Despre genetica cancerului: este cancerul ereditar?

Etiologia cancerului este multifactorială, el fiind rezultatul interacțiunii mai multor factori: genetici, de mediu, stil de viață sau medicali. 

Odată cu progresele în genetica acestei boli, s-au făcut pași importanți în înțelegerea biologiei cancerului. Consecutiv, s-au identificat categorii de persoane cu risc crescut de a dezvolta un cancer de-a lungul existenței lor, s-a mers către o mai bună înțelegere a cancerului care a condus către inițierea terapiilor conform amprentei moleculare a tumorii, ceea ce a deschis calea terapiilor anticancer, mult mai țintite, mult mai eficiente și cu o toxicitate limitată. 

În ceea ce privește identificarea pacienților cu risc crescut de a dezvolta un cancer, sursa informațiilor derivă din analiză probelor ADN, istoricul familial de boală, istoricul medical și, nu în ultimul rând, din examinarea clinică. În ceea ce privește analiza probelor ADN, acestea pot fi înmagazinate și analizate practic în orice moment al existenței unei persoane, de la momentul concepției și până la moarte. 

În privința istoriculul familial, o anamneză genetică cât mai detaliată este extrem de importantă în identificarea riscului de a dezvolta un cancer. În cancer, ca de altfel și în alte afecțiuni, analiza genetică ADN poate identifica o anume variantă patogenică drept cauză a riscului moștenit și, pe această cale, are loc identificarea membrilor familiei care au moștenit această variantă. 

Cancerul este o boală genetică, în sensul în care este consecința afectării genelor care controlează funcțiile celulare și, în special, creșterea și diviziunea acestora. Mutațiile genetice care cresc riscul de cancer pot fi moștenite de la părinți, în condițiile în care acestea sunt prezente în celulele germinale. Aceste mutații sunt cunoscute drept mutații ale liniei germinale și se regăsesc practic în toate celulele descendenților. 

Cancerul poate fi, însă, și consecință mutațiilor genetice dobândite de-a lungul vieții, ca rezultat al erorilor consecutive în diviziunea celulară. Exemple tipice sunt: poluarea, fumatul activ și pasiv, iradierea sau radiațiile ultraviolete-toate acestea, cumulativ, determină alterări ale ADN-ului nostru. 

Modificările genetice care apar după momentul concepției sunt cunoscute în literatura medicală drept modificări somatice sau dobândite. Acestea se pot amplifică în orice moment al existenței unui individ. În ceea ce privește numărul celulelor purtătoare ale acestor mutații somatice, acesta este variabil și dependent de momentul apariției acestor mutații de-a lungul vieții individului. 
În general, celulele canceroase posedă un număr mult mai mare de mutații genetice, comparativ cu celulele normale. În particular, fiecare cancer prezintă o constelație unică de alterări genetice, iar acestea sunt mai degrabă consecința cancerului decât cauza apariției sale. Pe măsură ce cancerul avansează, tot mai multe mutații genetice se produc. De asemenea, în cadrul aceleiași tumori, celulele canceroase pot avea mutații genetice diferite. 

În ceea ce privește mutațiile genetice moștenite, acestea sunt implicate în apariția a 5-10% din totalul cancerelor. La ora actuală, sunt descrise mai mult de 50 de sindroame ereditare neoplazice legate de mutații ale unor gene specifice. 

Testele genetice ne pot lămuri dacă o persoană componentă a unei familii care prezintă semnele unui asemenea sindrom genetic ereditar prezintă una dintre aceste mutații. În plus, testele genetice pot identifică și care dintre membrii familiei fără boală patentă au același tip de mutație, dar și care este purtătorul unei mutații asociate cancerului. Părerea unanimă a experților este că testarea genetică trebuie luată în considerare ori de câte ori o persoană prezintă istoric familial sau personal care sugerează o un sindrom neoplazic familial moștenit. 

Totodată, în absența unor mutații genetice moștenite, sunt unele cancere care sunt mai frecvente în anumite familii. Aceasta se datorează, probabil, aceluiași stil de viață, aceluiași tip de dietă, aceleași obiceiuri, ca de exemplu fumatul, consumul de alcool etc. Cu toate acestea, sunt câteva indicii care conduc către ideea unui sindrom de cancer ereditar și acestea sunt tipul de cancer, condițiile asociate, vârsta la care se dezvoltă un cancer, etc. Chiar dacă în cadrul unei familii este pusă în evidență o mutație potențial predispozantă unui cancer, nu oricine moștenește această mutație și va trebui obligatoriu să și dezvolte un cancer. 

