Cum sa tii diabetul sub control in cazul parintilor tai varstnici

În cazul în care ai unul dintre părinți sau bunici ori o rudă apropiată cu diabet zaharat, este foarte important să știi cum poți ajuta persoana dragă să țină diabetul sub control, astfel încât să nu aibă complicații.

Menținerea sub control a diabetului este importantă, iar ajutorul tău este binevenit

Diabetul este o boală gravă și afectează mulți adulți în vârstă. Dacă unul dintre părinții tăi a fost diagnosticat recent cu diabet, probabil că ești neliniștit sau supărat și poate că te întrebi care sunt implicațiile pe termen lung în ceea ce privește starea de sănătate a tatălui sau a mamei tale.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Există, din fericire, mai multe modalități prin care îți poți ajuta părintele (sau părinții, dacă amândoi suferă de diabet) să țină boala sub control. Așa că este bine să porți o discuție cu părintele tău, înainte de a prelua tu "frâiele". Pentru început, este bine să ții cont de câteva aspecte, mai ales dacă părinții tai au o vârstă mai înaintată.

Mulți pacienți cu diabet zaharat de tip 2 își pot gestiona nivelul de glucoză din sânge doar prin dietă și exerciții fizice. Alții pot avea nevoie de pastile pentru diabet sau injecții cu insulină, împreună cu medicamente pentru a gestiona alte afecțiuni precum hipertensiunea arterială și colesterolul crescut. În timp, o persoană cu diabet poate avea nevoie atât de modificări ale stilului de viață, cât și de medicamente.

Nivelul tău de implicare depinde de starea de sănătate a părintelui tău

Dacă tatăl sau mama ta este o persoană activ(ă), poate să își facă singur(ă) cumpărăturile și să gătească și să participe la anumite activități care îi fac plăcere, tu trebuie doar să fii acolo alături de el/ea, pentru a-i oferi încurajarea și sprijinul de care are nevoie.

Dacă, însă, unul dintre părinții tăi are o stare mai fragilă sau uită lucruri destul de des, s-ar putea să fie nevoie să îți asumi mai multe responsabilități și să te implici mai mult în ceea ce privește boala sa. Reține și că părintele tău ar putea fi "în negare" (o etapă normală) în legătură cu limitările sale și că este posibil ca, uneori - poate chiar la început - să întâmpini rezistență din partea lui sau a ei.

Întreabă-ți tatăl sau mama cum poți să îl/o ajuți de acum înainte și oferă-i mai multe opțiuni, pentru a-i da astfel părintelui tău un rol major în procesul de luare a deciziilor. Nu îi impune lucruri cu forța, cum ar fi să îi impui să mănânce doar un anumit tip de aliment despre care știi că are un indice glicemic scăzut. Oferă-i idei de rețete, idei pentru regimul pentru diabet, ajută-ți părintele să gătească sau fă-i cumpărăturile necesare. Dacă starea de sănătate nu îi permite să se deplaseze singur/a până la farmacie, îi poți lua tu medicamentele de pe rețetă.

Învață mai multe despre diabetul zaharat

Încearcă, atunci când este posibil, să mergi cu părintele tău la programarea la cabinetul medicului sau la anumite cursuri/conferințe/workshop-uri ori alt gen de eveniment, unde pacienții sunt învățați cum să își țină sub control boala. Caută și tu informații pe site-uri de încredere, din publicații de încredere și documentează-te despre ce înseamnă să ai diagnosticul de diabet, fie că vorbim de cel de tip 1 sau de cel de tip 2. Este esențial să înveți împreună cu părintele tău cum funcționează un glucometru, de câte ori trebuie să își măsoare tatăl tău sau mama ta glicemia pe zi, cum să evite carbohidrații "răi" care îi cresc glicemia, etc. Ține minte, însă, că fiecare pacient cu diabet este diferit, așa că și planul vostru privind controlul diabetului va fi diferit.

Renunțarea la fumat și la alcool

Încurajează-ți tatăl sau mama să renunțe la vicii sau comportamente negative, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool. Discută, dacă este cazul, cu echipa de medici sau cu medicul care se ocupă de părintele tău despre modalități prin care cel drag poate renunță la viciu, fără să îi provoci părintelui un stres suplimentar.

Nu îl copleși pe cel drag cu informații

Menține lucrurile și informațiile cât mai simple și nu pica în "capcană", coplesindu-ți părintele cu tone de informații despre diabet. Amintește-ți că tu poți doar să îi oferi sugestii și alege, treptat, ce subiecte vei aborda. Împarte informația pe care i-o furnizezi în segmente mai mici. Începe, dacă vrei, cu informații de bază despre controlul porțiilor, orele la care trebuie să ia masa (în mod regulat), apoi poți discuta despre număratul carbohidraților (dacă medicul v-a oferit un plan detaliat), despre regimul alimentar, despre alimentele permise și despre cele interzise unui diabetic. Odată ce tatăl sau mama ta vor începe să stăpânească aceste concepte, îl poți ajuta apoi, treptat, să facă modificările suplimentare ce țin de stilul său de viață.

