Depresia si anxietatea, combatute cu ceai de sunatoare

Sunătoarea este una dintre cele mai populare plante medicinale și, implicit, una dintre cele mai studiate. Istoria o menționează încă de acum 2000 de ani, iar medicii au recomandat-o de-a lungul timpului pentru diferite afecțiuni, cap de listă fiind cele ale sistemului nervos și ale sistemului digestiv. În ziua de astăzi, este recomandată persoanelor sănătoase, care trec prin perioade de stres, suferă de insomnie, de tulburare a dispoziției, însă nu la nivel patologic, situații dramatice și tragice, pentru ameliorarea stării de bine.

Ceaiul de sunătoare are un gust amărui, o aromă specifică, este bogat în colină, hipericină, uleiuri volatile, acid valerianic, flavonoide și taninuri. Toate aceste substanțe îi conferă efecte antiseptice, antiinflamatorii, decongestionante, dezinfectante, astringente, antidiareice și cicatrizante. Este, așadar, o plantă „bună la toate”.

Crezi ca suferi de depresie?

Iată care sunt principalele acțiuni benefice ale ceaiului de sunătoare!

Se crede că o ceașcă de ceai de sunătoarea stimulează starea de spirit. Cercetătorii bănuiesc că ingredientele din plantă (hipericina și hiperforina) pot crește nivelul anumitor substanțe chimice ale creierului, cum ar fi serotonina. Această plantă este, de asemenea, explorată pentru următoarele probleme de sănătate:

  • Anxietatea 
  • Simptome legate de menopauză
  • Sindromul premenstrual (PMS)
  • Tulburare afectivă sezonieră (TAS)
  • Renunțarea la fumat 
  • Infecții virale

Sunătoarea s-a dovedit, de asemenea, promițătoare în tratarea următoarelor afecțiuni, dintre care câteva sunt legate de depresie și anxietate.

Sindromul premenstrual (PMS)

Cercetările sugerează că sunătoarea poate ajuta la ameliorarea simptomelor fizice și emoționale ale sindromului premenstrual la unele femei, inclusiv crampe, iritabilitate, pofte de mâncare și sensibilitate a sânilor. Un studiu mai vechi a raportat o reducere cu 50% a severității simptomelor.

Menopauza

Există unele dovezi care sugerează că sunătoarea, combinată cu Cohoş negru, ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a anxietății în timpul menopauzei.

Tulburare afectivă sezonieră (TAS)

Folosită singură, sunătoarea a îmbunătățit starea de spirit la persoanele cu tulburare afectivă sezonieră, un tip de depresie care apare în lunile de iarnă din cauza lipsei de lumină solară. Această tulburare este de obicei tratată cu fototerapia. Cercetările arată că utilizarea sunătoarei împreună cu fototerapie funcționează și mai bine.

Eczeme, răni, arsuri minore, hemoroizi

Sunătoarea are proprietăți antibacteriene și poate ajuta, de asemenea, la combaterea inflamației. Aplicată local (pe piele), poate ameliora simptomele asociate cu răni minore și iritații ale pielii. Potrivit unei cercetări mai vechi, un ulei preparat din sunătoare a ajutat la vindecarea rănilor și pentru o varietate de alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema și hemoroizii.

Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC), fobie socială

Un studiu mai vechi a constatat că administrarea a 450 mg de sunătoare, de 2 ori pe zi, timp de 12 săptămâni, a îmbunătățit simptomele tulburării obsesiv-compulsive. Cu toate acestea, alte studii arată că sunătoarea nu ameliorează această tulburare. 

Depresie ușoară până la moderată

Tulburarea depresivă aduce cu ea o serie de simptome precum sentimente puternice de tristețe și vinovăție, pierderea interesului sau a plăcerii, tipare neregulate de somn, pierderea energiei, scăderea capacității de concentrare și creșterea sau scăderea apetitului. Simptomele chiar mai grave sunt gândurile repetate legate de sinucidere și moarte.

Se crede că depresia provine dintr-o perturbare a neurochimiei normale a creierului, în special dintr-o deficiență a neurotransmițătorilor aminei, cum ar fi acetilcolina, norepinefrina, dopamina și serotonina (5-hidroxitriptamina [5-HT]). Medicamentele antidepresive cresc de obicei nivelul acestor neurotransmițători, în special în sinapsele nervoase.

Deși beneficiile sunătoarei sunt încă explorate, cercetările sugerează că această plantă poate fi mai eficientă decât un placebo în atenuarea depresiei ușoare până la moderate. O revizuire din 2015 publicată în Annals of Family Medicine a examinat dacă antidepresivele au fost mai eficiente decât un placebo pentru pacienții tratați pentru depresie de către medicul lor primar. 

Cercetătorii au examinat 66 de studii publicate anterior și au descoperit că atât medicamentele antidepresive, cât și extractele de sunătoare au fost mai eficiente decât un placebo pentru tratarea depresiei ușoare până la moderate.

Persoanele care luau sunătoare au avut, de asemenea, mai multe șanse de a continua tratamentul, deoarece planta a fost asociată cu mai puține efecte adverse în comparație cu antidepresivele triciclice și tetraciclice, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), un inhibitor al recaptării noradrenalinei (NRI), o serotonină-noradrenalină, un inhibitor al recaptării (SNRI) și agenți antidepresivi noradrenergici și serotoninergici specifici (NaSSA).