Câteva exemple de gene implicate în cancerele ereditare:
-TP53 care produce o proteină care supresează creșterea tumorală. Mutațiile pe linie germinală a acestei gene sunt răspunzătoare de apariția sindromului Li Fraumeni, o entitate moștenită rară asociată unui risc mare de dezvoltare a unor cancere. 
-BRCA1 și BRCA2 asociate sindromului cancerului ereditar mamar și ovarian. De asemenea, și o serie de alte cancere sunt asociate acestui sindrom, așa cum sunt cancerul de pancreas, de prostată sau cancerul mamar la bărbați. 
-PTEN asociată sintezei unei proteine supresoare. Mutațiile acestei gene se asociază sindromului Cowden, o maladie moștenită, asociată riscului crescut de cancer mamar, tiroidian, uterin, etc.  


Secvecțierea ADN 

Până recent, majoritatea testelor genetice pentru cancer s-au concentrat către testarea mutațiilor individuale moștenite. Dar, pe măsură ce tehnologiile de secvențiere a ADN-ului au devenit mai eficiente și mai ieftine, acestea au devenit din ce în ce mai disponibile. În acest fel, secvențierea întregului genom și caracterizarea ADN a unei tumori individuale au devenit proceduri din ce în ce mai posibile. 

Secvențierea ADN-ului poate identifica mai multe mutații genetice în același timp. În acest moment, există patentate mai multe baterii de teste multigenice, care identifică atât mutațiile moștenite, cât și cele somatice în același timp. Aceste paneluri pot include diferite gene și pot fi ajustate în funcție de fiecare tumoră în parte. Din păcate, deocamdată, testele genetice disponibile sunt limitate doar la gene cunoscute, ceea ce face ca interpretarea rezultatelor să fie destul de limitată, comparativ cu situația analizării întregului genom tumoral. Testele multigenice devin din ce în ce mai disponibile în cadrul testărilor de rutină a sindroamelor cancerelor ereditare. 

Secvențierea genetică tumorală poate identifica mutațiile somatice care sunt răspunzătoare de dezvoltarea unor tipuri particulare de cancer. De asemenea, sunt utile în alegerea terapiei celei mai eficiente asupra tipului particular de tumoră. Nu în ultimul rând, secvențierea tumorală poate identifică mutațiile liniei germinale, care poate identifica un sindrom de cancer ereditar despre care membrii familiei nu erau la curent până la momentul testului. 

În acest moment, progresele remarcabile făcute în secvențierea genică tumorală, ca de altfel în caracterizarea întregului ADN uman, au deschis o nouă era în prevenirea multor forme de cancer, în diagnosticul precoce și de aici probabilitatea vindecării multor cancere și, nu în ultimul rând, în terapia  personalizată, adresată fiecărei mutații sau asocieri de mutații genice. Ceea ce în urmă cu 15-20 ani părea de neconceput, acum este realitate. 

Testarea genetică are anumite beneficii 

Indiferent dacă o persoană obține un rezultat pozitiv sau negativ la un astfel de test genetic, mai ales dacă vorbim despre un sindrom genetic ereditar care crește riscul de a dezvolta cancer, oamenii de știință spun că există câteva beneficii pe care este bine să le avem în vedere: 

 * Un test cu rezultat negativ poate oferi persoanei liniștea pe care o caută, aflând că varianta patogenica nu a fost moștenită de la părinți. 
 * Un rezultat pozitiv la testul genetic îi oferă persoanei oportunitatea de a înțelege și, în unele cazuri, de a gestiona riscurile sale de a dezvolta cancer. 
 * Pentru pacienții care sunt deja diagnosticați cu un cancer, rezultatele unui test genetic de ultimă generație poate să îi ajute să ia deciziile în legătură cu tratamentul și să înțeleagă care este riscul lor de a dezvoltă alte forme de cancer. 
 * Testarea genetică reprezintă o oportunitate pentru membrii unei familii de a afla mai multe informații despre propriul risc de a face cancer în viitor. 
 

Citește și:

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/genetics/genetic-testing-fact-sheet#q10

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0