentar joaca un rol esential cand vine vorba de controlul diabetului, mai ales ca atat hiperglicemia, cat si hipoglicemia pot pune viata pacientului in pericol. O dieta sanatoasa, care este bogata in nutrienti si contine foarte putine grasimi si calorii poate ajuta la evitarea complicatiilor asociate cu diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2. Alimentele precum ceapa reprezinta un aliat de top, care poate fi inclus in regimul pentru diabet, pentru ca aceasta poate reduce nivelul de zahar (glucoza) din sange.

Parte din familia de plante erbacee cu bulbi Alliaceae, care include usturoiul, prazul si arpagicul, ceapa reprezinta una dintre cele mai sanatoase legume si este cultivata si la noi in tara. Contine putine calorii, insa este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti puternici, care te pot ajuta sa iti reduci riscul in privinta a numeroase afectiuni, cum ar fi obezitatea, bolile de inima, etc.

stop diabet

Cum ii ajuta consumul de ceapa pe cei cu diabet

Potrivit unui studiu dat publicitatii in 2015, de The Endocrine Society, extractul din bulbul de ceapa a reusit sa scada hiperglicemia si nivelul colesterolului total la soarecii diabetici, cand li s-a administrat metformin, un medicament antidiabetic. Potrivit cercetatorilor, "Ceapa este un aliat ieftin si disponibil, care a fost folosit multa vreme ca supliment nutritiv. Ea are potentialul de a fi folosita in tratarea pacientilor cu diabet", spune Anthony Ojieh, de la Delta State University din Abraka, Nigeria.

Au existat trei grupuri de soareci, cu diabet indus pe cale medicala. Cercetatorii le-au dat metformin animalelor si doze variate de extract de ceapa: 200, 400 si 600 mg per kilogram de masa corporala, zilnic (mg/kg/zi), pentru a vedea daca ceapa poate spori efectele medicamentului. Pentru comparatie, cercetatorii au administrat metforminul si extractul de ceapa la trei grupuri de soareci care nu sufereau de diabet, animalele avand o glicemie normala.

Doua grupuri de control, unul cu animale diabetice, altul cu animale sanatoase, nu au primit nici metformin, nici extractul de ceapa. Alte doua grupuri de animale (unul cu soareci diabetici, unul cu soareci sanatosi) au primit doar metformin si nu si extract de ceapa.

Doua doze de extract de ceapa, de 400 si de 600 mg/kg/zi, au redus semnificativ glicemia pe nemancate (a jeun) la soarecii diabetici cu pana la 50% si, respectiv, cu pana la 35% in comparatie cu nivelurile "de baza" ale glicemiei, la inceputul studiului, inainte ca rozatoarelor sa le fie administrat extractul de ceapa.

Oamenii de stiinta au raportat ca extractul de ceapa a scazut nivelul de colesterol total in cazul soarecilor diabetici, iar doua dintre dozele cele mai mari au inregistrat cele mai mari efecte in acest sens.

Extractul de ceapa a dus la o crestere in ceea ce priveste greutatea medie in cazul soarecilor care nu sufereau de diabet, insa acest lucru nu s-a observat la rozatoarele diabetice.

"Ceapa nu este bogata in calorii, insa cu toate acestea, extractul pare sa creasca rata metabolica si, odata cu aceasta crestere, a crescut si apetitul, ducand la o hranire mai intensa a soarecilor", a explicat Anthony Ojieh, citat de sciencedaily.com.

"Trebuie sa investigam mecanismul prin care extractul de ceapa a reusit sa reduca nivelul glucozei din sange. Nu avem inca o explicatie", a mai declarat Anthony Ojieh.

Extractul de ceapa folosit pentru acest experiment a fost un preparat in stare cruda, obtinut din bulbul de ceapa. Daca acesta ar fi fost administrat la oameni, preparatul ar trebui sa fie, in mod normal, purificat astfel incat doar ingredientele active sa fie determinate pentru dozele adecvate pentru subiectii umani, mai spune cercetatorul.

Si alte studii arata ca ceapa este benefica pentru diabetici

O meta-analiza din 2009 a scos la iveala ca efectele antidiabetice ale extractului de ceapa si ale ingredientelor din compozitia cepei au fost semnificative in ceea ce priveste concentratia de glucoza si greutatea corporala. Studiile se refera tot la grupuri de soareci diabetici, care au fost tratati cu ajutorul suplimentelor ce contineau fie extract de ceapa, fie extract de usturoi. Oamenii de stiinta spun ca efectele extractului de usturoi nu au fost semnificative.

Asadar, adaugand ceapa in dieta ta zilnica, vei descoperi ca aceasta poate fi o excelenta alegere alimentara, care poate sa ajute la mentinerea controlului glicemiei. Poti folosi ceapa fie ca ingredient principal, cand gatesti, pe post de condiment si ca garnitura, mai ales ca poate adauga un plus de savoare preparatelor tale culinare.

Completeaza chestionarul disponibil aici pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Onion Extract May Improve High Blood Sugar and Cholesterol", publicat de The Endocrine Society, pe https://www.endocrine.org/news-room/press-release-archives/2015/onion-extract-may-improve-high-blood-sugar-and-cholesterol, in 2015.
  • Meta-analiza "The antidiabetic effect of onion and garlic in experimental diabetic rats: meta-analysis.", publicata in 2009 in The Journal of Medicinal Food, autori: Kook S, Kim GH, Choi K.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0