Depresie severă

Cea mai cuprinzătoare cercetare privind sunătoarea și depresia majoră include un raport publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews 1. Cercetătorii au analizat 29 de studii clinice publicate anterior (cu un total de 5.489 de participanți) care au comparat efectele sunătoarei cu un placebo sau un medicament antidepresiv standard pentru o perioadă de patru până la 12 săptămâni.

Autorii studiului au descoperit că extractele de sunătoare pot fi mai eficiente decât un placebo și au fost la fel de eficiente ca antidepresivele standard. În plus, planta părea să aibă mai puține efecte secundare.

Tratează insomniile

Tot datorită acțiunii asupra sistemului nervos, sunătoarea reduce stresul acumulat și crește secreția de melatonină, hormonul care ne transmite senzația de somn și care ne ajută să dormim adânc, timp de câteva ore. Prin urmare, ceaiul de sunătoare este un remediu de ajutor în insomnie.

Stimulează tranzitul intestinal și secreția bilei

Un alt efect benefic al unei cești cu ceai de sunătoare este cel înregistrat asupra sistemului digestiv. Consumat dimineața, reglează tranzitul intestinal și susține activitatea vezicii biliare. Datorită acestor proprietăți, ceaiul de sunătoare se recomandă în special în cazul afecțiunilor colecistului.

Menține sistemul nervos sănătos       

Sunătoarea stimulează circulația sângelui, oxigenarea creierului și reglează nivelul de dopamină din organism. Fiindcă dezechilibrele dopaminei reprezintă una dintre principalele cauze ale bolii Parkinson, ceaiul de sunătoare și-a dovedit beneficiile și în cazul persoanelor care prezentau primele simptome ale acestei boli, încetinind chiar evoluția sa.

Ceaiul de sunătoare se bea cu moderație, până la 2-3 căni pe zi pentru un tratament intensiv de scurtă durată și până la 1-2 căni pe zi pentru un tratament de prevenție sau de lungă durată.

Interacțiuni ceai de sunătoare

Potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, sunătoarea nu trebuie asociată cu următoarele medicamente, întrucât fie le afectează eficacitatea, fie interacționează cu acestea în mod nedorit:

Din cauza efectului fotosensibilizant, este recomandat să nu fie asociat consumul de ceai sau alte produse pe bază de sunătoare cu expunerea la ultraviolete, pentru a evita pătarea pielii.
În combaterea stărilor depresive, sunătoarea poate fi consumată fie sub formă de ceai, fie sub formă de extract. Consultă-te cu psihologul tău, dar și cu medicul de familie, cu privire la administrarea acestei plante medicinale.

Sunătoarea nu poate înlocui tratamentul convențional pentru depresia severă, care trebuie administrat așa cum a recomandat medicul. Depresiile netratate pot avea consecințe extrem de grave, așa că tratamentul nu trebuie neglijat. Plantele medicinale precum sunătoarea pot fi folosite pentru menținerea stării de bine, după ce episodul depresiv major a fost tratat.

Contraindicații ceai de sunătoare

Utilizarea remediilor din natură este o abordare veche de întărire a organismului și de tratare a bolilor. Plantele, totuși, pot declanșa reacții adverse și pot interacționa cu alte plante medicinale, suplimente sau medicamente. De aceea, ar trebui să urmezi un tratament naturist, sub supravegherea unui medic și doar la recomandarea acestuia.

Sunătoarea este adesea folosită pentru a trata depresia. Dacă depresia îți provoacă probleme în viața de zi cu zi sau ai gânduri de sinucidere sau de a te răni, trebuie să consulți imediat un medic. Sunătoarea nu trebuie utilizată pentru a trata depresia severă.

Efectele secundare ale sunătoarei sunt în general ușoare și includ tulburări de stomac, urticarie sau alte erupții cutanate, oboseală, neliniște, dureri de cap, gură uscată și senzații de amețeală sau confuzie mentală. 

Sunătoarea poate face pielea prea sensibilă la lumina soarelui, numită fotodermatită. Dacă ai pielea deschisă la culoare și iei sunătoare, poartă haine cu mâneci lungi și o pălărie când stai la soare și folosește o cremă de protecție solară cu SPF 15 sau mai mare. Evită lămpile solare, cabinele de bronzat și mersul la solar.

Ceaiul de sunătoare poate afecta fertilitatea la femei, poate agrava infertilitatea și simptomele tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), în special în rândul persoanelor care iau metilfenidat; poate crește riscul de psihoză la persoanele cu schizofrenie și poate contribui la demența la persoanele cu boala Alzheimer.  

Deoarece sunătoarea poate interacționa cu medicamentele utilizate în timpul intervenției chirurgicale, ar trebui să încetezi să mai bei ceai de sunătoare sau să iei extract de sunătoare cu cel puțin 5 zile sau mai mult înainte de operație. Discută cu medicul și cu chirurgul tău despre asta.

NU lua sunătoare dacă ai fost diagnosticat cu tulburare bipolară. Pentru persoanele cu depresie și anxietate majore, există o anumită îngrijorare că administrarea de sunătoare poate crește riscul de manie. Femeile care sunt însărcinate, care încearcă să rămână însărcinate sau care alăptează nu trebuie să ia sunătoare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „St John's wort for major depression”. Cochrane Database Syst Rev. 2008(4):CD000448, Linde K, Berner MM, Kriston L.
https://doi.org/10.1002/14651858.CD000448.pub3
National Library of Medicine -Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/
National Center for Complementary and Integrative Health - St. John’s Wort
https://www.nccih.nih.gov/health/st-johns-wort


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0