Fii consecvent în ceea ce privește exercițiile fizice

Activitatea fizică joacă un rol esențial în menținerea nivelului de zahăr din sânge scăzut și pentru a ajuta la o scădere sănătoasă în greutate. Dar este important să știi că poate fi periculos ca părintele tău, dacă are diabet, să facă mișcare atunci când nivelul zahărului din sânge este deja scăzut.

De aceea este important ca mama sau tatăl tău să respecte câteva reguli în ceea ce privește activitatea fizică, cum ar fi programarea exercițiilor la aproximativ o oră după masă, când nivelul zahărului din sânge este de obicei mai ridicat. Este vital ca pacientul cu diabet să aibă mereu la el articole de urgență, cum ar fi tablete de glucoză, apă și gustări bogate în carbohidrați, în cazul în care glicemia scade brusc.

Îndeamnă-ți părintele să practice tehnici de reducere a stresului

Știai că creșterea nivelului de stres poate duce la creșterea nivelului zahărului din sânge? Răspunsul de luptă sau fugi care este declanșat de stres nu funcționează corespunzător la persoanele cu diabet și poate crește nivelul de zahăr din sânge. De aceea, vorbește-i mamei sau tatălui tău despre importanța practicării unor tehnici pozitive de îngrijire de sine, cum ar fi meditația, yoga, dezvoltarea unui nou hobby sau chiar și masaj.

Fă mici ajustări, care să îl ajute să aibă grijă de el/ea

Ia în considerare, atunci când îți ajuți părintele diabetic, și dacă poate sau nu să se îngrijească singur. Dacă părintele tău se luptă să îndeplinească anumite sarcini, cum ar fi să folosească un glucometru pentru a-și măsură glicemia, roagă-l pe medic să îți facă recomandări, care pot ajuta persoanele vârstnice să se adapteze la situația aceasta. De pildă, un glucometru cu un ecran sau display mai mare este util dacă tatăl sau mama ta nu vede prea bine cifrele.

Iar dacă tatăl sau mama ta ia medicamente multe, poți crea un tabel sau poți umple o cutie specială (un organizator pentru pastile și medicamente), în care îi pui pilulele, pe zile, pentru o săptămână, pentru a te asigura că le ia la momentul potrivit și în doza corespunzătoare. Nu în ultimul rand, învață să recunoști semnele hiperglicemiei și hipoglicemiei, pentru că așa poți observa când părintele tău se simte rău, poți observa că nu este în regulă.

 

Alte modalități de a rămâne sănătos chiar dacă ai diabet

  • Gestionează-ți tensiunea arterială.  
  • Verifică-ți colesterolul. Cel puțin o dată pe an, fă-ți un test de sânge pentru a-ți verifica nivelul de colesterol și trigliceride. Nivelurile ridicate pot crește riscul de probleme cardiace.
  • Fă-ți examene oftalmologice anuale. Identificarea și tratarea precoce a problemelor oculare poate menține ochii sănătoși.
  • Verifică rinichii. Diabetul poate afecta rinichii. Testele de urină și sânge vor arăta dacă rinichii sunt în regulă.
  • Fă-ți vaccinl antigripal în fiecare an și vaccinează-te împotriva pneumoniei. O vaccinare anuală împotriva gripei te va ajuta să te menții sănătos. Dacă ai peste 65 de ani, asigură-te că ai făcut vaccinul împotriva pneumoniei. 
  • Ai grijă de dinți și de gingii. Spală-te pe dinți și folosește ață dentară zilnic. Verifică dinții și gingiile de două ori pe an de către un dentist pentru a evita problemele grave dentare.
  • Protejează-ți pielea. Păstrează-ți pielea curată și folosește o cremă hidratantă pentru pielea foarte uscată. Ai grijă de tăieturile și vânătăile minore pentru a preveni infecțiile.
  • Analizează-ți picioarele. Fă-ți timp să te uiți la picioarele tale în fiecare zi pentru a identifica eventualele pete roșii. Dacă ai răni, vezicule nivelul pielii, infecții sau calusuri, consultă medicul.
  • Fii la curent cu screening-urile pentru cancer. Discută cu medicul despre ce analize să faci în funcție de vârstă, sex și alți factori de risc.
  • Dacă ai diabet, medicul poate depista dacă te confrunți cu depresie sau cu tulburări cognitive. Adulții în vârstă cu diabet sunt expuși unui risc mai mare pentru aceste afecțiuni, în comparație cu alții de vârsta lor care nu au diabet. Având depresie sau tulburări cognitive poate face ca autoîngrijirea diabetului să fie o provocare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute on Aging - Diabetes in Older People
https://www.nia.nih.gov/health/diabetes-older-people#
Diabets UK - Older people and diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/older-people-and-diabetes

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0