Studiu: ceapa rosie ucide celulele canceroase

Acest tip de ceapa are unele beneficii majore in ceea ce priveste lupta impotriva cancerului, spun oamenii de stiinta.

 

Cand gatesti, nu stii daca ar trebui sa alegi ceapa rosie sau ceapa alba? Ei, bine, chiar daca ceapa te poate face sa plangi atunci cand o toci, cu siguranta nu o sa versi lacrimi dupa ce vei citi concluziile acestei noi cercetari din domeniul medical.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dintre toate tipurile de ceapa, cea rosie este cea mai eficienta in ceea ce priveste distrugerea celulelor canceroase in cazul unor forme de cancer de colon si de cancer de san, potrivit unui studiu recent publicat in revista "Food Research International", scrie rd.com. Iar acesta nu este singurul motiv pentru care ceapa rosie este considerata una dintre cele mai sanatoase legume pe care le poti manca.

Cercetatorii de la Universitatea Guelph au indepartat un antioxidant (quercetina) din cinci tipuri diferite de ceapa si au plasat acest antioxidant in contact direct cu celulele din cancerul de colon. Ceapa rosie a ucis mai multe celulele din cancerul de colon decat oricare alt soi de ceapa, au observat oamenii de stiinta.

Se pare ca nuanta mai inchisa a cepelor rosii, care indica un nivel mai ridicat de antocianine, un pigment care creste eficacitatea quercetinei, ar putea sa faca din cepele rosii niste luptatori puternici impotriva cancerului.

"Antocianinele au un rol esential in asigurarea culorii fructelor si legumelor, asa ca este logic ca ceapa rosie, care este cea mai inchisa la culoare din familia ei, sa aiba cea mai mare putere de combatere a cancerului", a declarat autorul studiului, Abdulmonem Murayyan.

 
 

Potrivit lui Abdulmonem Murayyan, "cepele rosii activeaza anumite cai care incurajeaza celulele canceroase sa moara. Aceste cepe rosii contribuie la crearea unui mediu nefavorabil pentru celulele canceroase si astfel impiedica comunicarea dintre celulele canceroase, lucru care inhiba dezvoltarea lor".

Desigur, oamenii de stiinta ne spun ca nu ar trebui sa "discriminam" ceapa. Fiecare soi de ceapa ofera aceste beneficii. "Toate tipurile de ceapa reprezinta niste luptatori puternici impotriva cancerului, datorita concentratiilor ridicate de antioxidanti precum antocianinele si quercetina", spune Karen Ansel, autoarea unei carti despre superalimente care ne ajuta sa ne vindecam mai repede organismul. Dar ceapa rosie se afla mai presus de toate soiurile cu care se inrudeste, gratie cantitatii mari de pigment cum sunt antocianinele, pigmenti solubili in apa, care pot sa aiba culoarea rosie, violet sau albastru.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta spera sa testeze efectele cepei rosii pe oameni, in viitor. Pana atunci, poti incerca sa inlocuiesti cu usurinta ceapa alba cu ruda ei, ceapa rosie, pentru a te bucura de beneficiile antioxidantilor pe care aceasta ii contine.

Mai multe despre Quercetina

Quercetina este un pigment vegetal si un  flavonoid antioxidant puternic, mai precis un flavonol, care se găsește mai ales în ceapă, struguri, fructe de pădure, cireșe, broccoli și citrice. Este un antioxidant versatil cunoscut că posedă abilități de protecție împotriva leziunilor tisulare induse de diferite toxicități ale medicamentelor si  s-a dovedit că exercită efecte biologice multiple în modele experimentale, inclusiv reducerea simptomelor majore ale astmului bronșic: hiperactivitate bronșică, producție de mucus și inflamație a căilor respiratorii.

Quercetina prezintă si o gamă largă de proprietăți antivirale care pot interfera în mai multe etape ale virulenței patogenului - intrarea virusului, replicarea virusului, asamblarea proteinelor - și că aceste efecte terapeutice pot fi sporite prin administrarea concomitentă a vitaminei C. Quercetina este cel mai abundent flavonoid alimentar. A fost asociat cu o performanță îmbunătățită la exerciții fizice și cu reducerea inflamației, a tensiunii arteriale și a nivelurilor de zahăr din sânge. În plus, poate avea proprietăți de protecție a creierului, antialergic și anticancer. Deși beneficiile sale par promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări .

Un alt studiu experimental  interesant a observat ca o combinație de quercetină și ulei de pește bogat în DHA poate atenua parțial boala hepatică grasă nealcoolică prin reducerea stresului oxidativ și suprimarea sintezei acizilor grași. Pentru a studia efectul combinat al quercetinei flavonoide și al uleiului de pește care conține acizi grași ω-3 asupra prevenirii sindromului metabolic indus de dietă, s-au hrănit șoarecii cu o dietă de control, o dietă bogată în grăsimi, zaharoză și colesterol ridicat, în stil occidental. dieta (dieta occidentală), o dietă occidentală suplimentată cu 0,05% quercetină, o dietă occidentală care conține 5% ulei de pește bogat în acid docosahexaenoic (DHA) (dieta DHA) sau o dietă cu DHA suplimentată cu 0,05% quercetină. După 18 săptămâni de hrănire, uleiul de pește a potențat suprimarea peroxidării lipide de către quercetină în ficat, dar nu și în țesutul adipos epididimal. Uleiul de pește, dar nu quercetina, a suprimat acumularea de acizi grași neesterificați și expresia sintetazei acizilor grași în ficatul șoarecilor hrăniți cu dieta occidentală. Astfel, combinația de quercetină și ulei de pește bogat în DHA poate atenua parțial boala hepatică grasă nealcoolică prin reducerea stresului oxidativ și suprimarea sintezei acizilor grași.

 În prezent sunt în curs de desfășurare multe studii clinice pentru a intelege cum se poate atenua inflamație distructivă in infectia cu SARS Cov2 si daca Quercetina ar avea  un efect inhibitor asupra răspunsurilor inflamatorii. Se pare ca aceasta nu numai că inhibă producerea componentelor inflamazomului NLRP3 și pro-IL-1β, ci și suprimă inflamația prin interferența în diferite căi de semnalizare, în special NF-kB.  Quercetina are, de asemenea, un efect asupra acestor factori, suprimând astfel inflamazomul NLRP3 și eventual inflamația.  Efectele inhibitoare ale quercetinei asupra interleukinei IL-17 pot dubla speranța unui rezultat pozitiv în tratamentul COVID-19. Microbiota intestinală are o funcție de neegalat în reglarea răspunsurilor imune și dezvoltarea unei varietăți de boli cauzate de răspunsuri imune aberante. Efectul quercetinei asupra disbiozei corecte poate ajuta la controlul inflamației sistemice în organism. În cele din urmă, quercetina, ca compus antiinflamator, antioxidant, analgezic și inhibitor al inflamazomului NLRP3, poate fi un potențial tratament pentru inflamația severă, care este principala afecțiune care pune viața în pericol la pacienții cu COVID-19.

Fiți atenți insa dacă luați concomitent suplimente cu Quercetina si medicamente precum antibiotice, ciclosporină, warfarină sau medicamente care sunt prelucrate de ficat. Quercetina poate modifica modul în care acţionează aceste medicamente şi poate creşte riscul de reacţii adverse. Au fost ridicate îngrijorări cu privire la potențialele efecte toxice ale consumului excesiv de quercetină și mai multe studii au demonstrat că flavonoidele, inclusiv quercetina, pot interfera cu funcția tiroidiană si  inhibă creșterea celulelor tiroidiene și absorbția de iod.

Când este administrată pe cale orala,  Quercetina este posibil sigură pentru majoritatea oamenilor când este utilizată pe termen scurt. Quercetina a fost utilizată în siguranță în doze de până la 1 -2 grame pe zi timp de 12 săptămâni. Intr-un studiu pentru bolnavii cu nronhopneumopatie cronica obstructiva, quercetina a fost tolerată în siguranță până la 2000 mg/zi, după cum a fost evaluată prin funcție pulmonară, profilul sângelui și chestionarul de evaluare a BPOC.

Nu se știe dacă utilizarea pe termen lung sau dozele mai mari sunt sigure. Sfatuiti-va cu medicul dvs. in privinta oportunittatii administrarii acestui supliment.

 

Sursa foto: Shutterstock

Combined Effect of Quercetin and Fish Oil on Oxidative Stress in the Liver of Mice Fed a Western-Style Diet, 2020, Masuko Kobori 1Yukari Akimoto 1Yumiko Takahashi 

Anti-inflammatory potential of Quercetin in COVID-19 treatment 2021 Ali Saeedi-Boroujeni & Mohammad-Reza Mahmoudian-San

Randomised clinical trial to determine the safety of quercetin supplementation in patients with chronic obstructive pulmonary disease, 2020, Meilan K Han,1 Tyler A Barreto,2 Fernando J Martinez

The flavonoid quercetin inhibits thyroid-restricted genes expression and thyroid function, 2014, Cesidio Giuliani 1Ines Bucci 2Serena Di Santo 3Cosmo Rossi

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0